Tarih: 12.01.2015 08:58

GÖNÜLLÜ OLARAK BONZAİYLE SAVAŞIYORLAR

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Sentetik uyuşturucuları ‘çağın vebası' olarak nitelendiren Dr. Ümit Atman, gençlerde uyuşturucuya başlamadan önce bir farkındalık oluşturmanın önemli olduğunu kaydederek, Ben bir halk sağlığı uzmanıyım, tıp doktoruyum ama her şeyden önce bir anneyim. Sentetik uyuşturucular gençlerin ensesinde duran, kapısının önünde bekleyen çok büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum” dedi. 
Dr. Ümit Atman, 15 Eylül 2014 tarihinde Yunusemre Toplum Sağlığı Merkezi tarafından başlatılan ‘Gençliğine ve geleceğine sahip çık bütün uyuşturuculardan uzak dur' projesi hakkında bilgi verdi. 15 Eylül itibariyle bu projeyi başlattıklarını anlatan Dr. Ümit Atman, şöyle konuştu: "15 Eylül tarihi okulların açıldığı tarih olduğu için bugünü seçtik. Sentetik uyuşturucular başta olmak üzere madde bağımlılığına yönelik hedef grupta yer alan gençlerimizi bunlardan korumak ve bağımlılıktan uzak tutmak için bir müdahale çalışması planladık. Başlangıçta müdahale çalışması olarak planlanan projemiz daha sonra rehber öğretmenlerimiz başta olmak üzere tüm öğretmenlerimizin, gönüllü arkadaşlarımızın katılımı ile ve Yunusemre Belediye başkanımızın, kaymakamımızın desteği ile bir proje halinde koordine edilmeye devam etti. Projemizin koordinasyonu tarafımca yapılıyor."
Halk sağlığı uzmanı olduğunu anlatan Dr. Ümit Atman, şunları söyledi: "Ama her şeyden önce bir anneyim. Sentetik uyuşturucuların çağımızın vebası olduğunu düşünüyorum. Projemizin ana teması olan sentetik uyuşturuculardan korunmaya yönelik bizzat kendim bağımlılıkla ilgili, sentetik uyuşturucularla ilgili bilgilendirme seminerleri vermeye başladım. Yunusemre bölgesindeki 9 ve 12'nci sınıflar hedef grup olarak seçildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüyle işbirliği yapıldı ve okulların kapanacağı Haziran ayına kadar bütün okullarda gençlere ulaşmayı hedefledik.” 

BAĞIMLILIĞA KARŞI BAĞIMSIZLIK SÖZÜ
Proje çerçevesinde gençleri bağımlılıktan uzak tutmak ve bir maneviyat oluşturmak adına gençlere sunum sonunda bağımsızlık sözü verdirdiklerini anlatan Atman, sözlerine şöyle devam etti: Yani bağımlılık yapacak her türlü maddeden uzak duracaklarına dair söz alıyoruz. Bunun karşılığı ve sembolü olarak da imzalarını istiyoruz. Yunusemre ilçesinde şuana kadar yaklaşık 5 bin gence ulaştık. Bunların içinde derslerimizi dinleyen öğretmenlerimiz de var. 5 bine yakın gence de bağımsızlık sözü verdirmeyi başardık." 
Anne ve baba eğitimini çok önemsediğini anlatan Atman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Anne baba eğitimleri, gençleri bağımlılıktan korumak için olmazsa olmaz bir ayak çünkü bağımlılık sadece gençlerin problemi değil. Gençler, biz erişkinlerin biz anne babaların aynası. Proje kapsamında anne baba eğitimleri de yapacağız. Bunun ilk ayağını Fen Lisesi anne babalarıyla gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte anne babalarla sık sık buluşmaya çalışacağız. Yine Yunusemre ilçesinde ikamet eden anne babalara yönelik belediye meclis salonunda yapacağımız çalışmalarda bir araya getireceğiz. Anne ve babalarda da gerekli farkındalığın oluşturulmasını çok önemsiyoruz. Yine projemiz kapsamında gençlere siz sıkıldığınızda, bunaldığınızda veya bir arayışa girdiğinizde başvuracağınız bu maddeler olmamalı temasını verebilmek amacıyla sosyal etkinlikler düzenliyoruz. Akran eğitimi kapsamında proje grubumuzda 155 gönüllü gencimiz oluştu. O gençlerimizin katkılarıyla, rehber öğretmenlerimizin desteğiyle 26 Aralık'ta ‘Suçlu sanık sandalyesine' isimli bağımlılık ana temalı bir tiyatro oyunu ve bir müzik dinletisi sergiledik. Çok güzel geri dönüşler aldık. Bunun devamını 18 Mart'ta inşallah Çanakkale Zaferini kutlama haftasında sürpriz bir sosyal etkinlikle getireceğiz. Ondan sonra yine bir planlamamız var.” 

