Anahtar Kelimeler: 0

HUBUBATIN EN BÜYÜK ZARARLISI

 

SARUHANLI - Saruhanlı'da hububat alanlarında görülen süne zararlısına karşı iyi bir mücadele yapılmaması durumunda, tahılda ülke ekonomisini etkileyecek ölçüde verim kayıplarının meydana gelebileceği bildirildi.

 

Saruhanlı İlçesinde hububat hasadına yaklaşılırken, buğdayda görülen süne zararlısının tespitinin yapılıp, ilaçlama ilanı verilmesine yönelik Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ekipleri çalışmalara başladı.

 

-Arazideki Süneler Sayılıyor-

 

İlçe Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre, buğdaylarda görülen süne zararlısıyla mücadele yapılabilmesi için ilk olarak bu zararlının arazideki sayısı tespit ediliyor.

 

Zararlının tespiti, “kıymetlendirme, nif yumurta ve parazitlenme ile nif sürveyi” adı verilen 3 aşamalı çalışma sonucunda ortaya çıkıyor. Ziraat mühendisleri, bu aşamalarda arazideki süne, sünenin bıraktığı yumurta ve yumurtadan çıkıp büyümesi muhtemel yavruların sayımını yapıyor.

 

Yaklaşık bir ay süren bu çalışmada, metrekaredeki süne sayısından yola çıkılarak, arazide ki süne zararlısının toplam tahmini sayısı hesap ediliyor. Metrekarede ki süne sayısının 10 ve üzerinde olduğu tespit edilince çiftçilere ilaçlama yapmaları konusunda çağrıda bulunuluyor.

 

İlçe Müdürlüğü yetkilileri, şu an süne tespitine yönelik başlattıkları sürvey çalışmalarının ikinci aşamasında olduklarını, metrekaredeki süne sayısının bu günlerde 0.5 ile 0.8 arasında olduğunun tespit edildiğini belirtti.

 

Saruhanlı’da en son 2009 yılında süne zararlısına karşı ilaçlama yapılması için duyuru yaptıklarını belirten yetkililer, bu yıl henüz bir risk olmadığını ancak bunun, çalışmanın üçüncü aşamasından sonra daha net olarak tespit edileceğini kaydetti.

 

-Buğdayın Sapını Emerek Besleniyor-

 

Ziraat Mühendisi Bayram Atillah Haspehlivanlar, konuyla ilgili Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsimini dağlarda geçiren sünelerin havaların ısınmasıyla birlikte ovaya indiğini ve hububat ürünlerinde görülmeye başladığını belirtti.

 

Buğdayın sap kısmını emerek beslenen zararlının, ürünün kurumasına neden olduğunu ifade eden Haspehlivanlar şu bilgileri verdi;

 

“Günümüzde arpa ve buğday alanlarının yüzde 75’i bu zararlının tehdidi altında bulunuyor. Hububat ürünlerinin en önemli zararlısı olarak kabul edilen süne, zararını hububatın bütün gelişme dönemlerinde yapmaktadır. Bunun sonucunda buğday danesinin özü bozulur ve bu üründen ekmek ve makarna yapılamaz. Bu durum, tahılların kalitesinin düşmesine neden olmakta ve dolayısıyla ülke ekonomisine büyük zarar vermektedir.”

 

Süne zararlısına karşı kimyasal ve biyolojik olarak mücadele yöntemleri bulunduğunu dile getiren Haspehlivanlar, bunların en başında tarlanın iyi hazırlanması ve hasat edilen arazilerde anız yakılmaması kuralının geldiğini kaydetti.

 

Süneye karşı mera alanlarının tahrip edilmemesi, erkenci ve sert buğday çeşitlerinin ekiminin yaygınlaştırılması gibi kültürel önlemler alınabileceğini anlatan Haspehlivanlar, sünenin en büyük düşmanı olan kuş türlerinden keklik ve bıldırcın neslinin iyi korunması gerektiğini söyledi.

 

-56 Bin Dekar Hububat Ekildi-

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise ilçede bu yıl 50 bin dekar buğday, 6 bin dekar da arpa olmak üzere toplam 56 bin dekar hububat ekimi yapıldığını bildirdi.

 

Bu yıl ki süne popülasyonunda şu ana kadar ilaçlama ilanı verilecek boyutta artış gözlenmediğini ifade eden Okur, şunları kaydetti;

 

“Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, hububat alanlarında sünelerin tespit ve sayımını yapıyor. Şu an için bir tehlike yok, ancak bu ileriki günlerde olmayacağı anlamına gelmiyor. Süne her zaman için tehlike arz ediyor. Eğer bu yıl bu zararlı baş göstermezse rekoltede sorun yaşanmaz. Temennimiz, hastalık ve zararlı olmadan hasadı gerçekleştirmek” dedi.

 

Muammer Kökcüoğlu



Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

Kemal Önal Sokak Modern Görünümüne Kavuştu

Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
30.05.2013 18:18:14 0
Tarih: 30.05.2013 18:18 Güncelleme: 30.05.2013 18:18
Haberi Sesli Oku