Anahtar Kelimeler: Gerentepe'  Dünya Çocuklar Mesajı

SARUHANLI - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği 2011 yılında bir karar aldı: BM’nin 66/70 sayılı önergesiyle 11 Ekim, dünya genelinde kız ve oğlan çocuklar arasında süregelen ayrımcılığı önlemek amacıyla “Dünya Kız Çocuklar Günü” olarak benimsendi. Kanada merkezli olup birçok ülkede faaliyetler yürüten Plan International örgütünün “Because I’m a Girl / Çünkü Ben Bir Kız Çocuğum” adlı kampanyasının tüm dünyaya yayılması sonucunda Kanada Hükümeti’nin BM’de bu konuyu gündeme getirmesi ve Türkiye ve Peru hükümetlerinin de bu öneriyi desteklemesiyle 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü kabul edildi.

Kız çocuklara yönelik ayrımcılığın belirgin biçimde görüldüğü eğitim, beslenme, yasal haklar, sağlık, şiddet gibi alanlarda ilgili kurumlar ve sivil toplum örgütlerinin bu güne özel kampanyalar yürütmesi ve kız çocuklara dair farkındalık yaratılması BM tarafından teşvik ediliyor. 2012 yılında ‘çocuk evlilikleri’ temasıyla başlatılan Dünya Kız Çocuklar Günü, izleyen yıllarda kız çocukların insan haklarının korunup geliştirilmesi çerçevesinde farklı temalarla devam etti.

Bugün dünya genelinde 130 milyondan fazla kız çocuk okula gidemiyor. Her 10 kız çocuktan biri cinsel şiddete ve istismara maruz bırakılıyor. Her yıl 12 milyon kız çocuk, büyümeye fırsat bulamadan evlendiriliyor. Kız çocuklara yönelik toplumsal cinsiyet temelli ayrımcılık azalmadan devam ediyor.

Engelliler Konfederasyonu olarak, 11 Ekim Dünya Kız Çocuklar Günü’nde kız çocukların renk, dil, inanç, coğrafya, cinsel yönelim ve engellilik gibi nedenlerden dolayı ayrımcılığa uğramadığı, ihmal ve istismar edilmediği, yaşamın her alanında kendini temsil edebildiği, katılım hakkını kullanabildiği, eğitimden uzak kalmadığı, çatışmalı ortamlardan korunabildiği, potansiyelini hayâ geçirebildiği, hayallerinin gerçekleştiği, erişilebilir bir dünya talep ediyoruz.

Türkiye’nin taraf olduğu Birleşmiş Milletler’in Engelli Hakları Sözleşmesi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi’nden doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesinin anayasal bir zorunluluk olduğunu hatırlatmak istiyor ve engelli kız çocukların insan haklarına dikkat çekiyoruz.

Kız çocuklara yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılması, engelli kız çocukların ihmali ve istismarının önlenmesi, kamusal ve özel alanda toplumsal cinsiyete ve engelliliğe dayalı şiddetin her biçimiyle mücadelenin güçlenmesi için tüm toplum kesimlerini dayanışmaya çağırıyoruz.



Çınarobaspor Hakan Hangül'ü transfer etti

Saruhanlı Belediyespor'da kaptan Batuhan yuvada kaldı

Paşaköy FK Nazmican Başkara ve Eren Eslik'i transfer etti

Anadolu Yıldızlar Ligi Türkiye Güreş Şampiyonası Kula'da başladı

Soma’da orman yangınıyla mücadele devam ediyor

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Manisa 1.Amatör Lig 27 Eylül'de başlıyor

15 yıl hapis cezasıyla aranıyordu jandarma yakaladı

Yunusemre’de market ve fırınlara denetim

Alaşehir yangını kontrol altına alındı

İzmir'de 540 gram olarak dünyaya gelen bebek, hayata tutundu

Soma ve Alaşehir yangınlarıyla mücadele devam ediyor

Milli Takım doktorunun rezidansta sır ölümü: Serum detayı dikkat çekti!

Evlat vahşeti kan dondurdu! Profesör babasını katletti, bidonla çöplüğe attı

Salihli'de takla atan araçtan burnu bile kanamadan çıktı

Manisa'daki ambulans kazasında 1 kişi hayatını kaybetti

Hasar gören camiden malzeme düşmesi sonucu ölen adam toprağa verildi

Saruhanlı’da obruklar oluşmaya başladı!

Saruhanlı’da kadınlar, Çağan Ata İçin Tek Yürek Oldu

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 11.10.2019 16:50:00 1252 0

Tarih: 11.10.2019 16:50 Güncelleme: 11.10.2019 16:50
Haberi Sesli Oku
12.08.2025 15:17:00