Anahtar Kelimeler: GUSÜL NEDİR?

322 Gusûl "iğtisal"den alınma bir isimdir. Bedenin tamamını yıkamak manasınadır. Kullanılan suya da gusül denilir. Bir hadis`te Hz. Meymune`nin "Peygamber (sav)`e gusül koydum" demesi, yıkanılacak su koydum manasınadır. Lakin Nevevi: "Bu manaya lugatta bu kelimenin "gasl" şeklinde okunması daha fasih ve daha meşhurdur. Gusül şekli fukahanın kullandıklarıdır" diyor.(136) İslâmi ıstılâhta gusül bedeni yıkamaktır. Beden ismi hem dışa, hem içe şamildir. Suyu uluştırmak imkânsız veya pek güç olan yerler müstesna bedenin tamamını yıkamaya gusül denir.(137)



GUSÜL`ÜN FARZLARI


323 Gusül abdesti; kitap, sünnet ve icma ile sabittir. Gusül`ün farzları:

1) Mazmaza (Ağıza su vermek),

2) İştinşak (Buruna su vermek),

3) Bütün bedeni yıkamaktır.(138)


Mütûn`da zikredildiğine göre, bütün bedeni iyiden iyiye bir defa yıkamak farzdır. Kur`an-ı Kerim`de: "Eğer cünüb iseniz vücûdunuzu tertemiz ediniz..."(139) hükmü beyan buyurulmuştur. Ayet-i kerime`de geçen "Fetahharû" (Tertemiz edin) emri, mübalağa sigası ile bedenin zahirinde olan şeyin yıkanmasının farz olmasını gerektirir."(140) Resûl-i Ekrem (sav)`in: "Ağıza ve buruna su vermek cünüb olan insana farzdır"(141) Hadis-i Şerifi, ağız ve burun`un da dış uzuv hükmünde olduğunun delilidir. Bu sebeble; burunda bulunan kuru kir (suyu altına geçirmediği için) gusüle manidir.(142) Ayrıca bir kimsenin bedenine balık pulu veya çiğnenmiş ekmek yapışmış olursa ve (bunlar da beden üzerinde kurumuş bulunursa) yıkandıkları zaman altına su geçirmezlerse o kimsenin gusülü caiz olmaz.(143) Sonuç olarak; gusül`de bütün bedenin tertemiz yıkanması, bütün mezheplerde kat`i farzdır. Mazmaza ve iştinşak; hanefi mezhebinin müctehid imamları indinde "Amel-i Farz"dır. Şafii fûkahası; "On şey vardır ki, bunlar fıtrattandır" Hadis-i Şerifinde "mazmaza ve iştinşak`ın" bunlar arasında zikredilmesini esas alarak; gusül`de sünnet olduğuna kail olmuşlardır. Dolayısıyla kaplama diş yaptıran kimselerin (ki bu bir zarûrete mebni ise) gusül abdestinde Şafii mezhebini taklid etmesi gerekir. Zira kaplama diş; altına su geçirmeyeceği için ağızın tamamen yıkanmasına mani olur. Çıkarılıp-takılabilecek şekilde olan diş ve protezlerin; gusül abdesti alırken çıkarılması ve ağızın tamamının iyice yıkanması da şarttır.



GUSÜL`ÜN SÜNNETLERİ


324 Gusül abdesti almaya niyet etmek ve besmele çekmek sünnettir.(144) Daha sonra iki elini ve fercini (Avret mahallini) tertemiz yıkamak.(145) Eğer vücûdunda necaset varsa onu gidermek ve tıpkı namaz abdesti gibi abdest almak da sünnettir.(146) Suyu başına ve vücûdunun diğer yerlerine dökerek üç defa yıkamak gerekir. Sahih olan kavle göre, birinci yıkama farz, diğer iki yıkayış ise sünnettir. Siracü`l Vehhac`ta da böyledir. Suyun dökülüş sırasına gelince: Gusül abdesti alırken önce üç defa sağ omuza, sonra üç defa sol omuza, sonra üç defa başa ve diğer yerlere dökülür.(147) Hz. Meymune (r.anha) Resûl-i Ekrem (sav)`in gusül abdestinde bunlara riayet ettiğini zikretmiştir.(148) Gusül abdesti alan kimse, daha sonra yıkandığı mekândan ayrılır ve ayaklarını yıkar. Ayaklarını yıkamayı geriye bırakması; suyun ayak altında birikip kaldığı zaman esastır. Eğer bir tahta veya taş üzerinde gusül abdesti alıyorsa ve kullanılan (müsta`mel) su ayak altında birikmiyorsa, ayaklarını yıkamayı sonraya bırakması gerekmez.


325 Gusül abdesti alırken konuşmamak ve kıble cihetine yönelmemek esastır. Zira bu abdesti alırken, avret mahalli ekseriya açık olur.(149) Gusül abdesti alırken, herhangi bir dua okunmaz.


326 Gusül abdesti alırken suyu normal bir miktarda kullanmak; fazla veya noksan harcamamak da sünnettir.(150) Su saçların dibine vardığı zaman kadınların saç örgülerini çözmesi lâzım gelmez. Zira Resûl-i Ekrem (sav) Hz. Ümmü Seleme (r.anha)`ya hitaben: "Su saçlarının diplerine vardığı zaman, bu sana kâfi gelir"(151) buyurmuştur. Kadınların örgülü saçlarını çözerek su ile ıslatması şart değildir. Ancak saçlarının diplerine suyun ulaşması şarttır. Sahih olan budur. Sakal için durum farklıdır. Çünkü suyun sakalın içine vardırılmasında herhangi bir güçlük yoktur. Gusül abdesti alırken vücûdu güzelce ovmak da, sünnettir.(152)



Saruhanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü Okullar İçin Güvenlik Tedbirlerini artırdı

Saruhanlı Belediyesi Muaythai Takımından bir başarı daha

Yunusemreli kadınlardan açık havada spor etkinliği

Avrupa tescilli lezzet askıda alıcısını bekliyor

Alkol kavgasında gelin ve damat tarafı birbirine girdi

Kuyuya düşen genç hayatını kaybetti

Okul bahçesinde bayrak direği öğrencilerin üzerine devrildi: 1 çocuk yaralandı

Bodrum’a ilk kez geldi, 2 bin 592 yolcu getirdi

SAFİYE DOĞANAY YAZ TATİLİNDE 56 KİLOYA DÜŞTÜ

Saruhanlı yakınlarında zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Ferdi Zeyrek'in adı eşi ve kızının öncülüğünde kurulan vakıfta yaşayacak

Kavgada boğazından bıçak darbesi alan adam hayatını kaybetti

Ege’de edebiyat ve moda aynı sahneyi paylaştı

Tır devrildi, kupası viyadükte asılı kaldı

Anne, baba ve oğullarına yürek burkan veda

Salihli'de tır ile traktör çarpıştı: Yaşlı sürücü ağır yaralı

Saruhanlı İlçe Emniyet Müdürlüğü Okullar İçin Güvenlik Tedbirlerini artırdı

Saruhanlı Belediyesi Muaythai Takımından bir başarı daha

Yunusemreli kadınlardan açık havada spor etkinliği

Avrupa tescilli lezzet askıda alıcısını bekliyor

Alkol kavgasında gelin ve damat tarafı birbirine girdi

Kuyuya düşen genç hayatını kaybetti

Okul bahçesinde bayrak direği öğrencilerin üzerine devrildi: 1 çocuk yaralandı

Bodrum’a ilk kez geldi, 2 bin 592 yolcu getirdi

SAFİYE DOĞANAY YAZ TATİLİNDE 56 KİLOYA DÜŞTÜ

Saruhanlı yakınlarında zincirleme kaza: 1 ölü, 2 yaralı

Ferdi Zeyrek'in adı eşi ve kızının öncülüğünde kurulan vakıfta yaşayacak

Kavgada boğazından bıçak darbesi alan adam hayatını kaybetti

Ege’de edebiyat ve moda aynı sahneyi paylaştı

Tır devrildi, kupası viyadükte asılı kaldı

Anne, baba ve oğullarına yürek burkan veda

Salihli'de tır ile traktör çarpıştı: Yaşlı sürücü ağır yaralı

Acıbadem Kent Hastanesi, büyüdü ve yenilendi

SARUHANLI’DA HALK OYUNLARINA PROFESYONEL DOKUNUŞ

Salihli'de feci kazada otomobil ikiye bölündü: 1'i çocuk 5 ölü, 6 yaralı

CHP Kula İlçe Kongresi'nde başkanlığa Esen Çınar seçildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Dini Konular 25.12.2014 15:01:57 5119 0

Tarih: 25.12.2014 15:01 Güncelleme: 25.12.2014 15:01
Haberi Sesli Oku

Dini Konular

Dini Konular Haberleri
30.09.2025 17:33:00