Tarih: 10.06.2013 17:41

İşçiler Neden Gelmedi ?

Facebook Twitter Linked-in

MEVSİMLİK İŞÇİLER BU YIL GELMEDİ

 

BÜYÜKBELEN - Manisa’da her yıl ortalama 6 bin mevsimlik tarım işçisinin geldiği Saruhanlı ilçesine bu yıl sadece 550 civarında işçi geldi.

 

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, yaptığı açıklamada ilçede 10 yıldan bu yana tütüne alternatif olarak salatalık üretimi yapıldığını anımsattı.

 

İlçe genelinde her yıl 6 bin dekar alanda salatalık üretimi yapıldığını ifade eden Okur,  ürünün hasadı döneminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden gelen 6 bin civarında işçinin burada çalışarak para kazandığını belirtti.

 

Bu yıl salatalık ekimi az olduğu için ilçeye gelen işçi sayında geçmiş yıllara oranla yüzde 90 azalma olduğunu dile getiren Okur şu bilgileri verdi:

 

“Salatalık, son yıllarda üreticisine para kazandırmamaya başladı. Bu ürünün işçilik maliyeti de çok yüksek. Her gün hasat edilen ve hasadı 3 ay süren bir bitki. Bu bakımdan hasatta çalışan işçilerin para kazanıp, üreticinin para kazanamadığı zamanlar oldu.

 

Önceki yıllarda ilçemizde, özellikle Büyükbelen beldemizde 6 bin dekar alanda üretim yapılıyordu. Dışarıdan gelen işçiler arazilerin başına kurdukları çadırlarda yaşıyor ve 3-4 ay boyunca hasat işinde çalışıyordu.

 

Bu yıl sadece bin 500 dekar alanda ekim yapıldı. Bugün itibariyle ilçemize gelen işçi sayısı, çocuk ve kadınlarda dahil olmak üzere sadece 544’tür. Okullar kapanınca en fazla bin kişinin daha gelmesi bekleniyor. Ancak yine de bu rakam geçmiş yıllara göre çok az. Bu da şunu gösteriyor, alternatif bir ürün olan salatalığın ömrü 10 yılda tamamlandı.”

 

Başkan Okur, Haziran ayı sonunda başlayacak olan hasadın Eylül ayına kadar süreceğini kaydetti.

 

Bu arada İlçe Kaymakamlığı, mevsimlik işçiler için “Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Yaşam Şartlarının İyileştirilmesi” (METİP) adı altında bir proje hazırlamıştı.

 

Önceki yıl hazırlanan bu proje Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan 550 bin lira ödenek temin edilmiş, bu ödenekle mevsimlik işçiler için 205 çadır, 41 prefabrik tuvalet, banyo, 50 bulaşık yıkama ünitesi ve çöp konteynırları satın alınmıştı.

 

Muammer Kökcüoğlu




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —