Anahtar Kelimeler: Gelin kaynanasına karaciğerini verdi

Gelin, kaynanasına karaciğerini verdi

Karadeniz Bölgesi’nde karaciğer nakli yapılan tek merkez olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nde örnek bir organ nakli operasyonu başarıyla gerçekleştirildi. Giresun’da yaşayan 59 yaşındaki Ayşe Öztürk, gelini tarafından verilen karaciğerle hayata tutundu.

Yaklaşık bir buçuk yıl önce sırt ağrısı şikâyetiyle hastaneye başvuran Ayşe Öztürk’ün yapılan tetkiklerinde karaciğerinde kitle tespit edildi. Tedavi için Samsun OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’ne başvuran Öztürk’ün karaciğer nakli olması gerektiğine karar verildi. İlk olarak oğlu Şenol Öztürk’ten alınan kan örnekleri uyum sağlamazken, gelini 34 yaşındaki 2 çocuk annesi Tuğba Öztürk’ten alınan örneklerin uyumlu olduğu belirlendi. 17 Aralık’ta yapılan operasyonla nakil gerçekleştirildi.

"Buna kayıtsız kalamazdım"

Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Oğuzhan Özşay’ın koordinesinde Doç. Dr. Kağan Karabulut, Prof. Dr. Burcu Üstün, Prof. Dr. Ersin Köksal ve Dr. Esra Turunç tarafından gerçekleştirilen ameliyat başarıyla tamamlandı. Sağlığına kavuşan Ayşe Öztürk, "Hekimlerimizden ve gelinimden Allah razı olsun. Bana çocuk gibi baktılar. Gelinimin Allah tuttuğunu altın etsin" dedi.

Karaciğerini kayınvalidesine veren Tuğba Öztürk ise "Sonuçta bir insan hayatı söz konusuydu. Buna kayıtsız kalamazdım. İnsan bu süreci birebir yaşayınca organ naklinin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyor. Herkesin bu konuda daha duyarlı olması gerekiyor" diye konuştu.

"Eşim sağ olsun"

Ayşe Öztürk’ün oğlu Şenol Öztürk de, "Annemin sırt ağrısıyla başlayan bir süreçti. Yapılan tetkiklerde kitle tespit edildi. Hocalarımız karaciğer naklinin şart olduğunu söyledi. Önce benden denendi ancak kanım uymadı. Eşim sağ olsun, onun kanı uydu. Şu anda hem annemin hem de eşimin sağlık durumu çok iyi" dedi.

"Hayal peşinden gelerek başladım"

Karaciğer Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Oğuzhan Özşay, OMÜ’nün Karadeniz Bölgesi’nde karaciğer nakli yapan tek merkez olduğunu vurgulayarak, "2018 yılında buraya bir hayalin peşinden gelerek başladım. Bu hayal, canlı vericili karaciğer nakliydi. Bugün Karadeniz’de bu nakilleri yapan tek merkez olmanın gururunu yaşıyoruz. Canlı vericili karaciğer nakli son dönem karaciğer hastaları için büyük bir gereklilik. Ülkemizde bunun giderek artacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bu yıl itibarıyla üniversitemiz rehberliğinde bin 396 vatandaşımız organ bağışında bulundu"

OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın ise organ bağışının önemine dikkat çekerek, "Organ yetersizliği yaşayan bazı hastalarımızın ilaçla ya da cerrahi yöntemlerle tedavisi mümkün olmuyor. Bu hastalar için tek çare organ veya doku naklidir. Bu noktada hekimlerimiz devreye giriyor. Kadavradan organ temini nispeten daha kolayken, canlıdan organ bulmak oldukça zordur. Bunun en önemli nedeni toplumdaki bilinç eksikliğidir. 2025 yılı itibarıyla 4’üncü canlı organ naklimizi gerçekleştirdik. Canlıdan organ nakli son derece büyük ve hassas bir süreçtir. Bu operasyonlarda yaklaşık 25 kişilik bir ekip görev almakta ve eş zamanlı olarak iki ameliyathaneye ihtiyaç duyulmaktadır. Üniversitemizde 2019 yılından bu yana canlıdan organ nakilleri yapılmaktadır. Bugüne kadar toplam 82 karaciğer nakli gerçekleştirilmiş olup, bunların 76’sı kadavradan, 6’sı ise canlı vericiden yapılmıştır. 2025 yılında karaciğer nakilleri hız kazanmış ve bu yıl içinde 20 karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir. Ayrıca üniversitemizde bugüne kadar toplam 596 böbrek nakli yapılmıştır. 2025 yılında 4’üncü canlı vericili karaciğer nakli yapılan hastamızı da ziyaret ettik. Üniversite olarak bu sağlık hizmetlerini toplumun hizmetine sunmaya devam ediyoruz. Bu yıl itibarıyla üniversitemiz rehberliğinde bin 396 vatandaşımız organ bağışında bulundu. Unutulmamalıdır ki ülkemizde yaklaşık 33 bin kişi organ beklemektedir. Bu hastalar için tek umut organ bağışıdır. Toplumda bu bilincin oluşması büyük önem taşımaktadır" dedi.



Ekrem Başkan Müjdeyi Ankara’dan Verdi: Saruhanlı’ya Dev Spor Yatırımları Geliyor

ODA BAŞKANLARINDAN KAYMAKAM ACAR’A ZİYARET

CUMHURİYET İLKOKULU 2. SINIF ÖĞRENCİLERİNDEN KAYMAKAM ACAR’A ANLAMLI ZİYARET

Karaköy Av Yaban Hayatı ve Avcılık Derneği’nden Başkan Cıllı’ya Ziyaret

Saruhanlı'da Minikler Sordu Başkan Ekrem Cıllı Yanıtladı

Saruhanlı'da vefat..

Saruhanlı'da vefat...

SARUHANLI’NIN ALTIN ÇOCUKLARI FİNALLERDE

Saruhanlı'da vefat...

Bir Dize Bir Ezgi – Şiir ve Müzik Buluşması Saruhanlı Serdar Yaralı Kültür Merkezi’nde Gerçekleşti

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı eTwinning 2. Uygulamalı Çalıştayı Gerçekleştirildi

SARUHANLI YEDİ EYLÜL ORTAOKULU BADMİNTON YILDIZ KIZ TAKIMI MANİSA İL ŞAMPİYONU!

Başkan Cengiz'den Başkan Cıllı'ya ziyaret

Uykudaki eşinin boğazını keserek öldürmüştü! İlk ifadesi ortaya çıktı: Kanlı bıçağı yıkayıp bulaşıklığa koymuş

Saruhanlı’da Şehit Ailesine Vefa O Odada Duygusal Anlar

Manisa’da kan donduran olay! 83 yaşındaki cani koca eşini uyurken öldürdü

SARUHANLI’DA VEFAT…

Mütevelli Mahallesi’nde Üreticilere Bitki Koruma Eğitimi

Kolcu Home Design & Yapı Saruhanlı’da Hizmete Açıldı

GÖRDES ESNAF VE SANATKÂRLAR ODASI’DA TANER BATUR GÜVEN TAZELEDİ

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Yaşam 7.01.2026 13:32:00 841 0
Tarih: 07.01.2026 13:32 Güncelleme: 07.01.2026 13:38
Haberi Sesli Oku