9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
İyi huylu prostat büyümesi veya daha sık kullanılan kısaltmasıyla BPH; idrar kanalı (üretra) çevresindeki prostat bezinin büyüyerek mesane (idrar torbası) çıkışını tıkaması ve idrar akımına engel olmasıdır.
İyi huylu prostat büyümesi (benign prostat hiperplazisi) insanlarda mesane ile üretra denen idrar kanalının üst kısmında yerleşmiş olan prostat bezinin büyümesine iyi huylu prostat büyümesi (BPH) denilmektedir.
İyi huylu prostat büyümesi genellikle hastaların yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen, ancak hayatı tehdit etmeyen bir hastalıktır.
Sık görülen bir durum olan iyi huylu prostat büyümesi (BPH) yaşlanmayla birlikte erkeklerde oluşan hormonal değişikliklerle ilişkilidir. İyi huylu prostat büyümesi (BPH) , idrara çıkma düzenini ve biçimini etkileyebilir, yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etki yapmasının yanında alt idrar yolu problemlerine yol açabilir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Belirtileri Nelerdir?
İyi Huylu Prostat Büyümesi (BPH) Belirtileri Nelerdir?
BPH; mesane çıkışında idrar yoluna baskı yapmasına ve bu nedenle de mesaneden idrarın çıkışının zorlaşmasına sebep olabilir. BPH çeşitli belirtilerle kendini gösterir:
Depolamadaki belirtiler:
Normalden daha sık idrar yapma ihtiyacı
Ani idrar yapma ihtiyacı ve bu ihtiyacın ertelenememesi
İstemsiz idrar kaçırma
Gece idrar yapma için uyanma
İşemedeki belirtiler:
Zayıf akımlı idrar yapma
Çatallı ve dağınık idrar akımı
Kesik kesik idrar yapma
Ikınarak idrar yapma
İdrar yapmaya başlamadan önce bekleme
İdrar yapmanın çok uzun sürmesi
İşeme sonrasındaki belirtiler:
Mesanenin (idrar torbası) tam boşalmadığı hissi
İşeme sonrası iç çamaşırına istemsiz idrar kaçırma
İyi Huylu Prostat Büyümesi(BPH) Nedenleri
Prostat büyümesinin kesin nedeni bilinmemekle beraber en iyi bilinen sebep yaşlanmadır. Prostat büyümesinde genetik faktörlerin de etkili olduğu gösterilmiş, ailesinde prostat büyümesi öyküsü olanlarda daha sıklıkla görüldüğü ispatlanmıştır
Ayrıca bazı çevresel faktörler ve beslenme ile ilişkisi üzerinde çalışmalar yapılsa da tatmin edici net sonuçlar alınamamıştır.
Özellikle son yıllarda obezite ile prostat büyümesi arasındaki ilişkiyi göstermeye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Buna göre artmış vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi ve göbek çevresi ile prostat boyutundaki artışın ilişkili olduğu gösterilmiştir.
Kırmızı et, yağ, karbonhidrat, kümes hayvanları ile beslenme prostat büyümesi riskini artırırken sebzeler, çoklu doymamış yağ asitleri, linoleik asit, D vitamini ve düzenli egzersiz prostat büyümesi riskini azaltmaktadır.
İyi Huylu Prostat Büyümesi(BPH) Tedavi Yöntemleri
Tedavi yöntemlerinden fayda göremeyenler için ameliyat gerekmektedir. Eskiden açık prostat ameliyatı en sık yapılan ameliyat tekniği iken günümüzde bu ameliyat tekniği giderek daha az yapılmakta ancak mesanesinde çok sayıda taş ve prostat büyüklüğü 80 ml’nin üzerinde olan hastalarda açık prostat ameliyatı yapılması önerilmektedir.
Günümüzde daha çok kapalı prostat ameliyatı olarak bilinen TUR-P ameliyatı altın standart tedavi olarak yapılmaktadır. Çeşitli lazer teknolojileriyle yapılan prostat ameliyatları olmasına rağmen günümüzde bu ameliyat yöntemleri halen standart bir tedavi haline gelmemiştir.
İyi Huylu Prostat Büyümesi Tedavi edilmediği takdirde;
Erken teşhis ve tedavinin önemli olduğu iyi huylu prostat büyümesinde geç kalındığında böbrek yetmezliği, mesane taşları, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, hatta mesane taşlarına bağlı olarak mesanede oluşabilecek kronik irritasyonlara bağlı mesane kanserleri gelişebilmektedir. Hastalar, cerrahi müdahale sonrasında uzman hekim tarafından dikkatli şekilde takip edilmeli ve bol su içmeleri konusunda da uyarılmalıdırlar.
Prostat Büyümesinin Belirtileri Şunlardır: