SAĞLIK - Türk eczacılığının yeni bir ilaç keşfederek bunu geliştirebilecek birikime ve alt yapıya sahip olduğunu belirten Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı, Üsküdar Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tayfun Uzbay, ilaç endüstrisinin çağın gerisinde rutinlerle uğraştığını söyledi.

Uzbay, ülkemizdeki ilaç endüstrisinin aslında gelişmiş ülkeleri aratmayacak donanımlara ve mekânlara sahip olduğunu kaydetti. 

Üsküdar Üniversitesi, Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFUAM) Müdürü, Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi Başkanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, 14 Mayıs Eczacılar Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Prof. Dr. Uzbay, şunları söyledi:

?İstanbul´daki Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane´de ilk eczacılık sınıfının açıldığı tarih olan 14 Mayıs 1839 ülkemizde modern eczacılık eğitiminin ve bilimsel eczacılığın başlangıcı kabul edilir. Bu bağlamda her yıl 14 Mayıs´ı Eczacılık Günü olarak kutluyoruz ve bugün ülkemizde bilimsel eczacılığın 177. yılını doldurmuş bulunuyoruz.

Eczacılık biliminin temelleri Anadolu´da atıldı 

Eczacılık, doğrudan ilaç ile ilişkili hem bir mesleği hem de bir bilim alanını betimler. İlaç insan sağlığı için olmazsa olmaz bir üründür ve ilaç ile tedavi insanlık tarihi kadar eski bir kavramdır. Eczacılığın hem bir meslek hem de bir bilim alanı olarak başlangıcı da M.S. 129-216 yılları arasında Batı Anadolu´da Bergama´da yaşayan antik bilimci Bergamalı Galenos´a kadar uzanır.

Tarih boyunca yeni ilaçların keşfedilmesi ve tedaviye girmesi ile insanların yaşam konforu artmış ve ortalama insan ömrü uzamıştır. Penisilinlerin keşfini izleyerek antibiyotikler ile enfeksiyonların tedavi edilmesi, kan basıncının ve diyabetin ilaçlar ile kontrol edilmesi 20. yüzyıl başlarında 40-45 yıl civarında olan insan ömrünü 70 yıl ve üzerine çıkarmıştır.

İlk 15 yıllık dönemini çoktan geride bıraktığımız 21. yüzyılda kökten tedavi bekleyen birçok hastalık söz konusudur. Kanserin yanı sıra, yaşlanan nüfusla görülme sıklığı giderek artan Alzheimer hastalığı, yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 1 olan şizofreni ve çocuklar arasında görülme sıklığı hızla artan otizm gibi ciddi beyin hastalıkları da etkili bir tedavi beklemektedir.

Bu nedenle yeni ilaçların keşfi ve tedaviye girmesine hala ihtiyaç vardır ve ilaç araştırma geliştirme faaliyetleri bilimin en büyük yatırım alanlarından biri belki de birincisidir. 

Bilimsel bilgi üretmeliyiz 

Günümüzde geçerli bilimsel bilgi üretme ve bunu teknolojiye dönüştürme kapasitesi bir ülkenin en etkili zenginlik kaynağı ve uluslararası saygınlık gücüdür. Bilimsel bilgi bilimsel araştırmalardan elde edilir. Nitelikli bilimsel bilgi yeni bir buluşa işaret ediyor ve teknolojik bir ürüne dönüşebiliyorsa üreten ülkeye hem saygınlık hem de ekonomik güç kazandırmaktadır.

Bilimsel ve teknolojik gelişmişlik bakımından 1980´lerde Güney Kore ile aynı kategoride olan ülkemizin bugün Güney Kore´nin ilk 10´u içinde yer aldığı bilimi etkin şekilde teknolojiye dönüştüren ve bunu da ekonomisine yansıtan 25 ülke arasında yer alamaması üzüntü vericidir.

Bilimsel eczacılıktan söz ediyorsak bunun eczacılık mesleğine eleman yetiştirmek yani eğitim vermek kadar önemli bir diğer ayağı da bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri olmalıdır. Eczacılığın temel ve vazgeçilmez araştırma geliştirme alanı kuşkusuz ki ilaçtır. Günümüz dünyasında radikal tedavisi mümkün olmayan önemli sağlık sorunları için yeni keşifler yapmak, bunların patentini almak ve ürüne, yani ilaca dönüştürebilmek ülkemizdeki ?bilimsel eczacılığın? temel hedefi olmalıdır.

İlaç endüstrisi çağın gerisinde rutinlerle uğraşıyor

Ülkemizde, eczacı yetiştirmeyi önceleyen 40´tan fazla eczacılık fakültesi bulunmaktadır. Yukarıda bahsedilen anlamda ilaç keşfine ve geliştirilmesine yönelik çalışmalar ise sınırlıdır. Öte yandan, ülkemizdeki ilaç endüstrisinin gelişmiş ülkeleri aratmayacak donanımlara ve mekânlara sahip olduğunu biliyoruz. Bunu en çok kendileri ifade ediyorlar. Ülkemizde, birçok ilaç hammaddesi temin edilerek dünya ölçütlerinde üretilmekte ve pazarlanmaktadır.

Türkiye´nin bilimsel alt yapısı, kaynakları ve yasal düzenlemeleri herhangi bir engel teşkil etmez iken, yeni bir ilaç keşfi yapma ve bunu ürüne dönüştürme vizyonu ne yazık ki yetersizdir. Endüstri, daha çok iyi ilaç imal etme, iyi ilaç pazarlama, eşdeğer veya biyobenzer ilaç üretme gibi kuşkusuz önemli, ancak çağı yakalayabilecek vizyonunun gerisinde kalan rutinlerle uğraşmaktadır.

Küreselleşme ekseninde ekonomik rekabetin giderek sertleştiği bir dünyada güçlü ve saygın ülke olmanın yolu nitelikli bilimsel bilgiye sahip olma ve bunu teknolojiye dönüştürme becerisinden geçtiğine göre üniversitelerimiz ve endüstrimiz yeni ilaçlar keşfetmeyi ve bunları tedavide işlevselliği olan ilaçlara dönüştürmeyi hedeflemeli ve bu vizyonla yoluna devam etmelidir. Sürekli mazeret üretmek yerine böyle bir vizyon ile adım atmaya başlamak ?bilimsel eczacılık? tanımına daha yakışır bir eylem olacaktır. Türkiye´nin yeni bir ilacı keşfedecek ve bunu tedaviye sokacak alt yapısı ve potansiyeli vardır. 

Üsküdar Üniversitesi´nde ilaç keşif çalışmalarımız sürüyor

Buradan yola çıkarak Türk Eczacılıları Birliği, Eczacılık Akademisi´nin buna inandığını ve öncelediğini ifade etmek isterim. Öte yandan, akademik çalışma alanım olan Üsküdar Üniversitesi´nde bu vizyon ile kurduğumuz Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi´nde nöropsikiyatrik hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılabilecek ilaç keşfi ve geliştirilmesine yönelik bilimsel araştırmalarımızın devam ettiğini vurgulamak isterim. Bu yaklaşımın ülkemiz eczacılık fakültelerince de benimsenmesini ve bu yönde gayret gösterilmesini temenni ediyorum. Ülkemizde ekonomik güce sahip büyük kurum ve kuruluşları da ülkemiz ilaç araştırma geliştirme faaliyetleri için risk yatırımcısı olmaya davet ediyorum.

Ülkemizde bilimsel eczacılığın 177. yılını ve tüm meslektaşlarımın 14 Mayıs Eczacılık Günü´nü kutluyor, eczacılık eğitimine ve gelişimine katkı veren değerli hocalarımızdan hayatta olanlara saygılar sunuyor, meslektaşlarımızdan ve hocalarımızdan ahrete intikal edenleri rahmetle anıyorum.?



Kazara sürücü anne ile çocuğu yaralandı.

Trafik kazası: 14 yaşındaki kızı hayatını kaybetti

Boşandığı eşiyle aynı evde yaşayan kadın, eski kocası tarafından defalarca bıçaklanarak hayatını kaybetti.

Bir kadın, boşandığı eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü

Dikkatsizlik sonucu iki araç kavşakta çarpıştı.

Kavşakta çarpışan iki otomobil hurdaya döndü: 5 yaralı

Yeni düğün yapan teknik direktör Hüseyin Cumhur Acar'dan haber alamayan ailesi kayıp başvurusunda bulundu.

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı'da Vefat...

Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 13.05.2016 09:33:57 557 0

Tarih: 13.05.2016 09:33 Güncelleme: 13.05.2016 09:33
Haberi Sesli Oku
21.07.2025 08:39:00