MANİSA - Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Ağustos ayı Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı ikinci oturumunda içkili yer bölgesi oylaması ve ardından ortaya atılan iddialara açıklık getirdi. iddiaları belgeleriyle tek tek çürüten Yalçınkaya, “Bu bağımsız bölümden hangisi içkili yer ruhsatı alacaksa, bu bir adım oluyor. İkinci adımı Emniyet’in güvenlik açısından bir risk taşıyıp taşımadığına dair görüşü, üçüncü adımı mesafe tespiti, dördüncü adımı ise belge düzenleme. Belge düzenlenmeden hiçbir hak vermemiş oluyorsunuz” dedi.
Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Ağustos ayı toplantısının ilk oturumunda alınan içkili bölge kararı ve ardından bazı kesimlerce ortaya atılan haksız ithamlara karşılık belgeleriyle kamuoyuna gerçekler anlatıldı. Konuyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, bir sunum gerçekleştirdi. Yalçınkaya, “İçkili bölge kararımıza açıklık getirmek istiyorum. Farklı yorumlar ortaya çıktığı için belgelerle yaptıklarımızı anlatacağız. İçkili yer bölgesiyle ilgili İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları ile ilgili bir yönetmeliğimiz var. Belediyemiz de bu yönetmelikle iş ve işlemlerini yapıyor. Bu yönetmelikte ilköğretim okulları ve ibadet alanlarına 100 metre mesafeden bahsediyor. Bunun dışında herhangi bir mesafe aranmıyor. İçkili yer tespiti yapılan bölgenin karşısında Adliye, sağında kamu tesis alanı, yanında Emniyet var. Solunda üniversite var. Arkadaşlarımız konuyu meclis gündemine alırken mesafe tespitlerini yaparak alıyorlar. Mesafe tespiti yapıldıktan sonra içkili yer ilanı çıkıyor. Ondan sonra detaylı olarak bu içkili yer bölgesinin bağımsız bölüm tespiti yapılıyor. Şu anda bu AVM’nin içerisinde 80 tane bağımsız bölüm var. Bu 80 bağımsız bölümden hangisi içkili yer ruhsatı alacaksa, bu bir adım oluyor. İkinci adımı Emniyet’in güvenlik açısından bir risk taşıyıp taşımadığına dair görüşü, üçüncü adımı mesafe tespiti, dördüncü adımı ise belge düzenleme. Belge düzenlenmeden hiçbir hak vermemiş oluyorsunuz. Geçen ay biz birinci adımı atmış olduk” diye konuştu.
“Hiçbir kamu görevlisi kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket edemez”
Mesafeleri sunum ve uydu fotoğrafları üzerinden tek tek anlatan Yalçınkaya, “Kamu tesis alanlarıyla ilgili yönetmelikte herhangi bir ifade yok. İçkili yer ruhsatı başvurusu yapan lokanta. Bu lokantayla ilgili mülki idare amirine görüş soracağız. Mülki idare amiri uygun görüş verirse, bunun yeniden mesafe tespit ölçümleri yapılacak, dosyaya konulacak. Dolayısıyla ortaya çıkan tartışmalar tamamen gereksiz tartışmalardır. Elde edilip önümüze getirilen belge ise Mart ayında içkili yer bölgesinin tamamı için mülki idare amiri ile yaptığımız yazışmada ilgili kaymakamlığın ‘şu aşamada uygun değildir’ görüşüdür. Bu görüş düzelmeden bizim buradaki bağımsız birimlerden herhangi birine ruhsat verme şansımız bulunmamaktadır. Bugüne kadar idaremizce olumsuz görüş alınan hiçbir yere ruhsat verilmemiştir. Kaldı ki Büyükşehir Belediyemizce verilen içki ruhsatı, 3 veya 5 tanedir. Ne kamuoyunu ne meclisimizi ne de Başkanımızı yanıltacak hiçbir surette kamu görevlileri bir işlem tesis edemez. Hiçbir kamu görevlisi bu tarz bir belgeyi düzenlerken, ilgili kanun ve yönetmeliklere aykırı hareket edemez” dedi.