İklim değişikliği zeytinyağını da vurdu
Türkiye’de en fazla zeytin ağacına sahip Manisa’da nisan-mayıs aylarında gerçekleşen dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde düşüklük yaşandı. Yaşanan verim kaybının zeytinyağı fiyatlarına yansıyacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Sezonda zeytinyağında fiyatın 250 TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Manisa’da hasat sezonuna haftalar kala ağaçların boş kalması dikkat çekti. Nisan-mayıs aylarındaki dolu ve şiddetli yağışlar ile yaz aylarının kurak geçmesi nedeniyle verimde büyük kayıplar yaşandı. Yaşanan verim kaybı nedeniyle zeytinyağı fiyatlarının da yükselmesi bekleniyor. Dünyadaki en büyük zeytinyağı üreticileri olan İtalya ve İspanya’da da aynı durumun yaşanması hem üreticileri hem de tedarikçileri endişelendirdi.
“Sezonda zeytinyağı fiyatının 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz”
Zeytinyağında fiyatın artacağını söyleyen Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Tüm dünyada olduğu gibi ilimizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı nisan-mayıs aylarında yağan şiddetli yağmurlar ve dolu bizim zeytinimizin çiçeklenme dönemine geldi. Bu döneme geldiği için zeytin ağaçlarındaki çiçekler döküldü. Bu yüzden zeytin de meydana gelmedi. Bu sene durum çok vahim. Sırf zeytincilikle geçinen beldelerimiz var. Bu mahallelerde insanlar ne yapacağını şaşırdı. Zeytin kış aylarından itibaren budanmasından başlayıp gübrelenmesine kadar masraf isteyen bir çiftçilik. Bu saatten sonra hiçbir çiftçinin zeytin bahçesine ilaç ya da gübre atacağını tahmin etmiyorum. 50 senelik ağaçlarda 2 kilogram zeytin çıkmaz. Biz bu şartlarda kendi zeytinimizi, kendi yağımızı çıkaracağız kendimize kadar. Yani bu sene satımlık zeytin yok. Bu şartlarda biz satım yapmadıktan sonra tabii ki geçen yıl da stoklarda kaldığını tahmin etmiyoruz. Bu sene sezonda 10 TL olan yağlık zeytin 50 TL civarında. Bu da yağ çıkarmaya kalktığınızda 180 TL yağın litre fiyatı oluyor. Sezonda da bunun 250 TL’ye çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Çiftçilerin kredi borçlarının ötelenmesi ve destek olunması gerektiğini dile getiren Okur, “Devletimizin şu mevcuttaki kredi borçlarımızı, resmi ve tarım kredi borçlarımızı ötelemesini, ayrıca çiftçiye bu yıl ek bir kredi vermesini talep ediyoruz. Şu an çiftçide para yok. Bir de tane prim paralarının bir an önce hesaplara yatmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl haziran ayında yatmıştı. Bu yıl daha henüz yatmadı. Bunu bir an önce yatırırlarsa çiftçilerimize bir nebze olsun can suyu olacaktır” ifadelerini kullandı.



Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

Kemal Önal Sokak Modern Görünümüne Kavuştu

Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 29.07.2023 09:20:00 0
Tarih: 29.07.2023 09:20 Güncelleme: 29.07.2023 09:20
Haberi Sesli Oku