HER ŞEYDEN ÖNCE BİR ANNEYİM
Halk sağlığı uzmanı olduğunu anlatan Atman, "tıp doktoruyum ama her şeyden önce bir anneyim ve sentetik uyuşturucuların çağımızda gençlerin ensesinde duran, kapısının önünde bekleyen çok büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum” dedi.
Bağımlılığın çok ciddi bir beyin hastalığı ve tedavisi de oldukça zorlu bir süreç olduğunu belirten Atman, şöyle konuştu: "Gençlerin bağımlı olmadan farkında olmalarını, bu maddelerden uzak durmalarını sağlamak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Manisa'nın Yunusemre ilçesinde yapılan bu müdahale projesi umarım tüm ülkeye örnek olur. Tüm ülkedeki gençlerimizi sentetik uyuşturuculardan korumak için toplu bir hareket başlatabiliriz bütün amacımız bu.”

BAĞIMLILIĞA KARŞI EFELENECEĞİZ
18 Mart tarihinde farklı bir etkinliğe imza atacaklarını duyuran Atman, 18 Mart'ta gönüllü öğrenci grubu ve ekibimizde gönüllü olarak görev yapan bir halk oyunu öğretmeni arkadaşımız var. Biz 18 Mart'ta Çanakkale şehitlerinin torunları olarak bağımlılığa kafa tutacağız. Bağımlılığa karşı efeleneceğiz. Efe oynayacağız, zeybek oynayacağız. Şehitlerimizi anarken, bağımlılıktan da uzak durarak onlara layık evlatlar olduğumuzu göstereceğiz inşallah” diye konuştu.

RAPOR HAZIRLANACAK
Dr. Atman, okullar kapanıncaya dek sürecek olan projenin raporunu haziran ayında yayınlamayı düşündüklerini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir proje raporu olarak yayınlarken, gönüllü gençlerimiz ve gönüllü öğretmenlerimizle birlikte yaptığımız çalışmaları, çalışmaların sonuçlarını paylaşmak üzere Ankara'ya Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na gidip inşallah tüm Türkiye için, renk ve ses olmaya çalışacağız. Bunu hedefliyoruz. Allah yardımcımız olsun.” 
Yürütülen çalışmayı tamamen gönüllülük esasına göre yaptıklarının da altını çizen Dr. Atman, sözlerini şöyle tamamladı: Kesinlikle bir görevlendirme veya yaptırımımız olmadı. Buradaki arkadaşlarımız benimle birlikte bu işin başından beri gönüllü çalışıyorlar. Bize verilen saatlerde gerekiyorsa öğle yemeğini yemiyoruz. Okullara ulaşıp, öğrencilerimize gerekli bilgilendirmeleri yapmaya çalışıyoruz. Yaptığımız görevlerin dışında gönüllü olarak bir anne olarak abla olarak bir ağabey olarak bir kardeş olarak gençlerimizin yanında olduğumuzu hissettirmek ve onları sevdiğimizi hissettirmek istiyoruz.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —