EKONOMİ - Hükümet, asgari ücret tartışması gölgesinde işverenler için önemli bir adım attı. 31 Aralık 2020´ye kadar işe alınan her bir sigortalı için istenen şartlar sağlanırsa prim İşsizlik Fonu´ndan

Hükümet, işverenin yükünü hafifletmeye dönük ilk adımı attı. 31 Aralık´ta dolacak sigorta primi işveren hissesinin İşsizlik Fonu´ndankarşılanmasına ilişkin süre Bakanlar Kurulu kararı ile 5 yıl daha uzatıldı. Karara göre, 31 Aralık 2020 tarihine kadar işe alınan her bir sigortalı için istenen şartların sağlanması halinde SGK primlerinin yüzde 20.5´luk kısmı işsizlik fonu tarafından karşılanacak.

EN ÇOK KADIN VE GENÇLER 

Söz konusu teşvik uygulaması, 2011´de yürürlüğe girmişti. Uygulama,18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekler ile 18 yaşından büyük kadınların işgücüne katılımını artırmak, yeni istihdam yaratılmasına teşvik etmek ve çalışanların yetkinliklerini artırarak işsiz kalma risklerini azaltmak için devreye alınmıştı. İstihdam artırıcı teşvik uygulamasının süresinin uzatılması asgari ücretin maliyetinin tartışıldığı bir dönemde işverene ilaç gibi geldi.

İŞVERENDEN TAM NOT 

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Hikmet Tanrıverdi, teşvik süresinin uzatılmasının çok olumlu olduğunu belirterek, "Daha önce sektörün faydalandığı bir uygulamaydı. Aynı şekilde devam etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Bu uygulama, işsizliğin azaltılması, çalışan sayısının artırılması açısından önemli. Umarım yeni asgari ücret belirlenirken de işverene birtakım teşvikler verilir" dedi. TGSD Başkanı Şeref Fayat ise, kararın kendilerini rahatlatacağını belirtti.

YETKİYİ KULLANDILAR

4447 Sayılı Kanun´un Geçici 10´uncu maddesinde, sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarlarının İşsizlik Sigortası Fonu´ndan karşılanması teşvikinden yararlanma süresi 31 Aralık 2015´te doluyordu. Kanunla Bakanlar Kurulu´na bu süreyi 5 yıl uzatma yetkisi tanınmıştı. Hükümet de bu yetkisini kullanarak bu teşviki 2020 yılına kadar uzatmış oldu. Kanunda sayılan belge ve nitelikler nedeniyle destek unsurundan yararlanabilmek için sigortalıların sahip oldukları mesleki yeterlik, mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yüksek öğretim kurumları veya Türkiye İş Kurumu´nca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarına ilişkin belgelerde belirtilen meslek ya da alanlarda işe alınmaları ve/veya çalışıyor olmaları gerekiyor. Teşvik kapsamında işveren hissesine ait primlerin fondan karşılanabilmesi için, işverenlerin çalıştırdıkları sigortalılarla ilgili olarak aylık prim ve hizmet belgelerini yasal süresi içerisinde SGK´ya vermesi gerek. Ayrıca işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu´na prim borcu bulunmaması gerekiyor.

YENİ İSTİHDAM SAĞLAR 

MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, söz konusu kararın işveren yükünün azaltılması ve istihdamın artırılması açısından önemli olduğunu söyledi. Primlerini düzenli ödeyen şirketlere verilen bu 5 puanlık indirimle işverenin ödediği yüzde 20.5´lik oranın yüzde 15.5´e düşürüldüğünü belirten Olpak, "Bu teşvikin uzatılmaması sıkıntı yaratacaktı. Bu önlenmiş oldu. İşveren maliyeti artmadığı için yeni istihdam da olacak" dedi.



10 Kasım Atatürk'ü Anma Doğa Yürüyüşü

HALK EĞİTİMİ KURUMLARI ARASI MUAYTHAİ ŞAMPİYONASI SARUHANLı EV SAHİPLİĞİNDE GERÇEKLEŞTİ

Akhisar’da otomobil devrildi! 7 yaralı

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Salı günü görev yapacak doktorlar

Yeni doğan bebeğini havalandırma boşluğuna attı

Kayıp olarak aranan alzaymır hastası kadın bulundu

Saruhanlı’da Vefat…

Ölümümüm 87. Yılında Atatürk Anıldı

KAYMAKAM ACAR'IN 10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ MESAJI

Devrilen traktörün altında kalan çiftçi hayatını kaybetti

Saruhanlı’da feci kaza!..

Manisa FK düşme potasına girdi

Tarımın kalbi 4 gün boyunca Manisa'da attı

Basketbol Süper Ligi: Glint Manisa Basket: 82 - Trabzonspor: 93

Manyetik titreşimlerle, bağımlılığa karşı 'Sil baştan tedavi'

Süt toplama merkezine giden kadın kullandığı traktörün altında kaldı

Motosiklet kazası: 1 ölü

Eski başkan araç kullanırken kalp krizi geçirip hayatını kaybetti

TDED Manisa Şubesi Türkiye Birincisi Oldu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 29.12.2015 08:45:49 531 0
Tarih: 29.12.2015 08:45 Güncelleme: 29.12.2015 08:45
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri