Tarih: 27.06.2015 16:52

İkinci baharını ?Mide Bypass? yöntemi ile yaşayacak

Facebook Twitter Linked-in

SAĞLIK - 2008 yılında obezite tedavisi için tüp mide ameliyatı olan ancak verdiği kiloları tekrar alan Sedat Özcan, Memorail Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan tarafından mide bypass yöntemiyle ameliyat edilecek. Tedaviye hazırlanan Sedat Özcan, ?Sosyal hayatımda sıkıntılarım oluyor. Kıyafet bulmakta zorlanıyorum. 80 kilo olmayı hedefliyorum? dedi.

Aşırı kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşayan ve hayatı kısıtlanan Sedat Özcan´a (38), 2008 yılında özel bir hastanede obezite teşhisi konuldu. Kilolarından kurtulmak ve sağlığına kavuşmak için ameliyat olmaya karar verince tüp mide yöntemi uygulandı. Ameliyatın ardından 40 kilo veren Özcan, 2 yıl kilosunu korumayı başardı, ancak 2 yılın ardından hızlı bir şekilde kilo almaya başlayarak 140 kiloya ulaştı. Tekrar tedavi olmak isteyen Özcan, bu defa Memorial Antalya Hastanesi´ne gelerek muayene oldu. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alihan Gürkan, Sedat Özcan´a ikinci bir ameliyat olacağını tüp mide ameliyatı yerine mide bypass ameliyatını önerdi.

TÜP MİDE YERİNE ?MİDE BYPASS? YÖNTEMİ UYGULANACAK
Obezite cerrahisinin bakımının ve kontrolünün çok zor olduğunu belirten Prof. Dr. Alihan Gürkan, yapılan uygulamanın yanlışı nedeniyle başarı yerine ciddi sıkıntıların meydana gelebileceğini söyledi. Daha önce başka bir hastanede yapılan tüp mide cerrahisinden sonuç alınamadığı için ?Mide Bypass? uygulayacaklarını belirten Prof. Gürkan, ?Obezite çok ciddi bir sorun. Sadece görüntü için değil sağlık içinde yapılmalıdır. Hastaların cerrahi ile obeziteden kurtarırken yüzde yüz başarıya ulaştırmak lazım. Her yerde yapılmamalı bu bir ekip işidir. Yanlış uygulamalar nedeniyle uygun olmayan ameliyatlar yapılıyor. Sonuca ulaşılamıyor. Bu sürede de istenmeyen sonuçlar olan hastaların yatış süreleri uzuyor, hatta hasta hayatını bile kaybedebiliyor? dedi.

?2030´DA 600 MİLYON İNSAN OBEZ OLACAK?
Obezitede ciddi artışların olduğunu da belirten Prof. Gürkan, ?Obezitede korkunç bir artış var. 2025 - 2030 yılları arasında dünyada 600 milyon insanda obeziteden bahsediliyor. Bu rakam Türkiye´de 2 milyon 800 civarında ancak bunun da 2030´larda en azından 5 milyon civarını bulması bekleniyor. Obeziteyle savaşmak lazım bu savaşta kazanmanın yolu cerrahi. Cerrahi olmadan bu başarı oranı yüzde 10´ların üzerine çıkamıyor? dedi.

?KIYAFET BULAMIYORDUM?
Fazla kiloları nedeniyle ciddi sorunlar yaşadığını belirten Sedat Özcan, kıyafet bulmakta zorlandığını söyledi. Hayalinin 80 kiloya ulaşmak olduğunu belirten Özcan şöyle konuştu:
?Uzun zamandan beri kilo sorunum vardı. 2008 yılında tüp mide ameliyatı oldum. O zaman kısa sürede bir kilo verdim. 40 kilo civarında kilo verdim. 2 yıl o kiloda kaldım. Sonraki, 3 yılda hızlı bir şekilde kilo almaya başladım. Bypass yöntemiyle ameliyat olmaya kadar verdim. Şu anda 140 kilodayım. Sosyal hayatımda sıkıntılarım oluyor. Kıyafet bulmada zorlanıyorum. Ailemde şeker hastalığı olduğu için diyabet riski taşıyorum. Bu yüzden zayıflamak istiyorum. Yeterince spor yapamıyordum bundan sonra spora hayatımda yer vereceğim. Eşimle spor yapıp uzun yürüyüşler yapmak istiyorum. 80 kilo olmayı hedefliyorum? dedi.

?DOYASIYA YÜRÜŞ YAPABİLECEĞİZ?
Eşine ameliyat öncesi destek vermek adına yanında bulunan Sevda Özcan da ameliyatın ardından eşinin sağlığına kavuşacağından mutlu olduğunu söyledi. Tedavinin ardından doyasıya yürüyüş yapmak istediklerini de belirten Sevda Özcan, ?Eşim kadar heyecanlıyım. Başarılı olacağına inanıyorum. Bundan sonra hayatımızda daha sağlıklı yaşam süreceğiz. Öncelikle fiziksel olarak kendisini mutlu hissetmesini istiyorum. Ben mutluyum ama onun hareketlerinde zorlanma ve uyku sırasındaki huzursuzluklarının bitmesini istiyorum. Yürüyüşlerde belirli bir yerden sonra tıkandığı için istediğimiz kadar yürüyüş yapabileceğiz? dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —