SARUHANLI - Ege Üniversitesi ve Pakistan  National University of Medical Sciences bilim insanlarının iş birliği ile hazırlanan halk arasında yakarca olarak bilinen ve insandan insana paraziti taşıyan sineklerin ısırması ile bulaşan Şark çıbanı hastalığının tanısına yeni ve kombine bir yaklaşım sunan proje,  TÜBİTAK ile Pakistan Araştırma Vakfı arasındaki Bilim ve Teknoloji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı çerçevesinde açılan ortak proje çağrısı kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Şark çıbanı dünyada yaygın görülen hastalıklar arasında yer alıyor. Ülkemizde de görülen hastalık Pakistan’da daha yaygın olarak izleniyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 1 milyon kişi bu hastalığa yakalanıyor. Üniversitemiz ve dost Pakistan’dan bilim insanları, halk sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri olan Şark çıbanının tanısında yapılan testlerden hızlı ve kesin sonuç alınmasını sağlayacak ve teşhisi zor konulan bu hastalığın teşhisindeki sorunun çözülebilmesi için bazı teknik yöntemler kullanarak hastalığa özel ‘biyolojik belirteçlerin’ saptanmasını amaçlıyorlar. Bu belirteçler daha sonraki çalışmalarda bütün sağlık personelinin uygulayabileceği hızlı bir test için kullanılabilecek nitelikte olacak. TÜBİTAK tarafından desteklenen proje kapsamında bilim insanları, Türkiye’de uygulanan yöntemleri Pakistan’daki araştırıcılara, Pakistan’da uygulanan yöntemleri de Türkiye’deki araştırıcılara aktaracaklar. Her iki ülkenin araştırmacıları uluslararası örnek bir çalışmaya imza atacaklar. Proje ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamı diliyorum” dedi.

Yürütücülüğünü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Özbel ile Pakistan National University of Medical Sciences öğretim üyesi Dr. Shumaila Naz’ın yaptığı; araştırıcı olarak EÜ Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Seray Töz ve National University of Medical Sciences öğretim üyesi Dr. Shahid Waseem’ın yer aldığı proje ile birçok deri hastalığı ile karıştırılması nedeniyle teşhisi zor konulan Şark çıbanı hastalığının teşhisindeki bu sorunu çözebilmek için bazı teknik yöntemler kullanılarak hastalığa özel ‘biyolojik belirteçlerin’ saptanması amaçlanıyor.

 “Hastalık bir kere geçirilince ömür boyu bağışıklık oluşuyor”

Şark çıbanı ile ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Özbel, “Şark çıbanı, halk arasında yakarca olarak bilinen ‘kum sinekleri’ ile bulaştırılan tek hücreli bir parazit olan ‘Leishmania’ türlerinin neden olduğu yaralarla karakterize bir deri hastalığıdır. Vücudun gece uyurken açık kalan yerlerinden içinde parazit olan yakarcaların ısırması ile bulaşır ve ısırılan yerde önce sivilce şeklinde başlar, gittikçe büyür ve genelde üzeri açılarak 1-2 ay içinde ülser şeklini alır. Yara bir tane olabileceği gibi, tekrarlayan ısırıklar nedeniyle çok sayıda da olabilir. Yaranın göz kapağı, kulak, burun, eklemler, dudak gibi yerlerde olması durumunda iyileşmesi uzun sürdüğü için hastayı oldukça rahatsız eder. Teşhis konulduktan sonra tedavisi yaranın içine iğne ile verilen ilaçlarla yapılır. Yara içine enjeksiyon hastalığın çok görüldüğü çocuk grubunda oldukça ağrılı ve zor olur. Yaralar tedavi edilmese de deride derin ve kalıcı bir iz bırakarak 1-1,5 yıl içinde iyileşebilir. Hastalık bir kere geçirilince ömür boyu bağışıklık oluşur” dedi.

“Birçok deri hastalığı ile karıştırılması nedeniyle teşhisi zor konuyor”

