Tarih: 29.02.2020 08:31

GLOBAL COMPACT TÜRKİYE ESİAD EGE PLATFORMU KURULDU

Facebook Twitter Linked-in

SARUHANLI - Global Compact Türkiye kurumsal sürdürülebilirlik alanındaki çabalara ivme kazandırmak ve bu çalışmaların Türkiye’deki etki alanını genişletmek amacıyla güçlü iş birlikleri kurmaya devam ediyor. Bu kapsamda dün düzenlenen imza töreniyle birlikte Ege bölgesinde iş dünyasını temsil eden Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) iş birliğiyle Global Compact Türkiye ESİAD Ege Platformu’nu hayata geçirdi. 

Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, “Global Compact Türkiye olarak sürdürülebilir kalkınma için şirketlerimizi harekete geçmeye çağırıyor ve bu yolda onlara faydalanabilecekleri araçlar, uzmanlık ve iş birliği platformları sunuyoruz. Bugün hayata geçireceğimiz “Ege Platformu” ile hem çalışmalarımızı bölgede yayma imkanı bulacağız, hem de yereldeki deneyimlerden faydalanacağız. Platformun yürütücülüğünü üstlenen ESİAD’a destekleri için teşekkürlerimi sunuyor, bu girişimin başta İzmir olmak üzere tüm Ege Bölgesinde iş birliği imkanlarını artırmasını ümit ediyorum. Tüm şirketleri bizimle birlikte harekete geçmeye ve dönüşüme öncülük etmeye davet ediyorum” dedi. 

“Yaşanabilir bir gelecek” 

Toplumsal kalkınma ve kapsayıcı büyüme için sürdürülebilirlik kriterlerinde etkinlik sağlamanın bundan sonra en önemli hedefleri olması gerektiğini vurgulayan Ege Sanayicileri ve İşinsanları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri: “Üretimin temel dayanağı olan şirketlerin, doğa ve çevre ile uyumlu ürün ve teknolojileri barındıran bir iş modeli içerisinde yeni bir anlayışa sahip olmaları gerekmektedir. 12. Yönetim Kurulumuz döneminde ESİAD olarak sürdürülebilirliği ana faaliyet alanlarımızdan biri olarak belirledik. Sürdürülebilirlik Komitemiz ile bu dönemde iklim değişikliği ile mücadele, sürdürülebilir tarım, kent vizyonu, eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda birçok faaliyet düzenledik. İş dünyası olarak hali hazırda sahip olduğumuz bilgi, teknoloji, beşeri ve finansal kaynaklar ile hem bugünkü hem de gelecek kuşaklara “yaşanabilir bir gelecek” sunabilecek güçteyiz. İşte biz de bu düşünceyle sürdürülebilir kalkınma konusunda örnek teşkil edecek iyi uygulamaların artmasını teşvik etmek; UN Global Compact Türkiye’nin kurumsal sürdürülebilirlik alanındaki çabalarına ivme kazandırmak; bu çalışmaların Türkiye’deki etki alanını genişletmek, etkinlik ve faaliyetlerini kapsayıcı şekilde artırmak amacıyla Ege iş dünyasını temsilen Global Compact Türkiye ESİAD Ege Platformu yürütücülüğü görevini üstleniyoruz. ESİAD olarak ekonomik faaliyetlerin çevresel ve toplumsal kaygıları dikkate alan bir anlayışla sürdürülmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz.” 

“Kendi bölgemizde en büyük ve en aktif ağ” 

Global Compact’ın yaptığı faaliyetleri anlatmak üzere kürsüye gelen Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele, şirket ve kurumların sürdürülebilirlik amaçlarına ulaşması için gerekli olan hedefleri sunduklarını söyledi. Küresel ve bölgeselde Global Compact’ın kalkınma hedefleri içi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Çele, “Karşılaştığınız olayları Global Compact ile paylaştığınızda çevrenizin de bu sıkıntıları atlatmasına yardımcı olabilirsiniz. UN Global Compact Türkiye bir ağ olarak hizmet veriyor. 156 şirket olmak üzere 241 üyemiz var. Kendi bölgemizde büyük ve en aktif ağız. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde ve kadının iş hayatında daha iyi konumda olması için çalışmalar yapıyor ve bu konu üzerinde şirketleri yönlendiriyoruz” dedi. 

Kadın-erkek eşitliği kazandırır 

Moderatörlüğünü UN Women Türkiye Programlar Direktörü Zeliha Ünaldı’nın yaptığı “Eşitlik Kazandırır: Hedef 5.5!” panelinde Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eşbaşkanı Erdal Karamercan, Yaşar Holding İcra Başkanı (CEO) Dr. Mehmet Aktaş, ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Betül Elmasoğlu ve Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Özbay konuşmacı olarak yer aldı. Panel konuşan Global Compact Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Çalışma Grubu Eşbaşkanı Erdal Karamercan, WEBs imzacı sayısının arttırılması için çalışmalar yaptıklarını söylerken Yaşar Holding İcra Başkanı Dr. Mehmet Aktaş, tarih boyunca kadın erkek eşitliğinin sağlanamadığını ve iş yaşamında bu eşitliğin firmalara çok büyük katkı sağladığını vurguladı. ESİAD Sürdürülebilirlik Komitesi Başkanı Betül Elmasoğlu, güçlü toplum ve sürdürülebilir kalkınmanın ancak kadınlarla mümkün olduğunu ifade ederken Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Emrah Özbay ise iş dünyası kadın erkek eşitliği konusunda adımlar atması gerektiğini söyledi. 

Plastikten geri dönüşüme 

Günün ikinci paneli olan “Sözlerden Eyleme: İş Dünyası Plastik Girişimi” oturumunda ise Global Compact Türkiye Genel Sekreteri Melda Çele moderatörlüğünü yaparken Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı ve Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan, Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Coca-Cola İçecek Kurumsal İlişkiler Direktörü Servet Yıldırım,  Pınar Süt Pazarlama Müdürü ve Yaşar Holding Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Bilge Kalpaklıoğlu Eyilik konuşmacı olarak katıldı.  Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eşbaşkanı ve Koç Holding Kurumsal Sosyal Sorumluluk ve Sürdürülebilirlik Koordinatörü Ebru Bakkaloğlu Tüzecan, iş dünyası olarak plastik atık konusunda büyük farkındalık oluştuğunu vurgularken, Global Compact Türkiye Çevre Çalışma Grubu Eş Başkanı ve Coca-Cola İçecek Kurumsal ilişkiler Direktörü Servet Yıldırım plastik madde kullanımında İzmir ve İstanbul gibi şehirlerin dışında Anadolu’ya odaklanmak gerektiğini belirtti. Pınar Süt Pazarlama Müdürü ve Yaşar Holding Sürdürülebilirlik Komitesi Üyesi Bilge Kalpaklıoğlu ise kendi kaynaklarını ekonomi geri dönüşüm sistemi içinde tuttuklarını ifade etti. 

“Yeni nesil liderler” 

Günün son paneli olan “Fark Yaratan Yeni Nesil Liderler: Young SDG Innovators” ise Global Compact Türkiye Genel Sekreter Yardımcısı ve YSIP Türkiye Program Yöneticisi Gaye Uğur Sarıoğlu’nun moderatörlüğünde Sun Tekstil E-ticaret Direktörü Azize Ünlütürk, Zorlu Enerji Akıllı Sistemler Yöneticisi Kemal Burak Çakırer, Yeşim Tekstil Ar-Ge Birimi Yöneticisi Filiz Emiroğlu ve Akkök Holding Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Yöneticisi Tunca Haznedar’ın katılımıyla gerçekleşti. Panelde konuşan Sun Tekstil E-ticaret Direktörü Azize Ünlütürk tekstil sektörünün petro-kimyadan sonra çevreyi en çok kirleten alan olduğunu belirtirken Yeşim Tekstil Ar-Ge Birimi Yöneticisi Filiz Emiroğlu ise şirket içinde sorunların çözümü için kamplar düzenlediklerini ve çözümleri uyguladıklarını söyledi. Akkök Holding Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Yöneticisi Tunca Haznedar çevre haklarına saygılı, üretim koşullarında kaynakların doğru kullanılmasının müşteriden olumlu geri dönütler aldığını belirtirken Zorlu Enerji Akıllı Sistemler Yöneticisi Kemal Burak Çakırer ise Global Compact ile beraber uzman kişilerden eğitimler alarak firmanın yol haritasını belirlediklerini söyledi. 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —