9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
MANİSA - Manisa Valiliği, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Tarım Artı Organizasyon işbirliğinde düzenlenen 1. Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık Zirvesi Anemon otelde paydaş kuruluşların katılımı ile başladı.
Cumartesi günü açıklanacak olan zirve sonuç bildirgesine yönelik çalıştay faaliyetleri bugün başlarken, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi düzenlenen zirveyi değerlendirdi.
Çebi açıklamasında, “Bir strateji belgesini mutlaka oluşturmamız gerekiyor. Bunun için de bir eylem planının hazırlanması lazım. Eylem planının kısa, orta ve uzun vadede Manisa’da neler yapmamız gerektiğini hangi metotları izleyerek nasıl bir sonuca varmalı ve bu sonuçta da tabiî ki Manisa’nın tarımsal potansiyelini de göz önüne alarak gelir seviyesini en süt seviyeye çekebilmek için ne tür çalışmalar yapmalıyız. Tüm bunların tartışılacağı 3 gün boyunca konuşulacağı ve sonuçlarının deklare edileceği bir toplantı yapıyoruz” dedi.
Yapılan çalışmanın öncelikle bir svot analizi olduğunu kaydeden Çebi, “Burada tarımsal açıdan avantajlarımız ve dezavantajlarımız nelerdir? Fırsatlarımız nelerdir? Kısıtlarımız nelerdir? Bunların hepsi ortaya çıkacak ve buların sonucuna göre de bir eylem planı hazırlanacak. Bu hazırlanacak olan eylem planında da bizlere yol gösterecek. Elimizde bir belge olacak. Uzun vadede bir strateji belgesi hazırlamış olacağız. Buna göre de tüm çalışmalarımızı yapacağız. Yaptığımız çalışmalar da bakanlığımızın strateji belgesine uygun hazırlanacak. Ayrı bir politika yürütmeyeceğiz. Manisa’nın neler yapması gerektiğini, fırsatlarının neler olduğunu yatırımcı geldiği zaman nelere yatırım yapması gerektiğini, kısıtlamaların neler olduğunu sıkıntıları yatırımcının önüne sunacağız ve önünü açacağız bunu yaparken üreticimizin de önünü açacağız. Üretici bir ürün üretirken neye karar vermesi gerektiğine ışık tutacağız. Bizim belgemize göre üreticiler kendini yönlendirecek ve ona göre karar verecek.
Çebi son olarak şunları söyledi:
“Çalıştayımıza, çiftçi örgütleri, kooperatifler, birlikler, ticaret odaları, ticaret ve sanayi odaları, tarım borsaları, araştırma enstitüleri, üniversite, tarım bakanlığı, tarımla ilgili bakanlıklar var. 32 masada 5 ayrı kategoride yaklaşık 400 kişi bu çalıştaya katılıyor. Bunun yanı sıra kendiliğinden katılanlarla birlikte çalıştayımız 450 kişinin katılımı ile gerçekleştiriliyor.”
3 gün sürecek olan çalıştay boyunca Manisa’daki tarım, gıda ve hayvancılık faaliyetleri hakkında geniş çaplı bir envanter oluşturularak Manisa tarımının yol haritası çıkarılmış olacak. Çalıştayın sonuç bildirgesi Manisa Valisi Abdurrahman Savaş’ın da katılımıyla 10 Mayıs Cumartesi günü yapılacak olan toplantı ile kamuoyuyla paylaşılacak.