Saruhanlı ilçesinde 2 bin dekarlık özel ağaçlandırma sahasına dikilen 70 bin badem ağacında ilk kez hasat yapıldı.

SARUHANLI/GÜMÜLCELİ - Orman ve Su İşleri Bakanlığı´ndan Manisa´nın Saruhanlı ilçesine bağlı Gümülceli mahallesinde 49 yıllığına kiralanan 2 bin dekarlık özel ağaçlandırma sahasına dikilen 70 bin badem ağacından ilk ürünler alınmaya başlandı. 

Bademleri diken özel işletmenin müdürü Murat Omay, Kardelen Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada badem ağaçlandırılması için 8 milyon liralık bütçe ayırdıklarını söyledi. 

Ege bölgesinde bu büyüklükte başka bir tesisin olmadığını savunan Omay, "Bin 800 dekar arazi ağaçlandırıldı. Bunun dışında yollarımız arazilerimizi içine aldığımızda 2 bin 200 dekar arazimiz var. Burası milli bir servet, bu orman sadece bizim değil, bölgenin bir zenginliğidir. Türkiye olarak yıllık 130 milyon dolarlık badem ithal eden bir ülkeyiz. Bademe çok ihtiyaç var. Bu anlamda yatırımımızın çok etkili olacağına inanıyorum" diye konuştu.

Yılda 700 ton badem üretmeyi hedeflediklerini aktaran Omay, ilk üründe tahminlerinin üzerinde bir verim alacaklarını belirterek şunları kaydetti: 

"Bir ay sonra işleme tabi tutulacak ürünlerimizi bu yıl için iç pazara yönelik değerlendirmeyi düşünüyoruz. Arazimizde Teksas, Nomperial, Feragnes ve feregual olmak üzere dört çeşit badem bulunmakta. Bu çeşitlerden dördüncü yıl itibari ile ağaç başı ortalama 1,5 ile 2 kilogram arası verim bekliyoruz."

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur da ilçede yetiştirilmeye başlanan bademin alternatif bir ürün olduğunu, dağlık arazilerde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının hem çiftçiye hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını bildirdi.

Türkiye´de badem tüketiminin yeterli olmadığına işaret eden Okur, "Millet olarak yıllık ortalama badem tüketimiz 1 kilogramın altında. Badem konusunda tüketim bilincimizi artırmalıyız. Yıllık tüketimimizi en az 5 kiloya çıkarmalıyız. Bilindiği gibi badem besin değeri yüksek faydalı bir üründür" ifadelerini kullandı.



Demirci’de kayıp kadını arama çalışmaları 7'nci gününde sürüyor

Manisa Ticaret Borsası zeytinde verim ve kaliteyi arttırmak için kolları sıvadı

Elektirik akımına kapılan işyeri ortağı hayatını kaybetti

Salihli'yi fırtına vurdu, ağaçlar devrildi, çatılar uçtu

Turgutlu'da 3 Eve Yıldırım Düştü

Manisa'da cadde ve sokaklar göle döndü, birçok noktayı su bastı

Uzmanında Serviks Kanseri uyarısı

Alkol masasında tartışma kanlı bitti: 1 ölü 2 ağır yaralı

Araç şarampole uçtu: 1 yaralı

Öğrenciler camilerin tarihini yerinde öğreniyor

Manisa’dan Özel Eğitimde Reform Çağrısı: "Sektör Darboğazda, 27 Yaş Sınırı Kalkmalı"

Gülşah Durbay’ın ismi kadın kafede yaşatılacak

Demirci Halısı ICFE 2026 Fuarı'nda Dünya'ya tanıtılıyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nde bir acı kayıp daha

Gelin, kaynanasına karaciğerini verdi

5 liralık anlaşmazlıkta kan aktı, eniştesini gözünü kırpmadan öldürdü

Marmara Gölü'nü kurtaracak projenin ihalesi tamamlandı

Genç Mizgin gece yarısı fenalaştı, kan donduran gerçek hastanede ortaya çıktı!

Eğitimle sporu birleştirdi, Türkiye ikinciliğine ulaştı

Estetik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Akyol: "Estetik; bireylerde sağlık, sosyal ve psikolojik rahatlama sağlıyor"

Filede büyük heyecan Salihli’de başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 30.09.2015 21:39:33 893 0
Tarih: 30.09.2015 21:39 Güncelleme: 30.09.2015 21:39
Haberi Sesli Oku