224 Önce küfür kelimesi üzerinde duralım. Arapça bir kelime olup "Kefera" fiilinden masdardır. Lûgat manası: "Bir şeyi örtmek, gizlemek, varlığı istifhama yer bırakmıyacak derecede açık olan bir şeyi, sun`i olarak gizlemektir."(187) Delâlet-i ve subûti kat`i nass`ları tasdik etmeyen ve Allahû Teâla (cc)`yı inkâr edenlere kâfir denir. İmam-ı Gazali küfrü "Resûl-i Ekrem (sav)`in getirmiş olduğu haberlere inanmamak ve onları yalanlamak"(188) şeklinde tarif etmiştir. İbn-i Abidin: "Küfür lûgatta örtmek manasınadır. Şeriatte ise: Hz. Muhammed (sav)`in kesin olarak dininden olup, Cenab-ı Hakk (cc) tarafından getirmiş olduğu bilinen şeylerde Resûlullah (sav)`ı yalanlamaktır"(189) tarifini esas almış!.. Allahû Teâla (cc)`ya iman etmeyen, Resûl-i Ekrem (sav)`in tebliğini kabul etmeyen ve "Zarurat-ı Diniyye" den olan hususları inkâr edenlere kâfir denir. Çoğulu "Küffâr" veya "Kefere"dir.(190)



225 Küfür ile birlikte ele alınması gereken diğer bir kavram da "şirk"tir. "Eş-Şerike" veya "Eş-Şirke" şeklinde kullanılan bu kelimenin lugat manası ortaklıktır.(191) İki ortağın sermaye ve emeklerini birbirlerine katmaları, mirasta, ganîmette, alım ve satımda birbirine şerik (ortak) olmalarına "Şirket" denilmiştir.(192) İslâmi ıstılâhta şirk; Allahû Teâla (cc)`ya inanmakla birlikte kudret ve kuvvette O`na (Allah`a) denk başka ilahları da tanımaktır. Açıktan açığa Allahû Teâla (cc)`ya ortak koşan, birkaç ilahın varlığını kabul edenlere "Zahiri Müşrik" denir. Allahü Teâlâ `yı(cc) ikiye ayıran, hayrı yaratan "Yezdan", Şerri yaratan "Ehremen"dir diyen mecusiler, zahiri müşrik hükmündedir.(193) Allahû Teâla (cc)`ya lâyık olmadığı sıfatları nisbet edenler de müşriktirler. Hristiyanlar "Hz. İsa Allah`ın oğludur", Yahudiler de "Hz. Üzeyr Allah`ın oğludur" diyerek şirke düşmüşlerdir. Hristiyan ve Yahudiler, "Hakiki Müşrik" hükmündedirler.(194) Küfür ile şirk kavramı arasında, lafzî ayrılık mevcuttur. Her müşrik, aynı zamanda kâfirdir. Buna mukabil her kâfir, müşrik vasfı ile anılmayabilir. Ancak itikadî açıdan mahiyet birliği sözkonusudur. Hanefî fukahası: "Küfür tek millettir" .(195)hükmünde ittifak etmiştir.



226 Konumuzla ilgili olarak diğer bir ıstılâh da "İrtidat"dır. Reddetmek, geri çevirmek ve bir işten rücû etmek gibi manalara gelen "İrtidat"; İslâmî ıstılahta; iman ettikten sonra, küfre rücû etmeye (dönmeye) verilen isimdir.(196) 



Saruhanlı Devlet Hastanesinde Cuma günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı’da Vefat…

Turgutlu’nun Filedeki Temsilcisi Yüzleri Güldürdü

Manisa’da hissedilen deprem meydana geldi!

Vali Özkan’dan tedavisi süren Başkan Durbay’a ziyaret

Manisa’da çatlak oluşan iki bina tahliye edildi

CHP'li Bakırlıoğlu: Bu düzenin adı kara düzendir

DEMİRCİ'YE MODERN OKUL MÜJDESİ

Saruhanlı’da yürüme güçlüğü yaşayan vatandaşa akülü engelli aracı teslim edildi

Saruhanlı’da Vefat…

Demirci’de öğrenciler insan haklarını atölyelerde keşfetti

Saruhanlı’da Vefat…

Seyir halindeki otomobil alev aldı

Somaspor Aksaray karşılaşmasına hazırlanıyor

SARUHANLI’DA VEFAT…

Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ın durumu ciddiyetini koruyor

Feci kaza: 1 ölü, 1 yaralı

Eğitim Bir-Sen’den Gölmarmara’da eğitim çıkarması

Feci kaza: 1 ölü

Selimşahlarspor rahat kazandı: 4-0

Gümülcelispor ikinci yarıya iyi başladı: 2-1

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dini Konular 25.12.2014 13:38:55 566 0
Tarih: 25.12.2014 13:38 Güncelleme: 25.12.2014 13:38
Haberi Sesli Oku

Dini Konular

Dini Konular Haberleri