Fizyoterapist Gamze Şenbursa,hızlı kilo vermek isterken obezite tehlikesinin baş gösterdiğini söyledi.

Dr. Fizyoterapist Gamze Şenbursa, yaptığı açıklamada kilo kontrolüyle ilgili programların neredeyse tamamının hızlı kilo verme üzerine kurgulandığına dikkat çekerek, Kuzey Amerika ve Batı Avrupa’daki insanların çoğunun hızlı kilo vermek isterken obez olduğunu ifade etti.

Şenbursa, bilimsel araştırmalarla desteklenen hızlı diyetlerin bozuk döngüsü hakkında, "Hızlı diyet yapanlar büyük ölçüde kilo kaybeder. Aslında kaybedilen büyük ölçüde sudur, yağ değil. Vücudun metabolizması çeşitli nedenlerden dolayı yavaşlar. Beyinde bir bölge olan Hipotalamus yağ depolarının değiştiğini fark eder ve dolayısıyla yağ kaybı yerine metabolizmayı düşürür.

Glikoz içine amino asitlerin parçalama sırasında protein kaybı olur, bu da yağsız doku (kas) kaybı anlamına gelir. Ne kadar az kasınız varsa, metabolizmanız o kadar yavaşlar. Sonunda hızlı diyet yapanların kilo kaybı yavaşlar ve motivasyonlarını kaybederler. Diğer psikolojik faktörler de devreye girmeye başlar. Kişinin metabolizması artık çok daha yavaş olduğu ve hızla kilo aldığı için motivasyon düşüklüğü artar.

Beyin, vücuda (yağ) enerji sağlayacak her türlü rezervi saklamasını söyler. Başarısızlık, hayal kırıklığı duyusu genellikle kişiyi daha fazla yemeye teşvik eder. İspanya Oviedo Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar da hızlı diyetlerin kısa vadeli etkilerinin uzun veya orta vadede korunamadığını gösterdi. Bu tür diyetler genellikle biyolojik mekanizmalardan daha çok psikolojik sonuçlarından dolayı obezite veya aşırı kilo alınmasıyla sonuçlanır. Basitçe söylemek gerekirse moda diyetler uzun vadede aşırı kilo olasılığını yükseltir” dedi.

HIZLI VE SAĞLIKLI KİLO VERMEK MÜMKÜN

Hızlı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenin de mümkün olduğunu belirten Şenbursa, şu tavsiyelerde bulundu: Sağlıklı kilo kaybetmek ve bunu uzun vadede korumak, bunu bir yaşam tarzı olarak benimsemeniz gereklidir. Çok kilo vermektense haftada yaklaşık 1 ila 2 kilo kaybetmek ve bunu korumak daha iyidir. Eğer haftada 3 kilodan çok kilo vermeyi planlıyorsanız, doktorunuza danışmalısınız.

Bu iyi bir diyetisyen, etkili bir egzersiz programı ve özellikle her gece en az yedi saatlik uyku ile mümkündür. Hızlı kilo vermenin yetersiz beslenme, zayıf kemikler, sinirlilik, depresyon, uykusuzluğa yol açacağı unutulmamalıdır ve uzun vadede daha fazla kilo almak gibi istenmeyen sonuçlara yol açma riski vardır. Vücudunuzun kalori gereksinimi, genel sağlık, yaşam tarzı, cinsiyet, boy ve yaş gibi birçok faktöre bağlıdır. Uzun boylu 22 yaşındaki bir maraton koşucusunun, hareketsiz 70 yaşındaki bir ev hanımından daha fazla kaloriye ihtiyacı vardır. Kilo vermek veya mevcut ağırlığınızı korumak için kaç kalori almanız gerektiğini belirlemek zorundasınız. Kalori ise cinsiyet, yaş, aktivite seviyesine göre değişmektedir."

Şenbursa, sadece az yiyerek kalori açığı oluşturmak zorunda olunmadığını belirterek, "Eğer 500 gram vücut ağırlığı 3 bin 500 kcala eşit ise, bir hafta içinde 50 gram kaybetmek istiyorsanız, kalori alımı günlük kalorinizin 500 daha altında olması gerekir. 1 kg kaybetmek için ise 1000 kcal altında olmalıdır. Sadece daha az yiyerek kalori açığı oluşturmak zorunda değilsiniz.

30 yaşında hareketsiz bir kadın iseniz, fiziksel aktivite yaparak günlük kalori gereksiniminizi 400 kcal artırabilirsiniz. Tüketiminizi 600 kcal azaltarak ve her gün için daha fazla 400 kcal yakarak, teorik olarak haftada 500 gram kaybedersiniz" diye konuştu.



Saruhanlı’nın Kurtuluş Mahallesi Muhtarı Fevzi Aydemir’in halası SÜHEYLA AYDEMİR vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Genç tasarımcılardan can dostlara teknolojik çözümler

Evcil hayvanlar için akıllı sistemler geliştirildiler

Bitlis’te meydana gelen trafik kazasında 6’sı çocuk 14 kişi yaralandı.

Feci kazada iki araç hurdaya döndü!

Husumetli oldukları öğrenilen iki komşu arasında bahçe sulama tartışması silahlı kavgaya dönüştü.

Bahçe sulama kavgasında komşusunu öldürdü

Kamyonuna yüklü olan tomrukların indirilmesi sırasında kamyonun kasasından kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti.

Kamyondan kayan tomrukların altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti

Eskişehir’in Seyitgazi ilçesinde çıkan orman yangınına takviye amacıyla Denizli Orman Bölge Müdürlüğü Beyağaç Eskere Orman İşletme Şefliğinde görevli personeller gönderilmişti.

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Saruhanlı Belediye personeli Melike Durak’ın ablası Esra Durak vefat etti.

SARUHANLI'DA VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

1965 Manisaspor Taraftarlar Derneği Başkanı Baran Apak ve yönetimi, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu'yu ziyaret etti.

Manisasporlu taraftarlardan Besim Dutlulu'ya ziyaret

Kamyonetle otomobilin kafa kafaya çarpıştığı trafik kazasında 4 kişi yaralandı.

Kamyonetle otomobil kafa kafaya çarpıştı: 4 yaralı

Araç yanması başlayan orman yangını ekiplerin kısa süredeki müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Araç yangınıyla başlayan orman yangını kısa sürede söndürüldü

Tek taraflı kazada, şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı.

Şarampole yuvarlanan araçtaki 3 kişi yaralandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Kırkağaç ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı.

Kırkağaç’ta iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

Manisa İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunun 2025 yılı 3. Olağan Toplantısı'nda yapılan açıklamada, 2025 yılının ilk 6 ayında kamu ve özel sektörde toplam 12 bin 767 kişinin işe yerleştirildiği belirtildi.

Manisa’da 6 ayda 12 bin 767 kişi işe yerleştirildi

Yunusemre Kent Konseyi Kadın Meclisi, Muharrem ayı dolayısıyla aşure hayrı düzenledi.

Yunusemre Kent Konseyinden aşure hayrı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün koleksiyon parselinde yer alan 12 asmalık Bronx Seedless üzüm çeşidinde halk arasında "çilek üzümü" olarak bilinen ürünün hasadına başlandı.

Manisa'da 'çilek uzümü' hasadı başladı

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 5.10.2013 07:23:59 513 0

Tarih: 05.10.2013 07:23 Güncelleme: 05.10.2013 07:23
Haberi Sesli Oku
25.07.2025 10:32:00