9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, hastalıklara karşı mercimek, bulgur ve tarhana önerisinde bulunarak şunları kaydetti;
YEŞİL MERCİMEK
?Yeşil mercimek vitaminler bakımından zengindir. Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 Vitamin ve yüksek oranda folik asit içerir.Dış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa,iç kısmında nişasta ve protein bulunur.Yağ içeriği oldukça düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadır.Yeşil mercimek kolesterol içermez. İçerisinde yüksek oranda yararlı karbonhidrat bulunur ve yüksek karbonhidrat içermesine rağmen glisemik indeksi oldukça düşüktür. Çünkü sindirimi uzun süren yeşil mercimek karbonhidratları kana çok yavaş yavaş karışır.Öğünlerde yenilecek 1 tabak yeşil mercimek yemeği sizi uzun süre tok tutar.Bu nedenle kilo vermeye yardımcıdır. Ayrıca posa içeriği açısından haftada en az 3 kere tüketilmelidir. Yeşil mercimeğin protein kalitesini arttırmak için tahıllarla birlikte tüketilmelidir. Yeşil mercimek C vitaminlerinden zengin sebze ve meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumu artar. Yeşil mercimek kadın sağlığı açısından oldukça önemlidir.Sindirim sistemi hastalıklarının,bazı kanser türlerinin,kalp ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadır.Folik asit açısından zengin olan yeşil mercimek hamileler için de oldukça faydalıdır.
BULGUR
Sağlıklı beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan bulgur,protein,mineral,vitamin,posa ve lif açısından oldukça zengindir. Ayrıca karbonhidrat değeri de oldukça düşüktür.İçeriğinde demir,B 1 vitamini,B2 vitamini,kalsiyum ve Niasin mevcuttur. Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerir.Bulgur vücuda enerji de verir.Bulgur ıspanaktan daha fazla demir oranına sahiptir.Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür. Vitamin ve protein yönünden de pirinçten daha zengindir. Bulgur´un faydaları da saymakla bitmez.Bağışıklık sistemini güçlendirir,kansere karşı koruyucu özelliği vardır,B vitamini deposudur,içerdiği B1 vitamini, sinir ve sindirim sisteminin güçlenmesine yardım eder,içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir,kan şekerini yükseltmez,şeker hastalarına iyi gelir,hazmı kolaylaştırır,kilo aldırmaz bu nedenle diyet yapanlar için idealdir.Günlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir.
TARHANA
En lezzetli çorbalardan biri olan tarhana oldukça besleyici ve doyurucu bir besindir. Vitamin ve mineral açısından zengindir.Tarhana her yaş grubu tarafından rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir. A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir. Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır. Tarhananın faydaları arasında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir. Bu nedenle kış aylarında sıkça görülen grip ve soğuk algınlığı gibi hastalık süreçlerinin çabuk atlatılmasını sağlar.Tarhana çorbası kişinin ihtiyacı olan enerjiyi kazanmasına yardımcı olduğu için yorgunluğa birebirdir.Sindirimi kolay olan bu besin sindirimin düzenlenmesinde de katkıda bulunur.
Kalp üzerinde de olumlu etkileri bulunan tarhana kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine yardımcı olur. Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması da tarhananın faydaları arasındadır.Tarhana çocuklar içinde çok besleyicidir.Bebeklerin beslenmesinde ek gıda olarak en çok tercih edilen besinlerden biridir.Birçok sebze ve baharatı içeren tarhana, bebekler için çok önemli olan yoğurdu da içerir. Karbonhidrat açısından zengin olmasından dolayı doyurucudur. Ayrıca tarhana iştah açıcıdır.
Gelişme çağındaki çocuklar için de çok faydalıdır, kemik gelişimine de katkı sağlar ve kemikleri güçlendirir. İçerdiği likopen sayesinde de birçok hastalığa karşı vücudu korur.Çorba yapılırken isteğe bağlı olarak içerisine nohut veya mercimek de eklenebilir.?