HABER MERKEZİ - Uzmanlar, Türkiye`de gereksiz antibiyotik kullanımının yüzde 40 oranına ulaştığına dikkat çekerek, yanlış antibiyotik kullanımının yaşam kayıplarına yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı ve Enfeksiyon Kontrol Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yüce, Türkiye’de gereksiz antibiyotik kullanımlarına dikkat çekti. Ülkemizde, gereksiz antibiyotik kullanma oranının yüzde 40 oranlarına ulaştığını vurgulayan Yüce, ihtiyaç halinde kullanılmayan antibiyotiklerin yaşam kayıplarına neden olabileceğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) yaptığı araştırma verilerini paylaşan Yüce, "Gelişmekte olan 71 ülkede yapılan bir çalışmada dünyada antibiyotik kullanımının giderek arttığı ortaya konmuştur. 2000-2010 yılları arasında, dünyada antibiyotik kullanımı yüzde 36 oranında artış göstermiştir. Bu artıştan yüzde 76’lık oran ile Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika gibi gelişmekte olan ülkelerin sorumlu olduğu saptanmıştır. Türkiye’de de antibiyotik kullanımının yüzde 30 ila 40’ı gereksiz olarak belirlenmiş olup, Türkiye’de doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı yüzde 26’ya kadar ulaşmıştır" diye konuştu.

ANTİBİYOTİKLERİN TÜRKİYE`YE MALİYETİ 1 MİLYAR TL

Prof. Dr. Ayşe Yüce, antibiyotik kullanımlarının azaltılması gerektiğinin altını çizerek, Türkiye`ye antibiyotiklerin maliyetinin 1 milyar TL olduğunu söyledi. Yüce, "Antibiyotik direnci tüm dünyada hızla artmaktadır ve bu durum, mikropların bu savaşı kazandığını göstermektedir. Antibiyotiklere karşı dirençli mikroorganizmalarla oluşan enfeksiyonlarda ölüm oranı yüzde 50 kadar daha fazladır" dedi.

GRİP OLUNCA ANTİBİYOTİK KULLANMAK YANLIŞ

Yüce, gereksiz antibiyotik kullanımına karşı uyarılarını şöyle sürdürdü: "Toplumda özellikle kış mevsiminde gelen nezle, grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak gereksiz antibiyotik kullanılıyor. Grip, soğuk algınlığı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında hastalıkların çoğu virüsle meydana gelir ve tedavisinde antibiyotik kullanılması gereksiz, hatta yanlıştır. Çünkü antibiyotikler virüslere değil, bakterilere etkilidir, ateşi düşürmez, ağrıyı gidermezler. Toplumumuzda ateşi düşürmek için antibiyotik kullanımı gibi yanlış bir kanı vardır. Antibiyotikler ateş düşürücü olarak kullanılmamalıdır. Uygun antibiyotik kullanımı için, gerçekten bir bakteriyel enfeksiyon olduğunun saptanması, en etkili antibiyotiğin seçilmesi, reçetesiz antibiyotik alınmaması ve satılmaması, ateşli durumlarda doktora başvurulması gerekir. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi viral hastalıklarda etkisi yoktur." 



Büyükşehir’den don zararına uğrayan üreticilere destek

23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 19.11.2014 16:13:56 545 0

Tarih: 19.11.2014 16:13
Haberi Sesli Oku
26.04.2025 09:13:00