İSTANBUL - Rahim ağzı (Serviks) kanseri, meme kanserinden sonra kadınlarda en yaygın olan kanser türü. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, HPV aşısının rahim ağzı kanserini yüzde 90-95 oranında önlediğini belirterek, kadınların olabildiğince erken yaşta aşı olması gerektiğini söyledi. Aydın, HPV aşısının 9 yaşından itibaren genç kızlara yapılabildiğini bildirdi. 

Kadınlarda meme kanserinden sonra en yaygın ve ölümcül kanser tipi olan rahim ağzı (Serviks) kanserinden aşı ile korunmak mümkün. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Nuray Aydın, 9 yaşından itibaren yapılabilen HPV aşısının yüzde 90-95 oranında kadınları ömür boyu rahim ağzı kanserinden koruduğunu söyledi.

Dr. Nuray Aydın, rahim ağzı (serviks) kanseri, HPV aşıları ve Smear testleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

“HPV aşıları 9-15 yaş arası kızlarımıza 6 ay arayla 2 doz şeklinde yapılıyor. 15 yaşından sonra ise 1., 2. ve 6.ayda olmak üzere 3 doz olarak uygulanıyor. Bu aşı; kanseri önleyici olarak, hastalıktan koruma amaçlı olarak yapılıyor. Kansere yakalanan kişilere aşı yapmıyoruz. 

Ancak rahim ağzı ön lezyonları olan ve genital siğilleri olan kadınların da HPV aşısı yaptırmalarını öneriyoruz. Kansere yakalanmadan hemen önceki evrede de aşı etkili oluyor. 45 yaşına kadar kadınlara HPV aşısı yapılabiliyor. Aşı ne kadar erken yapılırsa o kadar etkili oluyor. Bu nedenle cinsel yaşamın başlamadığı erken yaşlarda kızlarımızın aşılanmalarını tavsiye ediyoruz.

HPV Aşısı Yaptırmak Çok Kolay

HPV aşıları eczanelerde bulunuyor ve her hangi bir sağlık kuruluşunda yaptırabiliyorsunuz. Ancak aşıya karar verdiğinizde önce bir Kadın Doğum Uzmanından danışmanlık almanızı öneriyoruz. Kadın doğum muayenehanelerinde de bu aşı uygulanıyor. Koldan veya kalçadan deri altına uygulanan bir aşı.

Aşıdan sonra yan etki olarak ilk 24 saat kişinin ateşi çıkabiliyor. Aşı olan bölgede hafif ağrı ve kızarıklık olabiliyor. 

Çok Eşlilik Kanser Riskini Artırıyor

Rahim ağzı kanseri en fazla, cinsel yaşamın en aktif dönemi olan 30-40 yaş arasında görülüyor. Rahim ağzı kanseri bulaşıcı bir hastalık olduğu için sık partner değiştiren, çok eşli cinsel yaşamı olan daha fazla kadınların yakalanma riski daha fazla. Bu nedenle kadınlara çok eşlilikten uzak durmalarını öneriyoruz. Cinsel ilişki yaşının düşmesi nedeniyle hastalığın erken yaşlarda görülme sıklığı da giderek artıyor.

Durumu Şüpheli Olan Kadınlar Smear Testi Yaptırmalı

 

Aktif cinsel yaşamı olan kadınlar 3 yılda bir smear testi yaptırmalılar. 35 yaşından itibaren 5 yılda bir HPV virüsü bakılmalı. Sağlık bakanlığına bağlı kurumlarda ücretsiz bakılıyor. Serviks kanserinin tedavisinde erken evre olması çok önemli. Rahim ağzının alınması, rahimin alınması veya tüm kadınlık organlarının alınması ile tedavi olabilir. İleri evre rahim ağzı kanserinin tedavisi zordur. Beraberinde radyoterapi ve kemoterapi yapılabilir.

Kasık Ağrınız ve Akıntınız Varsa Doktora Görünün

Özellikle Çok partner değiştiren, sürekli akıntısı olan, ilişki sonrası kanaması olan ve sürekli kasık ağrısı olan kadınların rahim ağzı kanserinden şüphelenip bir kadın doğumcuya muayene olmalarını ve Smear testi yaptırmalarını öneriyorum. 

Genital siğilleri olan kadınların bunların önemsemesini istiyorum. Her ne kadar siğiller iyi huylu olsalar da zamanla HPV 16-18 virüsünü tetikleyerek rahim ağzı kanserine sebep olabiliyor.

Erkeklere de HPV Aşısı Yapılabiliyor

Daha çok eş değiştiren erkekler olduğu için ve hastalığın bulaşıcılığından HPV aşısı erkeklere de yapılabiliyor. Özellikle siğilleri olan erkeklerin ve partnerine oral seks yapan erkeklerin larinx kanserine yakalanma riski var. Larinx yutak borusunda ses tellerimizin olduğu bir bölge. 

 

 



Başkan Durbay'ın sağlık durumuna ilişkin açıklama

Kırkağaç'ta uzman erbaşların mezuniyet coşkusu

Beton mikserinin çarptığı sağlık çalışanı 7 günlük yaşam savaşını kaybetti

Bir anlık öfke evi kül etti: 1 tutuklama

5 ay önce kaybolan yaşlı adam sırra kadem bastı, oğulları perişan

Organize suç örgütü üyeleri yurtdışına kaçarken yakalandı

Saruhanlı’da Vefat…

Üzerine ağaç devrilen İbrahim Yıldız'ın sağlık durumu ile ilgili açıklama geldi

Motosiklet tıra çarptı: 1 ölü

Yunusemre'den yapay zeka söyleşisi

Akhisar altyapısı milli takım kapısında

‘Tarihi Kentin Umutlu Çocukları’ Kula-Salihli UNESCO Jeoparkı'nda buluştu

Demirci’de atıl araziler tarıma kazandırılıyor

Güllü'nün kızı Tuğyan Ülkem Gülter, annesini öldürmekten tutuklandı

MELİKE ONUR YORUMUYLA “CAN VERİYORUM”

Hastanede çevre düzenlenesi

Saruhanlı Belediyesi "Belen Yolu" İçin 9 Mahallede Pilav Hayrı Düzenlendi

KÖY OKULLARINA KİTAP DESTEĞİ: TDED MANİSA ŞUBESİ NURİYE MAHALLESİ’NDEKİ ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU

Muhtarlardan Başkan Cıllı'ya teşekkür ziyareti

Nilgün’den Butik” hizmete girdi

Deprem Simülasyon Tırı Saruhanlı’da Öğrencilerle Buluştu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.01.2023 09:33:00 894 0
Tarih: 19.01.2023 09:33 Güncelleme: 19.01.2023 10:52
Haberi Sesli Oku