SARUHANLI - Bir çok iş yerinde yeni işe başlayacak olan çalışanın işe girişteki sağlık durumunu saptamak ve buna uygun işe yerleştirmek amacıyla işe giriş muayenesi yapılıyor. Daha sonra ise uzmanlar tarafından yapılan aralıklı muayenelerde işçinin çalıştığı işe özgü olası tehlikeler sonucunda sağlık durumunun değişip değişmediği takip ediliyor. Bu nedenle işe giriş raporunun verilebilmesi için işe özgü sağlık tetkiklerinin özenle yapılması çok önem taşıyor. İşe giriş muayenesinin, 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu gereği yapılması zorunlu hale getirildi. Yasa özellikle çok tehlikeli ve tehlike sınıfına ait işyerlerinin, işe giriş sağlık raporu ve sağlık tetkikleri olmadan herhangi çalışanı işe başlatmasını yasaklıyor.
İşyeri hekiminin, işe giriş sağlık muayenesi yaparken çalışanın çalışacağı işyerinin tamamında veya işyerinin bir bölümünde var olan fiziksel, kimyasal, ergonomik, biyolojik ve psikososyal tüm tehlikeleri dikkate aldığını belirten Gazi OSGB mobil sağlık yetkilisi Sevil Duysak süreci şu şekilde anlattı. ''İşyeri hekimi, işe giriş sağlık muayenesi yaparken bu tehlikelere yönelik anamnez alıp, fiziksel muayene yaparak, radyolojik, ekg, odyometrik ve laboratuvar tetkiklerini de değerlendirerek işe giriş muayenesini tamamlar. Gerekli gördüğünde uzman hekim görüşüde alabilir. İşe giriş muayenesi raporu için işyeri hekimi, iş başvurusu yapan kişiden, kişinin sağlık durumu ve çalıştırılacağı bölümün tehlikelerine göre istediği sağlık tetkiklerin sağlık bakanlığı ruhsatlı uygun sağlık birimlerinden yaptırılması hem doğruluğu hem de yasal geçerliliği açısından çok önemlidir ''
İşçi Sağlığı; Sadece Pandemi Süresince Değil Her Zaman Risk Altında...
İşin durumuna göre her iş yerinin sağlık açısından farklı riskler taşıdığını belirten Gazi mobil sağlık yetkilisi Sevil Duysak; işçi sağlığının sadece pandemi süresince yaşanan corona salgını nedeniyle değil her zaman risk altında olduğunu söyledi.Ege bölgesinde faaliyet gösteren ve kısa bir süre önce Menderes İTOB Organize sanayi bölgesi içerisinde şube açan Gazi mobil sağlık sorumlusu Sevil Duysak; ''Bizim takip ettiğimiz kimyasal kullanan, gürültülü ortamda çalışılan ve daha bambaşka tehlikeli riskleri barındıran firma var.Bunların hepsinde farklı farklı işe giriş ve iş sırasında ki sağlık tetkiklerinin düzenli olarak yapılması gerekiyor.6331 sayılı kanunun 15. maddesi gereği, işveren işe girişte ve işin devamı süresince,işyerinin tehlike sınıfına göre,periyodik aralıklarla çalışanlarının sağlık gözetimini yapmakla yükümlüdür.Çalışanlarının izin alması,hastane kuyrukları,işten uzakta geçen zaman sebebiyle üretimde kayıp vb sebeblerle firmalara yansıyabilecek görünmez maliyetler olabiliyor.Sağlık Bakanlığından ruhsatlı dört adet özel ve tam donanımlı mobil sağlık araçlarımız ve alanında deneyimli tamamı sağlık personelinden oluşan ekibimizle; akciğer grafisi,solunum fonksiyon testi,Odyometri (işitme testi),laboratuvar tetkikleri ile sahada yerinde mobil sağlık taraması yapıyoruz. Pandemi sürecinde covid 19(sars-cov-2),PCR ve antikor testleri de gerçekleştiriyoruz.Test sonucunda oluşan raporlar ortağımız olan Gazi Hastanesi doktorları tarafından değerlendirilip sonuçlandırılıyor.Her işe özgü oluşabilecek risklere yönelik farklı tetkikler yapılması gerekiyor.Örneğin kandan ağır metal bakıyoruz en yoğun olarak karşılaşma riski kurşun, kurşunla çalışan firmalar var. Kurşun eğer kanda bulunup vücutta birikim yaptığında ilerleyen dönemde işçinin sağlığını tehdit ederek lösemiye bile sebeb olabilir.Bu sebeple işe girmeden önce ve çalıştığı süre boyunca periyodik olarak işçinin detaylı sağlık tetkikleri yapılarak kan değerlerine bakılmalı vücutta oluşabilecek ağır metal birikimleri gözlenmelidir. Sadece kurşun değil bir çok parametreye detaylı bakılması gerekiyor karaciğer ve akciğer tetkikleri yapılmalı, karaciğer fonksiyon testlerinin düzenli olması gerekiyor.
Oluşabilecek riskleri yerine göre değerlendirip koşullara göre yapılması gereken sağlık tetkiklerini ve alınması gereken önlemleri belirliyoruz.İşverende bizim önerimiz doğrultusunda süreci yönetip oluşabilecek zararları engellemiş oluyor.Eğer bu testleri yapmazsanız o kişide çok daha ciddi geri dönülemez hasarlara neden olabilir.İzmirde bu konu çok fazla önemsenmiyor. İzmirde şöyle bir anlayış yerleşmiş durumda açıkçası yasal gereklilik açısından dört tane test var, biz bunları yapalım yeterli deniyor.Akciğer filmi, odyometri işitme testi, solunum testi ve tam kan sayımı yeterli görülüyor. Bu en basit yoldan bu işten nasıl sıyrılırım yasal prosedür ne kadarı kapsıyor sadece onu yerine getirmek istiyorlar ancak bizim burada ki yaklaşımımız ve amacımız işçiyi sağlık açısından korumak hemde firmayı ilerde herhangi bir ters durumda oluşabilecek hukuksal yaptırımlardan korumaktır.2021 yılı başında İTOB Organize Sanayi bölgesine işe giriş merkezi açtık ilerleyen süreçte İzmir'in her tarafına bunu yayarak faaliyetlerimize devam etmeyi hedefliyoruz'' dedi.