SARUHANLI - Saruhanlı´nın Gözlet Mahallesi´nden Saruhanlı´ya yerleşen daha sonra da ekşi mayalı köy ekmeği üretimi için Manisa´nın Yunusemre ilçesine Obasya Yerleşkesi´ne taşınan Yeter ve Osman Gürcan çiftinin, 20 yıldır kendileri için taş fırında yaptıkları ´ekşi mayalı köy ekmeği´ geçim kaynakları oldu. Gürcan çifti, yöredeki turizmi geliştirmek için kurulan yerleşkede taş fırında yaptıkları ekmeği satarak aile ekonomilerine katkı sağlıyor.

Yunusemre İlçesi´nin Obasya Yerleşkesi´nde kurulan taş fırında ekşi mayalı köy ekmeği yapımına başlanırken, çiftçilik yapan Yeter ve Osman Gürcan çifti de daha önce kendileri için yaptıkları ekşi mayalı köy ekmeğini satış için üretmeye başladı. 1 kilo 250 gramlık köy ekmeği 6 liradan satılırken, çift talebe göre günde ortalama 40 ekmek ürettiğini söyledi.

"EŞİM İLE BİRLİKTE YAPIYORUZ?

Ekmeğin yapımının zahmetli bir iş olduğunu belirten 2 çocuk annesi Yeter Gürcan, "Akşamdan mayayı üretiyorum. Sabah hamuru yoğuruyorum. Sonra fırını yakıyorum. Fırını temizledikten sonra, yuvarlak ekmek şekli verdiğimiz hamurları fırına atıyorum. Ekmeğimiz 1 saat fırında kaldıktan sonra çıkarıyoruz ve yemeye hazır hale geliyor. Ekmeğimiz 15 gün bile dışarıda kalsa küflenmiyor ya da bayatlamıyor. Bu ekmeği atalarımızdan öğrendik. Bu iş sayesinde geçimimizi sağlıyoruz. Ancak bu ekmeğin bu aşamalara gelmesi kolay değil. Eşimin yardımıyla yapıyorum. Tek kişilik bir iş değil. Kendisi bana ekmeğin yapımının her aşamasında yardımcı oluyor" şeklinde konuştu.

"GEÇİMİMİZİ SAĞLIYORUZ"

Eşinin ekşi mayalı köy ekmeği yapımında usta olduğunu belirten Osman Gürcan ise, "Bu ekmeği biz önceleri kendimiz için yapıyorduk. O dönemde bir arkadaşıma da bu ekmekten ikram etmiştim. Çok beğenmiş. Bizi, Obasya Yerleşkesi´ne tavsiye etti. Böylelikle burada bu ekmekten yapmaya başladık. Hem pek çok kişiyi bu lezzetle tanıştırdık hem de geçimimizi sağlıyoruz" dedi.

"BURADA ÜRETİM BAŞLADI"

Gelen talepler üzerine böyle bir projeyi başlattıklarını ifade eden Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Pala, şunları kaydetti; "64 kırsal mahallenin bulunduğu Yuntdağı´nda bu yerleşkeyi kurduk. Buraya gelen misafirlerin ekşi mayalı köy ekmeğinin çok istendiğini gördük. Bu ekmeği yapanları, bilenleri araştırdık. Kendilerine ulaştık ve onları burada konuk ediyoruz, kendilerine ev tahsis ettik. Burada ekşi mayalı ekmek üretimi başladı. Özellikle hafta sonları buraya gezmeye gelenler ekmek alıp dönüyorlar. Sırf ekmek için gelenler bile var"

"MÜŞTERİLERDEN EKMEK TAVSİYESİ"

Müşterilerden Hikmet Oben, "Buraya daha önce gezmeye geldiğimde tavsiye üzerine ekşi mayalı köy ekmeği almıştım. Çok beğendik. Şimdi sadece ekmeği almak için geldim. Çok lezzetli ve dayanıklı" dedi. Bir diğer müşteri Erdoğan Barut da "Aldığımız ekşi mayalı köy ekmeği normal ekmekten çok daha lezzetli" dedi.



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 18.12.2018 09:37:52 1248 0

Tarih: 18.12.2018 09:37
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00