SARUHANLI - Saruhanlı´nın Gözlet Mahallesi´nden Saruhanlı´ya yerleşen daha sonra da ekşi mayalı köy ekmeği üretimi için Manisa´nın Yunusemre ilçesine Obasya Yerleşkesi´ne taşınan Yeter ve Osman Gürcan çiftinin, 20 yıldır kendileri için taş fırında yaptıkları ´ekşi mayalı köy ekmeği´ geçim kaynakları oldu. Gürcan çifti, yöredeki turizmi geliştirmek için kurulan yerleşkede taş fırında yaptıkları ekmeği satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Yunusemre İlçesi´nin Obasya Yerleşkesi´nde kurulan taş fırında ekşi mayalı köy ekmeği yapımına başlanırken, çiftçilik yapan Yeter ve Osman Gürcan çifti de daha önce kendileri için yaptıkları ekşi mayalı köy ekmeğini satış için üretmeye başladı. 1 kilo 250 gramlık köy ekmeği 6 liradan satılırken, çift talebe göre günde ortalama 40 ekmek ürettiğini söyledi.

"EŞİM İLE BİRLİKTE YAPIYORUZ?

Ekmeğin yapımının zahmetli bir iş olduğunu belirten 2 çocuk annesi Yeter Gürcan, "Akşamdan mayayı üretiyorum. Sabah hamuru yoğuruyorum. Sonra fırını yakıyorum. Fırını temizledikten sonra, yuvarlak ekmek şekli verdiğimiz hamurları fırına atıyorum. Ekmeğimiz 1 saat fırında kaldıktan sonra çıkarıyoruz ve yemeye hazır hale geliyor. Ekmeğimiz 15 gün bile dışarıda kalsa küflenmiyor ya da bayatlamıyor. Bu ekmeği atalarımızdan öğrendik. Bu iş sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. Ancak bu ekmeğin bu aşamalara gelmesi kolay değil. Eşimin yardımıyla yapıyorum. Tek kişilik bir iş değil. Kendisi bana ekmeğin yapımının her aşamasında yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

"GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ"

Eşinin ekşi mayalı köy ekmeği yapımında usta olduğunu belirten Osman Gürcan ise, "Bu ekmeği biz önceleri kendimiz için yapıyorduk. O dönemde bir arkadaşıma da bu ekmekten ikram etmiştim. Çok beğenmiş. Bizi, Obasya Yerleşkesi´ne tavsiye etti. Böylelikle burada bu ekmekten yapmaya başladık. Hem pek çok kişiyi bu lezzetle tanıştırdık hem de geçimimizi sağlıyoruz" dedi.

"BURADA ÜRETİM BAŞLADI"

Gelen talepler üzerine böyle bir projeyi başlattıklarını ifade eden Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, şunları kaydetti; "64 kırsal mahallenin bulunduğu Yuntdağı´nda bu yerleşkeyi kurduk. Buraya gelen misafirlerin ekşi mayalı köy ekmeğinin çok istendiğini gördük. Bu ekmeği yapanları, bilenleri araştırdık. Kendilerine ulaştık ve onları burada konuk ediyoruz, kendilerine ev tahsis ettik. Burada ekşi mayalı ekmek üretimi başladı. Özellikle hafta sonları buraya gezmeye gelenler ekmek alıp dönüyorlar. Sırf ekmek için gelenler bile var"

"MÜŞTERİLERDEN EKMEK TAVSİYESİ"

Müşterilerden Hikmet Oben, "Buraya daha önce gezmeye geldiğimde tavsiye üzerine ekşi mayalı köy ekmeği almıştım. Çok beğendik. Şimdi sadece ekmeği almak için geldim. Çok lezzetli ve dayanıklı" dedi. Bir diğer müşteri Erdoğan Barut da "Aldığımız ekşi mayalı köy ekmeği normal ekmekten çok daha lezzetli" dedi.



Saruhanlı’da Vefat…

Manisa'da borsaya gelen yılın ilk kuru üzümü 3 bin 500 TL'den alındı

İyi Partiden Koldere Çıkarması

Yunusemre Belediyesi yaz futbol okulu coşkuyla sona erdi

Manisa’da hastanelerde kare kod dönemi

Akhisar'da traktör kazası: Dede hayatını kaybetti, torunu ağır yaralandı

MCBÜ Rektörü Kibar'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'a ziyaret

Denizli’de 2 bin litre kaçak alkol ele geçirildi

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Aren bebeği hastanelik eden cani hakim karşısına çıkıyor

Kula'da kavun hasadı gerçekleşti

Yunusemre Belediyesi ekipleri kıraathanelerde vatandaşı dinliyor

Enişte-kayınbirader arasında tornavidalı ve bıçaklı kavga: 2 yaralı

Araç içinde tüfekle vurulmuş halde bulundu

Otomobil yayaya çarptı: 1 ölü

Bozdoğan Belediye Başkanı Özel: "Partimdeyim, hiçbir yere gittiğim yok"

MAFOD'tan 19 Ağustos'a özel fotoğraf gösterimi

Alaşehir Belediyesi personeline Didim’de ücretsiz tatil

Manisa'nın 'Yangın Riskini Azaltma Planı' Türkiye'ye örnek olabilir

SARUHANLI KADINLAR BURAYA, Çağan Ata için harekete geçiyor

Hukukta yapay zeka dönemi

Manisa nüfusu hızla yaşlanıyor

Büyükşehir Saruhanlı'daki Şehit Kabirlerini yeniliyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 18.12.2018 09:37:52 1331 0

Tarih: 18.12.2018 09:37 Güncelleme: 18.12.2018 09:37
Haberi Sesli Oku
21.08.2025 08:18:00