Projenin detayları ve beklenen yararlarından bahseden Prof. Dr. Yusuf Özbel, “Şark çıbanında en önemli sorunlardan birisi teşhis konulmasındaki zorluktur. Şark çıbanı yarası deri kanseri de dahil olmak üzere diğer birçok deri hastalığı ile karışır. Bu nedenle ayırıcı teşhisi yapmak bazen hayati önem taşır. Teşhis için örnek yaranın kenarından alınır ve özel boyalarla boyanarak mikroskopta parazitler görülmeye çalışılır. Parazitin boyutu kırmızı kan hücrelerinin yarısından da küçük olduğu için mikroskopta paraziti görmek deneyim gerektirir. TÜBİTAK tarafından desteklenen projemizde, teşhisteki bu sorunu çözebilmek için bazı teknik yöntemler kullanılarak hastalığa özel ‘biyolojik belirteçlerin’ saptanması amaçlanmıştır. Bu belirteçler daha sonraki çalışmalarda bütün sağlık personelinin uygulayabileceği hızlı bir test için kullanılabilecek nitelikte olacaktır. Proje sonunda ayrıca Pakistan’da da yaygın olarak görülen bu hastalığın ülkedeki dağılımı ve hastalığa yol açan Leishmania türleri de belirlenmiş olacaktır. Proje ile Türkiye’de uygulanan yöntemlerin Pakistan’daki araştırıcılara, Pakistan’da uygulanan yöntemlerin de Türkiye’deki araştırıcılara aktarılması sağlanmış olacaktır” dedi.



Sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobilin ağaca çarpması sonucu meydana gelen kazada 1 kişi öldü 4 kişi de yaralandı.

Otomobil ağaca çarptı: 1 ölü 4 yaralı

Saruhanlı’nın Tütevelli Mahallesi sakinlerinden Abdurrahman YÜRDEM vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Saruhanlı’nın Apak ve Seyitoba Mahallelerinde başlayan orman yangınlarına ekipler hızla müdahale etti.

Son dakika... Saruhanlı’da orman yangını!

Cemaatin yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte, 15 Temmuz başta olmak üzere tüm şehitler için dualar edildi.

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Edebiyatçı, çevirmen ve akademisyen görevlerini yapan Pınar Kür'ün hayatını kaybettiğini yazar Yekta Kopan açıkladı.

Ünlü edebiyatçı Pınar Kür hayatını kaybetti!

FETÖ Terör Örgütü’nün 15 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye'nin milli birlik ve beraberliğini hedef alan hain darbe girişiminin 9. yılında, Manisa’da başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şahitler anıldı.

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Kaymakam Güldoğan, mahalle mahalle gezip uyarıyor

Salihli’de yangın alarmı

Şanlıurfa'da düğünde ikram edilen yaş pasta, davetlileri zehirledi. 60 kişi düğün sonrası karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma şikayetleriyle hastanelik oldu.

Düğün gecesi kâbusa döndü! 60 kişi hastanelik oldu

Geleneksel lezzet tahin, bilimsel araştırmalarla desteklenen sağlık faydalarıyla kahvaltı sofralarının yıldızı oldu.

Bir kaşıkta gelen sağlık devrimi, erken yaşlanmaya kalkan oluyor! Kahvaltıdaki şifa deposunu bilim onayladı

ABD’nin Ege’de sessiz sedasız yayılmaya devam ettiği ortaya çıktı. Yunan basınında çıkan haberlere göre ABD Savunma Bakanı Hegseth yeni bir rapor sunacak.

ABD Ege’de sessiz sedasız yayılıyor: Son plan ortaya çıktı

Kayışlar mahallesindeki yangında yaklaşık 200 dekarlık mera alanı zarar gördü.

Saruhanlı'da çıkan yangında 200 dekar alan etkilendi

15 Temmuz Gazisi Müezzin Mehmet Kuzgun: "Onlar Mehmet hocaya değil Allah'ın evine saldırdı. Ben hakkımı helal etmiyorum"

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen Manisa İl Temsilcisi Ahmet Yasav: "15 Temmuz, milletin yazdığı bir destandır"

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Selendi Kaymakam Vekili ve Köprübaşı Kaymakamı Hüseyin Bütüner, orman yangınlarına karşı önleyici tedbirler konusunda mahalle halkı ile bir araya geldi.

Kaymakam Bütüner orman yangınlarına dikkat çekti

70 yaşındaki babası Yılmaz Yiğenli'yi başından balta ile ağır yaralayan 46 yaşındaki Suat Yiğenli tarım ilacı içerek yaşamına son verdi.

Korkunç vahşet! Babasının başını balta ile yarıp intihar etti!

Kırımın Aluşta şehrinde dünyaya gelen Anastasiya Düz, Sinema ve müzik üzerine Lisans ve yüksek lisans eğitimini Kiev’de tamamladı

ANASTASİYA DÜZ'DEN USTA İŞİ TEKLİ

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

Manisa’da zirai don çalıştayı

Saruhanlı’dan tayini çıkan Hâkim ve Savcılara Veda Yemeği

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 18.09.2020 05:48:00 4155 0

Tarih: 18.09.2020 05:48 Güncelleme: 18.09.2020 05:48
Haberi Sesli Oku
15.07.2025 15:31:00