Tarih: 25.10.2018 11:07

Hocaların hocası Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay MCBÜ´de ?Din Felsefe İlişkisi?ni anlattı

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünün girişimleri ile MCBÜ Rektörlüğü tarafından düzenlenen ?Din Felsefe İlişkisi? konulu konferans, 24 Ekim 2018 tarihinde gerçekleştirildi.

Gazi Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi olan ve halen İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinde ders veren Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay tarafından MCBÜ Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde verilen konferansa; Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, MCBÜ Rektörü Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bilal Gümüş ve Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, İl Müftüsü Sinan Cihan, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Çipiloğlu, Yunusemre Belediyesi Başkan Yardımcısı Şaver Yüksel, MCBÜ Genel Sekreteri Ali Emirosmanoğlu, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Felsefenin sahasının çok geniş olduğunu ifade eden hocaların hocası Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, ?Felsefe varlıklar, onları meydana getiren ilk sebep ve âlemdeki olaylar üzerine derinliğine düşünmedir. Varlık, bilgi, din, sanat, insan, bilim, iletişim, müzik, iş, şuur, zihin, akıl, ruh, madde gibi her şey felsefi düşüncenin konuları içine girer. Felsefi düşünce bilme, bilgi, akıl, sezgi ve araştırma ile başlar ve gelişir? dedi.

İnsanın yeme, içme, aile kurma ihtiyaçlarının yanında inanma, bilme, öğrenme, takdir etme, değer verme,  değer yaratma ihtiyacı gibi muhtelif ihtiyaçlarının da olduğunu ifade eden Prof. Bolay, ?İnsanoğlu hiçbir devirde şöyle veya böyle üstün tanıdığı kudrete bağlanmaksızın yaşayamamıştır. Dolayısıyla insanlar en büyük değeri üstün tanıdıkları o varlığa vermişlerdir. O´nunla irtibat iman ile kurulur. İman insanın varlık şartıdır. İnsan imansız yaşayamaz. Din üzerinde ilahiyat ve din felsefesi açısından düşünceler üretilmiştir, üretilmektedir.  Bilim, dış dünyadaki gerçeklikler üzerine eğilir ve oradan muhtelif hükümler ve kanunlar çıkarır. Felsefe, hem dış dünyanın, hem insan dünyasının, hem de üstünün/metafizik âlemin gerçeklikleri üzerine eğilir.  İşte bu zeminde din ile felsefenin vazifeleri ve sahaları arasında bir kesişme, bir ortaklık kendini gösterir.

Felsefe sahasında çalışmalar yapmak için dine karşı çıkmak, inançlara düşman olmak zorunluluğu diye bir şey olmaz, bu akla ve mantığa aykırıdır. Felsefe çeşitli din felsefelerinde görüldüğü üzere dini inançlar için bir temellendirme yapabilir fakat dini inançları çürütemediği gibi onu yok edemez de. Aksine, dinlerin dayandığı mantığın, ilmin ve felsefenin mantığından çok farklı olduğunu ortaya koyabilir.

Din ile felsefenin arasında çok büyük bir münasebet vardır. Bu münasebeti bilen bilmeyene söylemeli, bilmeyen de bu peşin fikirlerinden kurtulmalıdır? diye konuştu.

Prof. Bolay´ın çeşitli anektodlar da aktardığı, esprileri ve sıcak kişiliği ile büyük bir ilgi ve merakla dinlenen konferansının sonunda, teşekkür belgesi ve çiçeği Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile Rektör Prof. Dr. A. Kemal Çelebi tarafından takdim edildi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —