MANİSA (- Geleceğin Türkiye´si için öğrencileri proje ve buluş yapmaya teşvik eden TÜBİTAK 4006 projelerine katılımın az olduğu Manisa´da okulların ilgisini ve araştıran, üreten öğrencilerin sayısını artırmak için harekete geçildi. Okul idarecilerinden geleceğin özlenen nesline ulaşılması için köprü olmalarını isteyen Prof. Dr. Ahmet Ataç, ?Buluşlar yapabilen insanların yetişmesinde köprü siz olacaksınız? dedi. 
Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi tarafından il genelinde yaklaşık 500 ortaokul ve lisenin idarecilerine yönelik Manisa Celal Bayar Üniversitesi Süleyman Demirel Kültür Merkezinde TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü Değerlendirme ve Denetleme Kurulu Üyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ataç tarafından bilgilendirmede bulunuldu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi Yüksel, Manisa olarak TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliğine katılan okul sayısının çok az olduğunu ve bunu artırmak istediklerini belirterek okul müdürlerine ?Hayaliniz olsun´ dedi.

?TÜBİTAK sayılarında artış hedefliyoruz?
Manisa´daki TÜBİTAK 4006 ve diğer 4004, 4005 ve 4007 çalışmalarındaki sayıların az olduğunun tespit edilmesi üzerine bu sayıları artırmak adına il genelindeki ortaokul ve liselere yönelik bir toplantı gerçekleştirdiklerini kaydeden Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi TÜBİTAK Sorumlusu Mine Ayyıldız ise ?Mart ayından bu yana bu sayıları arttırmak adına bazı toplantılar, bilgilendirme seminerleri yapmaya çalışıyoruz. İlimizdeki TÜBİTAK sayılarını arttırmayı istiyoruz. Toplantıya tüm ilimizdeki ortaokul ve lise idarecilerimiz katıldı. Dekanımız Ahmet Ataç´ın TÜBİTAK´la ilgili önerilerini, yorumlarını, idarecilerimizle paylaşmasını istedik. İdarecilerimiz de aynı şekilde bunları okullarında paylaşacaktır diye düşündük. Sonuç olarak da hedeflediğimiz TÜBİTAK sayılarında artış olacağını düşünüyoruz? şeklinde konuştu.

?Okul başına 5 bin TL destek?
Geçen yıl TÜBİTAK 4006´ya sadece 43 başvurunun olduğunu kaydeden Ayyıldız, ?Ortaokul ve lise okullarımızın sayısı il genelinde 500 civarında. Bu 500 okuldan sadece 43 tanesi geçen sene başvurmuştu. Bir önceki yıl bu sayı 77´ydi. İnşallah bu sayıyı okul sayımıza kadar arttırmak istiyoruz. Onun için çalışıyoruz, şu ana kadar belli bir sayıya ulaştık. İnşallah geçen yılı geçecek sayılarımız. TÜBİTAK AR-GE sorumlusu olarak da ilçe ilçe gezerek buralarda gönüllü öğretmenlerimize ve idarecilerimize seminerler düzenlemeye devam edeceğiz 21 Kasım´a kadar. Şu anda burada bilgilendirmesi yapılan TÜBİTAK 4006 bilim şenliğinin okul bazında 5 bin TL civarında bir bütçesi var. Başvuran, projeleri gerçekleşen ve onay alan okullar 5 bin TL´ye kadar desteklenmektedir. Bununla da okullarımızda güzel etkinlikler yapılacağını düşünüyoruz. Okullarımızın bu çalışmalara katılmalarını istiyoruz. Daha çok öğrencimizi de bilimle buluşturmak istiyoruz? dedi.

?Manisalı öğrencinin projesi üzerinde çalışılıyor?
Manisa´da geçen yıl TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği kapsamında Türkiye 3´üncüsü çıktığını hatırlatan Ayyıldız, bu tip projelerin devamının gelmesi için çalışacaklarını anlatarak şunları söyledi: 
?Türkiye 3´üncüsü olan Soma Rıfat Dağdelen Anadolu Lisesinde Arda Özgür adında görme engelli bir öğrencimizin hazırladığı proje üzerine TÜBİTAK´ta çalışılıyor. Danışman öğretmeni Sözer Vurgun hocamız da gereken çalışmalara kendisi de yapıyor. Dokunsal harita adı bir proje olmuştu. Şu anda patentiyle ilgili konuşmalar olduğunu ve çalışmalar olduğunu biliyoruz? dedi.

?20-30 yıl sonrasının insanlığı adına?
Geçtiğimiz yıl 6 bin 80 okula okul başına 5 bin TL destek verildiğini kaydeden TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü Değerlendirme ve Denetleme Kurulu Üyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ataç ise idarecilere büyük görev düştüğünü dile getirdi. İdarecilerin bilim ve toplum arasında bir köprü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Ataç şunları söyledi: 
?Bilim ve toplumun kesiştiği alan. Böyle bir köprüye ihtiyaç var. Bir tarafta bilim bir tarafta toplum. Köprü kim olacak öncelikle sizler olacaksınız. Sizlerle birlikte çalışan öğretmen arkadaşlarımız olacak. Neye köprü olacaksınız biliyor musunuz? Geleceğin özlenen neslinin yetişmesine köprü olacaksınız. Buluşlar yapabilen, araştırma geliştirme laboratuvarlarında bu ülkenin, insanlığın ve bu ülkenin fertlerinin gelişimine katkı sağlayacak insanların yetiştirilmesine katkıda bulunacak köprüler siz olacaksınız. Peki, biz bunu nasıl yapacağız? ?Efendim kaynak yok´ bakın arkadaşlar mazereti olanın istikbali olmaz. Hiçbir hareket dayatmayla da olmaz. Okul müdürü olarak sizlere düşen, bu projeyi yapmak isteyen, bu aşkla yanan, bu gönülle arayış içerisinde olan öğretmenlerimize alan oluşturmak. Sadece alan oluşturacaksınız, para vermeyeceksiniz, pul vermeyeceksiniz, sadece alan oluşturacaksınız. Öğretmen arkadaşlarımıza böyle bir projede ?Biz idare olarak sizin yanınızdayız´ diyeceksiniz. Ne adına diyeceksiniz? 20 yıl, 30 yıl sonrasının insanlığı adına diyeceksiniz. Bunu yetiştirmek adına diyeceksiniz. Bu süreçte ?Bir tuğla da ben koyuyorum´ coşkusuyla bunu yapacaksınız. Az önce sayın müdürüm söyledi ?Hayaliniz olsun´ yaşayacaksınız o hayali etmezseniz zaten gerçekleştiremezsiniz. Bilim ve toplum projeleri işte bizlere bu hayali gerçekleştirme imkanı veriyor. Bu bir yangın işi bunu hissediyorsanız bu işe gireceksiniz. 30 yaşındaki bir insan AR-GE´ye girip bir şey üretmez. 25 yaşındaki bir öğrenci laboratuvara girip bir şeyi sentezleyemez. Ne zaman ilkokulda, ortaokulda, lisede bu alışkanlığı kazanmadıysa 25 yaşında, 30 yaşında bu ağacı eğemezsiniz. Çocuk bulacak, bir şey ortaya koyacak. Günlük evrende yaşadığı bilimsel gerçekleri yaparak, yaşayarak, ortaya koyarak öğrenmesi lazım. Siz sadece alan oluşturacaksınız.?
Toplantıya TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları Müdürlüğü Değerlendirme ve Denetleme Kurulu Üyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Demirci Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Fevzi Yüksel, TÜBİTAK Manisa İl Temsilcileri Prof. Dr. Yüksel Abalı, Yrd. Doç. Dr. Gülenaz Selçuk, Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Birimi TÜBİTAK Sorumlusu Mine Ayyıldız ve il genelinde 500´e yakın ortaokul ve liseden idareciler katıldı.



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Eğitim 14.11.2017 11:53:40 459 0

Tarih: 14.11.2017 11:53

Haberi Sesli Oku