SARUHANLI - MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından  düzenlenen Su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Müdürleri İstişare toplantısına video konferans yoluyla katılım gösterdi.

Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Şehnaz Başaran, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Su ve Kanalizasyon İdareleri Genel Müdürleri İstişare toplantısına video konferans yoluyla katılım gösterdi. Video konferansta, Abone İşleri Dairesi Başkanı Talip Akbaş da hazır bulundu. Su ve Kanalizasyon İdarelerinin sorun ve çözüm önerileri ile mevzuata ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı video konferansta, Su ve Kanal İdarelerinin Genel Müdürleri söz aldı. Konferansın başarılı geçmesi temennisi ile sözlerine başlayan Genel Müdür Başaran, sorunların ortak olduğunu ifade etti.  

“Barajların aktif hale getirilmesi gerekiyor”

Başaran, “Manisa’da MASKİ Genel Müdürlüğü olarak en büyük sorunumuz sondajlardan su almak, içme suyu ihtiyacımızın yüzde 99 yeraltı sularından karşılıyoruz. Bununla birlikte en büyük isteğimiz barajların aktif hale getirilmesidir. Baraj projelerinin sonlandırılmaması bizleri zor duruma düşürüyor. Bu sebeple Devlet Su İşleri’nin daha aktif olarak rol alması gerektiğini düşünüyorum. Suya ulaşmanın çok zorlaştığı bir dönemde Su ve Kanal idarelerine yapılabilecek en büyük yatırımın su temini olacağı düşüncesindeyim” dedi.

 “Fazla su kullanımı olumsuz sonuçlar doğuruyor”

Genel Müdür Başaran, konuşmasında, su faturalandırma ile ilgili bazı detayları paylaştı; “Şu an için ilçe merkezinde bir abonemiz, ortalama 8 ile 10 metreküp su kullanırken, bu oran 15-20 metreküpe kadar çıkıyor. Kırsal mahallelerde 35 metreküpün altına düşmüyor. 620 bin abonemiz var, 166 bini indirimli su kullanıyor. Sonuçta su idarelerinin en büyük kaynağı su faturaları bedellerinden alınan ücrettir. 137 Milyon Lira borçla kurduğumuz idaremiz aynı zamanda yatırım yaptığı için de beraberinde gelen sorunları düşünmenizi isterim. Açıkçası bedeli ne kadar az ödenirse, o kadar fazla su kullanımı artıyor. Bu da olumsuz sonuçlar doğuruyor” dedi.

“Tarımsal sulamada içme sularının kullanılması sorun yaratıyor”

Genel Müdür Başaran, “Hepimizin ortak konusu, tarımsal sulama ve hayvancılıkta içme sularının kullanılması konusu, ayriyeten kaçak su kullanımının da büyük zararlar verdiğini düşünüyorum. Tarımsal sulamanın Su ve Kanal İdarelerinden uzaklaştırılması gerektiğini düşünüyorum. 1981 yılındaki İSKİ kanunu ile iş yapmaya çalışırsak, büyük zorluklar ile karşılaşmamız da kaçınılmaz oluyor” dedi. Paket arıtma sistemleri ile ilgili görüşlerini aktaran Başaran, “Paket arıtma sistemlerinin inşa edilmesinin yaptığımız incelemeler ve gözlemler sonucunda sakıncalarının olduğunu düşünüyorum. Bunun yerine Mobil Paket Arıtma Cihazları çalışmamızı ilk yıllarımızda Bakanlığa bildirdik ancak ret cevabı aldık. Bu konuyu tekrar gündeme getirmek istiyoruz. ” dedi.

“Atıksu’dan çıkan suyun tarımsal sulamada kullanılması gerekiyor” 

Genel Müdür Başaran, “Atıksu arıtma tesislerinden çıkan suları, tarımsal sulamada kullanırsak, yaşadığımız sorunların yüzde 80’ini gidereceğimize inanıyorum. Bu konuda da iletişimlerimizi güçlendirerek, fikir birliği yapmamız gerekiyor” dedi. Enerji bedellerinin çok yüksek olduğunu söyleyen Başaran, sondajlar ve terfilerden kaynaklı aylık 11 milyon lira ödeme yaptıklarını vurguladı.

“Çamur kullanımı konusunda şanslıyız”

MASKİ Genel Müdürü Şehnaz Başaran, birçok su ve kanal idaresinin çamur bertarafı konusunda yaşadığı sıkıntıların MASKİ Genel Müdürlüğü’nün yaşamadığını belirterek, “Çamur bertarafı konusunda oldukça şanslı bir kurumuz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz Ergün’ün Manisa’ya kazandırdığı çok güzel bir Katı Atık Bertaraf Tesisi var. Çamurlarımızı özel araçlarımızla oraya gönderiyor ve bertarafını sağlıyoruz” dedi.

“Sondajların denetlenmesi ile ilgili adım attık”

Devlet Su İşleri ile sondajların denetlenmesine yönelik bir protokol yaptıklarını belirten Genel Müdür Başaran, “Şu an Manisa’daki sondajların belki de yüzde 50’si izinsiz açılan sondajlardır. İzinsiz açılan sondajlar konusunda gerekli önlemler alınıyor. DSİ ile yaptığımız protokol incelendi ve Genel Müdürlüklerine sunuldu. Eğer bu protokol imzalanırsa, kapatma kararı alınacak. Böylece şebeke suyundan almayarak ek olarak sondaj açan ve bizim sondaj değerlerimizi düşürenlere karşı engelleme yapmış olacağız” şeklinde konuştu. Konferans sonunda, katılım gösterenlere teşekkür edilirken, istek ve taleplerin ilgili mercilere aktarılması konusunda gereken adımların atılacağı vurgulandı.



Trafikte Tartıştığı Kişi Tarafından Bıçaklanan Şahıs Hayatını Kaybetti

Evlat vahşeti! Babasını vurup kaçtı

Birlikte yaşadığı kadını öldürüp kuyuya attı

Berber dükkanına silahlı saldırı: 2 ölü

Ortaklık vaadiyle dolandırıldı üstüne darp edilip ölüm tehditleri aldı

Kayalıklardan düşen şahıs hayatını kaybetti

Yangın dumanından etkilenen yaşlı adam hayatını kaybetti

Karısını tüfekle öldürüp intihar etti

Kan donduran olay: 14 yaşındaki çocuk 4 yaşındaki kuzeninin boğazını keserek öldürdü!

Hırsızlar boş daireleri pes dedirten yöntemle belirledi

Sosyal medya tartışması cinayetle bitti

Cinayet: İmam, husumetli komşusu tarafından öldürüldü

Cinayet: Ailesini arayıp 'intihar etti' dedi

Kadın bıçaklanarak öldürüldü

Bekçi cinayetinin zanlısı yakalandı

10 yıllık sır cinayet, milyonluk miras davasıyla ortaya çıktı

Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı

Kapıyı geç açınca şüphelendi odaları tek tek aradı! Eşini, arkadaşı ile yakalayınca çılgına döndü

Kan donduran olay! Her şeyi böyle itiraf etti

Servisten indikten sonra okula girmeyen Neşe’den 1,5 aydır haber alınamıyor

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Güncel 6.08.2020 15:02:00 6505 0

Tarih: 06.08.2020 15:02

Haberi Sesli Oku