SARUHANLI - Saruhanlı’da hasat edildikten sonra, yere serilerek kurutulan domatesler, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) başta olmak üzere, İtalya, Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor. Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, talebin her yıl artarak devam ettiğini, geçen yıl 13 bin 714 tonluk bir ihracat yaptıklarını söyledi.

Türkiye’de sanayi tipi domates üretiminde 2’nci sırada bulunan ve kurutulmuş domatesin önemli merkezlerinden biri olan Manisa’nın Saruhanlı ve Turgutlu ilçelerinde hasat edilen domatesler, kurutulmak için serilmeye başlandı. Sabahın erken saatlerinde tarlaya gelen işçiler, gün batımına kadar hummalı bir şekilde çalışıyor. Hasat edilen domatesler, sergi alanlarına getirilerek, kesildikten sonra güneşe seriliyor. Tuzlandıktan sonra 1 hafta boyunca kurumaya bırakılan domatesler, tesislerde işlendikten sonra yurt dışına ihraç ediliyor. 10 kilogram domatesten 1 kilogram elde edilen kuru domates, ihracatçı firmalara 13 liradan, yurtdışında ise 3 Euro’dan alıcı buluyor. Her yıl talebin arttığı kurutulmuş domatesler, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere, İtalya, Almanya ve Rusya’ya ihraç ediliyor.

Saruhanlı ilçesi Kayışlar Mahallesi’nde 500 dönümlük alanda kuru domates işi yapan çiftçi Baki Ulu, bu yıl iklim koşulları ve domateste yaşanan hastalıktan dolayı verimin düştüğünü söyledi. Ulu, “Yaklaşık 20 yıldan beridir kuru domates işiyle uğraşıyorum. Kendi ektiğimiz ürünü kendimiz hasat ederek, ihracatçı firmaya satıyoruz. Bu sene dayanıklı cins ekmemize hastalıktan ve iklim koşullarının aşırı sıcak olmasından dolayı verim düştü.  Domatesi kestikten sonra bir hafta bu şekilde kalıyor. Verim iyi olursa yüzümüzü güldürüyor. Verimin iyi olması bize, işçiye ve ihracatçı firmaya olumlu anlamda yansıyor. Ülkemize daha fazla döviz girdisi sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

16 LİRA FİYAT BEKLENTİSİ

İklim koşulları ve domates hastalığından dolayı zarar gören çiftçinin kilosunu 16 liradan aşağıya satması halinde zarar edeceğini kaydeden Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “İlçemizde şuan da 12 bin dekar alanda domates ekimi yapılmakta. Bunun 8 bin dekar alanında kurutmalık olarak yapılmaktadır. Diğer kalan kısmı da salçalığa gönderilmektedir. Ülke ekonomisine büyük bir katkısı olan bir ürün. Çünkü kurutmalık domates direk yurt dışına ihraç ediliyor. Geçen yıl 13 liradan sattığımız domatesi, bu yıl 16 lira bir fiyat bekletişi içerisindeyiz. Çünkü girdi maliyetleri çok arttı. Buna ek olarak bu yıl yaşanan doğa olaylarından ve domatesteki hastalıktan dolayı rekoltede büyük bir kayıp var. Çiftçimizin yüzünün gülebilmesi için en az bu rakamların 16 liradan aşağıya olmaması lazım” diye konuştu.

TALEP ARTARAK DEVAM EDİYOR

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, geçen yıl yapılan ihracat rakamını açıkladı. Öztürk, “Manisa önemli bir tarım merkezi ve tarımın başkenti. Bu önemli başlıklardan birisi de kurutulmuş domates. Manisa sanayi tipi domates üretiminde Türkiye’de 2’nci sırada. Kurutmalık domates ihracata yönelik yapılan ve Rusya’dan, Almanya’ya, İtalya’dan, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar farklı farklı ülkelere ihracata konu olan bir ürün. Manisa’da hem bunu sahada çiftçisiyle üreten, aynı zamanda tesislerde işleyerek daha katma değerli ürünlere dönüştüren bir şehir. Geçen yıl 798 adet bitki sağlık sertifikasına eş olarak 13 bin 714 tonluk bir ihracat yapılmış durumda. Dolayısıyla bu tamamen ihracata yönelik üretilen bir ürün. Ülkemize döviz girdisi olarak da önemli bir katkı sağlamaktadır. Her yıl talep artarak devam etmektedir” diye konuştu.



3 aylık hamile eşini bıçaklayıp öldürdü

Her gece pencereye gelen röntgenci genç kızın kabusu oldu

Mantar aramaya çıktı, güvenlikçinin cesedini buldu

Tartıştığı kişiyi beyzbol sopasıyla darp ederek öldürdü

Komşuların gürültü kavgası kanlı bitti: 1 ölü, 1 yaralı

Korkunç cinayet! Otomobilde öldürüp cesediyle saatlerce tur attılar

YER KAVGASINDA KAN AKTI, PAZARDA CİNAYET

Vahşet! Eşini boğazını keserek öldürdü, oğlunu yaraladı, 4. kattan atladı

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

17 yaşındaki Ardayı iş arkadaşları öldürmüş!

Fabrikadaki iş kazasında ağır yaralanan işçi hayatını kaybetti

Karısını Bıçakla Öldüren Sanığa Ağırlaştırılmış Müebbet Hapis Cezası

Öğretmen baba eşini ve kızını bıçaklayarak öldürdü

Öldürdükleri gencin liseli olduğunu öğrenince çok üzülmüş

Kız arkadaşını öldüren gencin silahlı fotoğrafları ortaya çıktı

Eski kız arkadaşını öldürüp, kafasına sıkarak intihar etti

Hastanedeki silahlı saldırıda tutuklu sayısı 5’e yükseldi

Arkadaşların alacak verecek kavgası: Börekçide tek kurşunla cinayet

Kadın Cinayeti: Cani Koca Kendini de Asmaya Kalkıştı

Manisa emniyeti suçlulara göz açtırmıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 9.08.2021 18:07:00 0

Tarih: 09.08.2021 18:07

Haberi Sesli Oku