9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SAĞLIK - Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü´nde ?Diyabetin Binbir Hali? başlıklı bir seminer düzenleyerek bu önemli hastalığa dikkat çekti. Seminerde Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi´nin Metabolik Hastalıklar Birimi akademisyen hekimleri diyabet, diyabetin tetiklediği diğer hastalıklar ve diyabet cerrahisi hakkında bilgi verdi. Etkinlik sonunda diyabetin evrensel simgesi olan mavi halkalar takılmış balonlar uçuruldu.
Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle ?Diyabetin Binbir Hali? başlıklı bir seminer düzenledi. Seminerde, Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi´nin Metabolik Hastalıklar Birimi akademisyen hekimleri diyabetin sağlık üzerindeki etkilerini anlatarak hastaların sorularını yanıtladı. Etkinlikte sırasıyla Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi´nden Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar (Diyabetin Bugünü Yarını), Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Burak Pamukçu (Diyabette Koroner Kalp Hastalıkları), Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Figen Yavlav (Diyabetik Nöropati), Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Gök (Şekere Bağlı Sindirim Bozuklukları), Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. İsmail Özgür Şanlı (Diyabetik Retinopati), Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Dede Şit (Diyabetin Böbrek Sağlığına Etkisi), Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Talat Yurdakul (Diyabet ile Cinsellik) ve Genel Cerrahi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Demirel (Diyabette Cerrahi Tedavinin Yeri) konuşmalar yaptı. Seminer sonrasında tüm katılımcılarla beraber diyabetin evrensel simgesi olarak kabul edilen ?mavi halka? takılmış balonlar gökyüzüne uçurularak bu önemli hastalığa dikkat çekildi.
DİYABET GÖRÜLME ORANI HIZLA ARTIYOR
Son 50 yılda yaşam tarzımızdaki değişiklikler, hareketsizlik, yüksek kalorili besinlerin tüketimi, şekerli ve früktoz içeren sıvı gıdaların fazla alınması nedeniyle obezite ve buna paralel olarak da diyabetin görülme oranı hızla arttı. Uluslararası Diyabet Federasyonu´nun 2003 verileri dünya genelinde 122 milyon yetişkin diyabetli bulunduğuna işaret ederek 2025 yılında diyabetli sayısının 243 milyona ulaşacağını öngörmekteydi. Ancak bu rakam beklenenden o kadar hızlı bir şekilde arttı ki daha 2025´e 10 yıl kala dünyada diyabetli nüfus 415 milyona ulaştı. Daha önemlisi eğer önlem alınmaz ise 2040 yılında dünyada diyabet hastalarının sayısının 642 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor.
TÜRKİYE´DE 100 KİŞİDEN 13´Ü DİYABETLİ
Seminerde konuşan Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Endokrinoloji Uzmanı Prof. Dr. Mücahit Özyazar, dünyada diyabetin ölümlere yol açan hastalıklar arasında beşinci sırada yer aldığına dikkat çekti. ?Dünyada her 10 saniyede bir kişi diyabet ya da diyabete bağlı komplikasyonlar sonucu yaşamını yitiriyor? diyen Prof. Dr. Mücahit Özyazar, şöyle devam etti: ?2010 yılında dünyada 4 milyon kişi diyabet nedeniyle hayatını kaybetti. Dünya Sağlık Örgütü 2005-2030 yılında diyabete bağlı ölüm sayısının ikiye katlanacağını belirtiyor. Dünyada her 10 saniyede 1-2 kişiye yaşamı tehdit eden ve uzuv kaybına yol açabilen diyabet (şeker hastalığı) tanısı koyuluyor. Yapılan araştırmalara göre Türkiye´de her 100 kişiden 13.7´si diyabetik yani 1.5 milyonun üzerindeki kişi diyabet hastası.?
CİDDİ HASTALIKLARI BERABERİNDE GETİRİYOR
Diyabetin tedavisi zor, kronik bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Mücahit Özyazar, hastalığın doğurduğu sonuçları şöyle anlattı: ?Diyabet, koroner arter hastalığı ve inme riskini 2-4 kat arttırıyor. Diyabetlilerin yüzde 60-75´i kardiyovaskuler hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Diyabet zamanla kalp, damarlar, göz, böbrek ve sinirlerde yapısal değişikliklere yol açabiliyor. Diyabet körlüğe neden olan ilk 3 hastalık arasında yer alıyor. Diyabet süresi 15 yıla ulaşan hastaların yüzde 2´sinde körlük ve yüzde 10´unda ciddi görme kaybı ortaya çıkabiliyor. Diyabet aynı zamanda kronik böbrek yetersizliğinin de en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Hastaların yüzde 50-70´inde de diyabetik nöropati yani sinir sisteminde hasar gelişiyor, ayrıca ayakta ülserler ve nihayetinde ayaklarda ağrı, yanma ve uyuşma da sıkça görülüyor.?
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Prof. Dr. Mücahit Özyazar, tip 2 diyabetten ve komplikasyonlarından korunmak için erken tanı ve kan şekeri ayarının şart olduğunu belirterek dikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı: