9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi (EÜTF) Çocuk Hastanesinde, 17 Kasım Dünya Prematüre Farkındalık günü kapsamında düzenlenen etkinlikte EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Yenidoğan Ekibi ile bir araya geldi. EÜ Çocuk Hastanesinde 4. Düzey Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılması için başlattıkları çalışmada son aşamaya geldiklerini söyleyen Rektör Budak, “Prematüre doğsan da yalnız değilsin, Ege Üniversitesi yanınızda’ diye bir sloganımız var. Bunu sadece sözde değil, gerek akademik altyapımızla gerekse alet ekipman, laboratuvar altyapımızla uyguluyoruz” dedi.
EÜTF Çocuk Hastanesinde 17 Kasım Dünya Prematüre Farkındalık günü kapsamında her yıl prematüre bebeklerle ailelerinin bir araya geldiği etkinlik, bu yıl pandemi önlemleri nedeniyle gerçekleştirilemedi. Ancak farkındalık oluşturmak amacıyla EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, tıp fakültesi ve hastane yönetimi ile EÜ Yenidoğan Yoğun Bakım Ekibi ile buluştu. Her yıl dünyaya erken gelen 15 milyon prematüre bebekten yaklaşık 2,5 milyonunun prematüre doğduğu ya da prematürelikle ilgili diğer nedenlerden dolayı hayatını kaybettiğinin vurgulandığı etkinlikte, bir milyona yakın sayıda bebek ise prematürelik sorunları nedeniyle hafif, orta ve hatta ağır beyin hasarı, görme, işitme kusurları yaşadığı dile getirildi. EÜ Çocuk Hastanesinde 4. Düzey Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin açılması için başlattıkları çalışmada son aşamaya geldiklerini söyleyen Rektör Budak, altyapı çalışmalarını da yerinde inceledi.
18 İLERİ DÜZEY KUVÖZ
Gerekli tüm hemşire ve sağlık personelinin sağlandığına dikkat çeken Rektör Budak, 18 ileri düzey kuvöz, 15 mekanik ventilatör, 15 yoğun bakım monitörü ve pendant sisteminin alındığını bazı küçük eksikliklerin de hızla tamamlanarak 4. Düzey Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinin hizmete açılacağını söyledi. Farkındalık oluşturmak amacıyla EÜ Yenidoğan Ekibi ile bir araya geldiklerini kaydeden Rektörü Budak, “Prematüre doğsan da yalnız değilsin, Ege Üniversitesi yanınızda, diye bir sloganımız var. Bunu sadece sözde değil gerek akademik altyapımızla gerekse alet ekipman, laboratuvar altyapımızla uyguluyoruz. Yoğun bakım ünitelerimizde sağlık hizmeti anlamında en güncel ekipmanla donatmış durumdayız. Bebeklerimizin yanındayız, hocalarımıza, hemşirelerimize ve bütün sağlık çalışanlarımıza özverili çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE HER 10 BEBEKTEN BİRİ ERKEN DOĞUYOR
Erken dünyaya gelen bebeklerin ileri teknoloji ile donatılmış merkezlerde doğdukları ve bakıldıkları takdirde yaşam şansı bulabildiğine dikkat çeken EÜTF Yenidoğan Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nilgün Kültürsay, Türkiye’de her 10 bebekten birinin erken dünyaya geldiğini ifade etti. Prematüre doğsa da söz konusu bebeklerin acil müdahaleler ve iyi bir bakımla sağlıklı olabileceklerini vurgulayan Prof. Dr. Kültürsay, “Prematüre olarak dünyaya gelen bebekler çok özel bebekler. Sanıldığı kadar da az değiller. Her 10 bebekten biri dünyaya erken geliyor ve gerçekten yardıma, anlayışa ihtiyaçları var. Bu bir anlayış bu? Üst düzeyde yöneticilerin anlayışına ihtiyaçları var ki bugün de böyle bir örneğini gördük. Sayın Rektörümüz ünitemizi ziyaret etti ve ihtiyaçlarımız hakkında, devam eden inşaatımızın gidişatı hakkında bilgiler aldı. Bu anlayış sayesinde, biz bu prematürelerimize, 7 gün 24 saat yoğun bir bakım verebilecek hizmeti yapabilecek donanıma ve eleman sayısına kavuşabiliyoruz. Tüm bebeklerimize sağlıklar diliyorum. Tüm annelerin ümitli olmalarını diliyoruz. Ege Üniversitesi olarak, Türk hekimleri ve Türk yenidoğan hemşireleri olarak onların yanındayız” dedi.