İSTANBUL (AA) - Medicana International İstanbul Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, inflamatuvar bağırsak hastalıklarının genetik, çevresel faktörler, psikolojik stresin etkisiyle ortaya çıkan anormal bağışıklık yanıtı sonrasında geliştiğini belirterek, 'Ailede inflamatuvar bağırsak hastalığı öyküsü olanlarda risk daha fazladır.' ifadesini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Soyer, inflamatuvar bağırsak hastalıkları ve tedavi yöntemlerini değerlendirdi.

İnflamatuvar bağırsak hastalıklarının genetik, çevresel faktörler, psikolojik stresin etkisiyle ortaya çıkan anormal bağışıklık yanıtı sonrasında gelişmekte olduğunu belirten Soyer, şunları kaydetti:

'Ailede inflamatuvar bağırsak hastalığı öyküsü olanlarda risk daha fazladır. İshal, karın ağrısı, kanlı-mukuslu dışkılama, kilo kaybı, halsizlik başlıca belirtilerdir. Kronik seyir gösteren bu hastalıklarda şikayetlerin arttığı alevlenme (atak) dönemleri ve herhangi bir belirtinin olmadığı remisyon dönemleri olmaktadır. Atak dönemlerinin şiddeti, sayısı ve sıklığı kişiden kişiye göre değişmektedir. Atak şiddeti hafif, orta veya ağır seyirli olabilmektedir. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olmak üzere iki türü vardır. Ülseratif kolit sadece kalın bağırsağı etkiler ve sadece mukozal tutulum yapar. Crohn hastalığı ise ağızdan anüse kadar tüm sindirim sistemini etkileyebilmektedir ve transmural, yani bağırsak duvarında tam kat tutulum yapmaktadır. Hastaların yüzde 25-35'inde karaciğer, safra yolları, pankreas, eklem, göz gibi bağırsak dışı organlarda da tutulum olabilmektedir.'

- 'Bazı hastalarda cerrahi gereksinimi olabilmekte'

Doç. Dr. Özlem Mutluay Soyer, tedavinin hastalığın aktivitesi ve yayılımına göre değişmekte olduğunu aktararak, 'Tedavide anormal immün yanıtı düzenleyen ilaçlar kullanılmaktadır. Bazı hastalarda cerrahi gereksinimi olabilmektedir. Uzun dönem takipte hastalarda bağırsaklarda darlık, fistül, apse gelişimi gibi çeşitli komplikasyonlar ile karşılaşılabilmektedir. Hastaların bir kısmında bağırsak kanseri gelişim riski artmıştır. Ayrıca, tedavide kullanılan immün sistemi baskılayan ilaçlara ait yan etki takibi dikkatle yapılmalıdır. Kronik seyir gösteren bu hastalıklarda başarılı takip sağlam hasta-hekim ilişkisinden geçmektedir.' ifadelerini kullandı.



Şehit polisin adı kızının okuduğu ilkokula verildi

Şehit Polis Hasan Akoral şehadetinin 17’nci yılında anıldı

Kırkağaç'ta 37. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Emekliler Partisi Saruhanlı İlçe Kongresi Yapıldı

Manisa'da meclis toplantısı sonrası MHP ve CHP'liler arasında arbede

Manisa’da ‘Mavi Dil’ hastalığıyla mücadelede ediliyor

Atatürk ölümünün 86'ncı yılında Saruhanlı’da anıldı

KULA SANDAL MAHALLESİNDE CUMA NAMAZINDAN SONRA YAĞMUR DUASI

SARUHANLI’da CUMHURİYETİN 101. YILDÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

Kaymakam Acar'dan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Mesajı

CUMHURİYETİMİZİN 101. YILDÖNÜMÜNE YAKIŞIR BİR KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ

Cumhuriyetin 101. yıl coşkusu tüm kenti sardı

CUMHURİYETİN 101. YILI KUTLAMA PROGRAMI ÇELENK KOYMA TÖRENİ İLE BAŞLADI

Şehzadeler Belediyesinden Cumhuriyet'in 101. yılına özel konser

SARUHANLI İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜNE TAHSİS EDİLEN ARAÇLARIN KABUL TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ

PTT, 184 YAŞINDA!

Başkan Zeyrek, 6 aydaki değişim ve dönüşümü anlattı

Başkan Cıllı, Muhtarlara Kahvaltı Verdi

Tutuksuz yargılanan Kula Belediye Başkanı için hapis talebi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 11.05.2022 08:15:00 0

Tarih: 11.05.2022 08:15

Haberi Sesli Oku