SAĞLIK - Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, beslenmenin en önemli olduğu evrelerden biri olan gebelik döneminde doğru bilinen yanlışlar nedeniyle bebek ve annenin risk altında olduğunu söyledi.

Gebelikte fazla beslenmenin de yetersiz beslenmenin de anne ve bebek sağlığına zarar verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Sema Erge, ?Halk arasında gebe kadının iki kişilik yemesi gerektiği fikri oluşmuştur. Bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Gebelik süresince alınan aşırı kilolar sezeryan, postmatürasyon (doğum tarihinin gecikmesi) gibi anne ve bebek sağlığı için riskli durumlara neden olabilir. Annenin gebelikte yeterli ve dengeli beslenmesi bebeğin sağlıklı doğması ve anne sütü veriminin artmasına neden olmaktadır? şeklinde konuştu.

?Anne adayları eğer hamile kalmadan önceki dönemde fazla kilolu iseler hamilelik öncesinde sağlıklı bir hamilelik süreci geçirebilmeleri açısından kilo vermeleri gerekmektedir? diyen Erge, anne adaylarının fazla kilolarını vermeden hamile kalmaları durumunda 6-9 kg alarak hamileliğini tamamlamaları gerektiğini kaydetti.
Erge, fazla kilolu olarak hamile kalınmasının preeklampsi ve kronik hipertansiyon yakalanma riskini arttırdığının altını çizerek, ?Anne adayının fazla kiloyla hamile kalması bebekte iri doğum olasılığı, (bu da sancılı bir doğum demektir) yüksek obezite riski, anne ve bebekte diyabet riskini arttırıyor. Ayrıca, bebekte beyin, omur, omurilik bozuklukları, karın duvarı, kalp anormallikleri ve daha birçok sağlık problemlerinin görülmesine neden olabilmektedir? diye konuştu.

Bir ay içinde 3 kilodan fazla ağırlık artışı olan anne adaylarının beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Erge, ?Kilo artışı fazla olan gebeler gerekiyorsa bir uzmana başvurabilirler. Araştırmalar gösteriyor ki gebelikleri sırasında 18 kg´ın üstünde kilo alan kadınların bebeklerinin şişman doğma olasılığı, bundan daha az kilo alanlara göre yaklaşık iki kat fazla olmaktadır? ifadelerine yer verdi.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 11.02.2016 09:44:19 548 0

Tarih: 11.02.2016 09:44
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00