9285,26%2,81
34,49% 0,10
36,41% 0,19
2956,69% 0,74
4955,48% 0,56
SARUHANLI - T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen, sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi olan ve Zekerya Doğan Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği tarafından koordine edilen Genç Pozitif Liderler projesi kapsamındaki Bilgilendirme ve Basın Toplantısı 21 Ekim Pazartesi günü Ege Palas Otelinde gerçekleştirildi. Toplantıya projenin iştirakçileri olan üniversitelerin, vakıfların ve faydalanıcı liselerin temsilcileri ve basın mensupları katılım gösterdi.
Ege Bölgesi’nde; İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli olmak üzere, 4 sanayi şehrinde genç nüfusun liderlik yeterliliklerini geliştirmek amacıyla Zekerya Doğan Eğitim, Kültür, gençlik ve Spor Derneği öncülüğünde Sentinus Koçluk ve Danışmanlık işbirliği, Adnan Menderes Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Türk Eğitim Vakfı iştirakleriyle ‘’Genç Pozitif Liderler Projesi’’ hayata geçirilmiştir. 100 lise, 100 üniversite öğrencisini hedef alan projeye gençlerin ilgisi çok yoğun olmuştur. 1000’in üzerinde üniversite öğrencisi başvuruda bulunmuştur.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Derneğin Kurucusu ve Başkanı, aynı zamanda Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Öğretim görevlisi ve bir işadamı olan Kenan Doğan, Zekerya Doğan Eğitim Kültür Gençlik ve Spor Derneği’nin kuruluş hikayesinden bahsetti. “İzmir’e üniversite eğitimim için geldiğimde büyükşehrin zorluklarını yaşamıştım. Benimle birlikte Anadolu’nun küçük şehirlerinden gelen birçok arkadaşla tanıştım, onlar da benimle aynı zorluk ve sıkıntıları yaşadılar. Akademisyen olduktan sonra bu arkadaşlarımızla ‘’biz nasıl üniversiteye yeni gelen arkadaşlara yardımcı olabiliriz?’’ diye konuşuyor, değişik bireysel faaliyetler kapsamında çalışma yapıyorduk. Sadece Anadolu’dan değil, Büyük Öğrenci Projesi kapsamında dünyanın her yerinden gelen öğrenciler vardı, onlara da ev sahipliği yapmaya çalışıyorduk. Bu doğrultuda önce 2009 Mart ayında Zekerya Doğan Kültür Evi olarak faaliyetlerimize başladık. Birkaç yıllık faaliyetlerimizin ardından bunu daha sağlıklı, kurumsal bir zemine oturtmamız gerekiyordu biz de Zekerya Doğan Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Derneği’ni kurarak, yapılanmamızı tamamladık. Derneğimiz çok geniş yelpazede çok ciddi faaliyetler yapıyor. Biz her şeyden önce bir bütünün parçası olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.
“Bursiyer öğrencilerimize katkıda bulunmak amacıyla girişimcilik, liderlik, pozitif düşünce konularını kapsayan bir akademi gerçekleştirmiştik. Buna olan ilgiyi görünce daha geniş öğrenci kitlelerine ulaştırmayı istedik. Bu noktada, Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe programı duyurusu bizim için bir şans oldu. “Genç Pozitif Liderler” projesi ile başvuru yaparak Avrupa Birliği’nden hibe almaya hak kazandık. Bu projede bize destek olan üniversitelere, liselere, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı ve Türk Eğitim Vakfına teşekkür ediyorum.” diyerek projenin ortaya çıkışını anlatan Doğan sözlerini tamamladı.
38 PROJEDEN BİRİ
Toplantıda konuşan AB Başkanlığı İzmir Temsilcisi Ceyhan Çiçek projenin 600 proje arasından hibe almaya hak kazanan 38 projeden biri olduğunu belirtti, “AB hibelerinin genel olarak koordinasyonunu yapan kurum T.C. Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığıdır. Çok çeşitli alanlarda yürütülen bu mali yardımların önemli bir bölümü STK’lara ayrılmış durumda. 2014-2020 bütçe döneminde ayrı bir öncelik alanı olarak belirlenen Sivil Toplum Sektörüne yaklaşık 190 milyon avro tahsis edildi. Artık sonlarına geliyoruz bu projelerin. Birçok alt programın arasında, 2017 yılında Genç Pozitif Liderler projesinin desteklendiği “Yerel STK’lar Hibe Programı”na başlamıştık. Türkiye’den 600’e yakın başvuru alındı ve 38 projenin desteklenmesine karar verildi. Dolayısıyla bu projenin sağlamlığını ve başarısını buradan da görebiliriz. İzmir’de bu projeyle beraber 4 proje yürütülüyor. Bizim bu programda amacımız AB projelerinde deneyimi olmayan, yerelde faaliyet gösteren ve yeni kurulmuş STK’lara destek vermekti. Bulundukları seviyeden bir üst seviyeye geçmelerine katkı sağlayacak, kendi kurumsal kapasitelerini arttıracak projelere destek vermek istiyorduk. Zekerya Doğan Eğitim Kültür Gençlik Spor Derneğinin de zaten yıllardır yaptığı çalışmaları bir adım öteye götürecek, daha geniş kitlelere çalışmalarını tanıtma fırsatı yaratan bir proje oldu. Proje ekibine gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum.” diye konuştu.
ÖĞRENMENİN KAPILARINI AÇAN ANAHTAR : MERAK
Projenin yüklenici firmalarından olan Sentinus Danışmanlık’ın yöneticisi olan ve profesyonel koçluk yapan Sezin Sivri eğitim verilen öğrencilerinin heyecanlarından bahsederek “En önemli şey merak. Önce merak uyandırıyoruz. Liderlik? Neden Pozitif Lider olmalıyız? diye sorarlarken öğrenmenin kapılarını açan anahtar olan meraklarını ortaya çıkarıyoruz. Günümüzde liderlik tanımı değişti, bütünün iyiliğini düşünen, insanın içindeki iyiyi ortaya çıkaran Pozitif Liderlik dönemini yaşıyoruz. Pozitif liderlik, kendimiz, takımımız ve organizasyonumuz için pozitif değişimi tetikleyebilmek, bunun için gerekli sorumluluğu alarak bilinçli seçenekler yaratabilmektir. İçsel bir yolculukla başlar, bilinçli seçenekler oluşturarak dışsal bir yolculuk olarak da ilişkilerde bıraktığınız etki ile hayata geçer. Gençler pozitif lider olmak ve bütünün iyiliğine hizmet etmek konusunda bizden daha hevesli ve istekliler. Artık onlar bilgiye daha kolay ulaşabiliyorlar, daha nitelikli bir genç nüfus geliyor. Bizim gibi lider olmak, bir şeylerin başına geçmek için çok da beklemeye ve sabretmeye tahammülleri yok. Dünyayı daha iyiye götürmek, kendi yapacakları işler ve etki alanları ile ilgili inanılmaz fikirleri var. Biz bunları ortaya çıkartmak için koçluk ve mentorluk süreçlerini araç olarak kullanıyoruz. Genç Pozitif Liderler projesi ile hem gençleri iş dünyasına hazırlıyor hem de iş dünyasına yetişmiş insan gücü sağlamış oluyoruz” diye konuştu.
Toplantının akabindeki öğle yemeğiyle toplantı son buldu.