SAĞLIK - Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Bedia Mutay Suntur, Sağlık Bakanlığının laboratuarlarca doğrulanmış grip virüsünden 42 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, İnsanları İnfluenza (grip) değil, komplikasyonları öldürüyor” dedi.

Dr. Bedia Mutay Suntur, Adana Tabip Odasında gerçekleştirilen panelde nezle, soğuk algınlığı, grip, kuş gribi, domuz gribi hastalıkların belirtilerinin benzeştiğini ancak yüksek ateşle seyreden vakaların ölümlere yol açabileceğini, bu tarz rahatsızlıkların mutlaka hekim kontrolünde tedavi edilmesi gerektiğini ifade etti. Dr. Suntur, Grip virüsü sürekli mutasyon değiştirerek grip sezonunda karşımıza çıkmaktadır. Bu tarz vakalarda bol bol sıvı tüketilmesi, dinlenilmesi, el hijyeninin sağlanması, hastalığa yakalanmış kişilerle temastan kaçınılması, grip aşısı yapılması önleyici olabilmektedir” diye konuştu. Suntur, Sağlık Bakanlığının laboratuarlarca doğrulanmış grip virüsünden 42 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, İnsanları İnfluenza (grip) değil, komplikasyonları öldürüyor” dedi.

1918 yılında İspanyol Gribinde milyonlarca kişinin ölmesiyle H1N1 virüsüne dikkat çekildiğini hatırlatan Dr. Mutay Suntur, 1957 yılında Asya gribinden yine milyonlarca kişi H2N2 virüsünden, 1968 yılında Hong Hong'da milyonlarca kişi H3N2 virüsünden ölmüştür. 21. Yüzyılın pandemisi 2009 yılında H1N1 (domuz gribi) olarak değişik evreler yaşanmıştır. Türkiye'de 627, dünya genelinde 4 bin 572 ölüm vakası bildirilmişti. Domuz gribine yakalananlarda altta yatan herhangi bir hastalığa rastlanmadığı gibi bu virüsten en çok genç erişkin yaş grubu etkilendi. Salgın olan grip virüsünün çok sayıda alt tipi bulunmaktadır. A tipi; hem insanlara hem de domuz, ördek, fok, at gibi hayvanları enfekte eder. B tipi; yalnızca insanları enfekte eder. Gripin özgül bir kliniği yoktur.

Ateş, üşütme, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük, şiddetli halsizlik, miyaleji gibi septomlar başlamadan bir gün öncesinden 10. güne kadar hastalık bulaşıcıdır. İlk 2-3 gün en bulaşıcı gündür. Sağlıklı iken yapılacak grip aşısı hastalığa yakalanmayı önler. Yumurta alerjisi olan, 6 aydan küçük bebekler, gebeliğin ilk üç ayında ve kronik hastalığı olanlar hariç her kes aşı yaptırabilir” şeklinde konuştu. 



Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

KOLDERE MİLLİ EGEMENLİK PARKI YENİLENİYOR

İzmir'de patlama: Ev yıkıldı, yaralılar var

Saruhanlı’da Her Yaşta Akıl Oyunları Başlıyor!

Yunusemre'nin sultanlarından yeni sezonun ilk galibiyeti

Manisa’nın mobil mamografi aracı Türkiye birincisi oldu

4 yaşındaki Yusuf 350 metrelik Darkale Kanyonu'nu geçti

Düğüne geç kalana sulu ceza

Lütfiye Mahallesi Sakinlerine önemli duyuru!..

MİCHAELA ASTRO EŞREF RÜYA İLE SEKTÖRE EFSANE İKİLİ GELİYOR

Çiftlik Kadın Yaşam Merkezi’nde kurslar başladı

Saruhanlı’da Vefat…

5 kardeşin öldüğü yangında anne hakkında karar

İki ölümlü kazanın sürücüleri tutuklandı

Jandarmadan kaçak kazıya suçüstü

Meyve yüklü tır devrildi

Silahlı kavga: 1 yaralı

Parkta kanlı tartışma: 5 yerinden bıçaklandı

Husumetli iki grup arasında silahlı kavga: 3 yaralı

Tarlada el bombası bulundu

EKREM BAŞKAN ÇALIŞMALARI İNCELEDİ...

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 31.03.2015 09:07:15 701 0
Tarih: 31.03.2015 09:07 Güncelleme: 31.03.2015 09:07
Haberi Sesli Oku