Saruhanlı’nın Adiloba Mahallesinde bir çiftçi güneş enerjisiyle tarımsal sulama sistemine geçti.

Saruhanlı’nın Adiloba Mahallesinde çiftçilikle geçimini sağlayan Arif Cantürü bir firma tarafından traktör römorku üzerine yerleştirilen güneş enerji paneliyle tarlalarındaki ürünlerini suluyor.

Çiftçi Arif Cantürü Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada: Manisa’da bir firmaya traktör römorku üzerine kurdurduğu 4 panelden oluşan 1 kw’lık güneş enerji paneli ile ovanın değişik bölgelerinde bulunan tarlalarındaki ürünlerini enerji masrafı yapmadan suladığını kaydetti.

Cantürü, şöyle dedi; “son yıllarda tarım üretiminde girdi maliyetleri çok yüksek, özellikle de elektrik masrafları. Bu nedenle sürekli arayış içerisindeydim. Aklıma bu sistem geldi. Manisa da tanıdığım bir firmaya 4 panelden oluşan bu sistemi traktör römorkunun üzerine 5 bin lira karşılığında kurdurdum. Şimdi arazilerimdeki tüm ürün çeşitlerimi gerek damlama sulama sistemiyle gerekse salma sulama sistemiyle enerji masrafı olmadan suluyorum. Güneş olduğu sürece elektrik kesintisi yok. Gayet memnunum”

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur ise bu konu ile ilgili yaptığı açıklamada, enerji verimliliğinin öneminin her geçen gün büyüdüğünü belirterek, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere dışa bağımlılığın her yıl artmakta olduğunu, gelişen endüstrinin beraberinde çevre sorunları ve karbondioksit salınımının yüksek boyutlara ulaştığını kaydetti.

Birbirine bağlı olan bu ilişkinin doğal dengeyi bozmayacak şekilde korunmasının çok önemli olduğunu ifade eden Okur, şunları kaydetti:

“Bunun içinde yenilenebilir enerji kaynakları olarak adlandırılan güneş, rüzgâr, biyokütle, hidrolik gibi Kaynaklar öne çıkmaya başlamıştır. Özellikle güneşten doğrudan elektrik üretilmesi diğer enerji kaynaklarından üstünlük sağlamıştır. Ancak, teknolojik imkânlar ve birim enerji üretim miktarı, verim düşüklüğü ve pahalılığı şimdilik bu zengin kaynaktan bol kullanmayı zorlaştırmaktadır.

Her geçen gün güneşten elektrik üretimi daha ucuzlamaktadır. Ülkemizde de güneşten enerji üretilmesi yeni çıkarılan yönetmeliklerle serbest bırakılmış ise de yeterli miktarda desteklenmemektedir. Hâlbuki ilkbahar ve yaz aylarında güneşin bol olduğu ülkemizde başta damlama ve yağmurlama sulamalar olmak üzere tarımsal sulamaların güneş enerjisinden elde edilecek elektrikle yapılması ülkemize büyük katkı sağlayacaktır.”

-Almanya, güneşten 17 bin megawatt elektrik üretti-

Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli bakımından iyi durumda olmasına rağmen, ne yazık ki bu potansiyelin yeteri kadar etkin ve Yaygın kullanılamadığını ifade eden Okur, Almanya’nın bile güneşten 17 bin megawatt elektrik ürettiğini anımsattı.

Türkiye’nin 110 gün gibi yüksek bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu ve gerekli yatırımların yapılması halinde yılda birim metre kareden ortalama 1.100 kilowattsatlik güneş enerjisi üretebileceğini ifade eden Aydoğan Okur, şöyle devam etti:

“Türkiye, Almanya’dan iki kat daha fazla güneş almaktadır. En fazla güneş alan bölgeleri ise Ege, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu, İç Anadolu’dur. Komşumuz Yunanistan 2010 yılında başladığı 28 milyar dolarlık Helios projesiyle 2020 yılına kadar tarımsal elektrik enerjisini güneşten üretmeyi planlamıştır.

Özellikle yeraltı kuyularından temin edilen sulamaların kullanıldığı damlama sulama yapılan bölgemizde bu uygulamaya vakit kaybetmeden geçilmelidir.

Bu konuda çiftçilerimizin bilgilendirilip güneş enerjisi ile tanışmaları zamanı gelmiştir.

Okur kendi çabasıyla güneş enerji sistemiyle sulama sistemine geçen Arif Cantürü’ye de kutlayarak tebrik ettiğini belirtti.

HABER:OĞUZHAN KÖKÇÜOĞLU



15 yıl hapis cezasıyla aranıyordu jandarma yakaladı

Yunusemre’de market ve fırınlara denetim

Alaşehir yangını kontrol altına alındı

İzmir'de 540 gram olarak dünyaya gelen bebek, hayata tutundu

Soma ve Alaşehir yangınlarıyla mücadele devam ediyor

Milli Takım doktorunun rezidansta sır ölümü: Serum detayı dikkat çekti!

Evlat vahşeti kan dondurdu! Profesör babasını katletti, bidonla çöplüğe attı

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Salihli'de takla atan araçtan burnu bile kanamadan çıktı

Manisa'daki ambulans kazasında 1 kişi hayatını kaybetti

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Alaşehir'deki orman yangınına müdahale sürüyor

Saruhanlı'da Vefat...

Başjan Taşkıncan "Esnafın yaksından elinizi çekin"

MASKİ, Salihli'de 40 yıllık içme suyu altyapısını yeniliyor

Yuntdağı Yöresel Ürünler Pazarı bu yıl da kuruluyor

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
24.07.2014 18:36:31 1454 0

Tarih: 24.07.2014 18:36 Güncelleme: 24.07.2014 18:36
Haberi Sesli Oku
12.08.2025 12:45:00