YAŞAM - Alkol Farkındalık Haftası nedeniyle, bu yıl alkol ve trafik ilişkisini ele alan Yeşilay, alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekerek, ?Hayatınızın kontrolünü alkole bırakmayın? mesajı ile toplumun tüm kesimlerini mücadeleye davet etti 

Yeşilay, 21-25 Kasım tarihleri arasında düzenlenen Alkol Farkındalık Haftası dolayısıyla, alkolün insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Hafta kapsamında alkolün yol açtığı sağlık, ekonomik, toplumsal sorunlara dikkat çeken Yeşilay, bu yıl alkolden kaynaklanan trafik sorunlarını odağına aldı. ?Hayatınızın kontrolünü alkole bırakmayın? mesajı ile toplumun tüm kesimlerini bağımlılıklarla mücadeleye davet ettiklerini belirten Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, alkolün uzun vadede hem kullanan kişiye, hem de çevresindekilere ciddi zararları olan bir bağımlılık türü olduğunu vurguladı. 

Alkol Farkındalık Haftası´nda bu yıl Türkiye´nin en büyük sorunlarından olan trafik kazalarında alkol ? trafik ilişkisini gündeme getirdiklerini söyleyen Öztürk, ?Ülkemizdeki alkol kaynaklı trafik kazalarının oranı yüzde 21,9´dur. Alkollü bir sürücünün trafik kazasında ölme riski, alkolsüz bir sürücüye göre 11 kat daha fazladır. Biz de bu yıl hem alkol bağımlılığı ile mücadelemize, hem de alkolden kaynaklanan trafik kazalarına karşı vatandaşlarımızın dikkatini çekmek istedik. Bu yılki mesajımızda, alkollü araç kullanmayın, kendinizin ve başkalarının hayatını tehlikeye atmayın diyoruz? dedi.

Alkol alan kişide korkunun azalması ve kendine güven artması gibi psikolojik bir durum oluştuğunu, bu nedenle kontrolsüz şekilde risk almaya başladığını belirten Öztürk, şu bilgileri verdi:

?Korku hissinin azalmasıyla sürücü risk almaya başlayarak yüksek hız ve tehlikeli manevralar yapmaya başlar. Alkol, sürücünün kendini kontrol edememesine neden olur. Normal hayatında kurallara uyan ve diğer insanlara saygılı birisi olsa bile, alkol alınca bu alışkanlıklarından vazgeçer. Aynı şekilde alkol yorgunluğun artmasına ve dikkatin azalmasına yol açar. Bu etki kandaki az miktardaki alkol oranlarında dahi kendini gösterir. Alkol miktarı arttıkça kişinin denge, görme ve işitme gibi beyinsel fonksiyonlarında azalmalar ortaya çıkar. Kas kontrolü ve dikkat gitgide azalır. Bu nedenle kaza yapma ihtimali yükselir.?

Dünyada 76 milyon alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyadaki tüm ölümlerin yüzde 6´sının, yaklaşık 3,3 milyonu alkol kullanımı nedeniyle oluşuyor. Dünyada yaklaşık 76 milyon kişinin de alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. DSÖ verileri, ölümlü ya da yaralanmalı kazaların meydana gelmesine neden olan maddelerin en başında alkolün geldiğini gösteriyor. Kazalarda ölen sürücülerin yüzde 14´ünün kanında alkole rastlanıldığını belirtiyor.



Kötü koku gelince ortaya çıktı: Boş arazide kadın cesedi bulundu

Silahlı çatışma: 1 ölü, 1 yaralı

Feci şekilde darp edildi, 27 gün sonra yaşamını yitirdi

Salihli'de korkutan yangın

Korkunç cinayet: Konuşmak için çağırdı, öldürdü! Son paylaşımı dikkat çekti

Salihli'deki yangının bilançosu: 4 ev, 1 ağıl, 2 motosiklet, 1 traktör, 1 iş makinesi kül oldu

Makilik alanda yangın

Silahlı kavga: 3 yaralı

Saruhanlı Jandarmadan tefecilere operasyon: 5 gözaltı

Korkunç olay! Kızını ve torununu öldürdü

Köprü altında cansız bedeni bulunmuştu! Döverek öldürüldüğü ortaya çıktı

Bıçaklı kavga: 1 ölü

Öz kızına cinsel istismarda bulunan baba yakalandı

Kendi evini ve araçlarını yakıp, olan biteni böyle izlemiş

Haber alınamayan şahıs evinde silahla vurulmuş halde bulundu

Develi’de traktör hırsızlığı

Kula’da art arda üç yangın

Cesedi 3 gün sonra asansör boşluğunda bulundu

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 25.11.2016 11:49:54 793 0

Tarih: 25.11.2016 11:49

Haberi Sesli Oku