Anahtar Kelimeler: Geçmeyen Yorgunluğunu Yenmek ...

SARUHANLI - Sabahları yorgun uyanma, gün içinde kendini halsiz hissetme, huzursuzluk, karamsarlık gibi durumlar yaşıyorsanız kronik yorgunluk ile karşı karşıya olabilirsiniz. Özellikle kış aylarının gelmesiyle birlikte kronik yorgunluk şikayetlerinde artış oluyor. Peki, geçmeyen bu kış yorgunluğunu yenmek için ne yapmalı? Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı kış kronik yorgunluğuna karşı önerilerde bulundu.

Vücut ritmini doğal besinlerle dengeleyin

Kronik yorgunluk, vücudun normal ritminin aksaması ile işaretler verir. Örneğin; uyku süresi ve kalitesinde bozulmalar yaşanır. Bunun için gün ortasında bile uykunuz gelebilir. Bir aktivite sırasında kendinizi halsiz, yorgun hissedebilirsiniz. Konsantrasyonunuz zayıflayabilir ve daha sık unutkanlıklar yaşayabilirsiniz. Bu durumda öncelikle kendinizi takip etmeli ve bazı küçük önlemler almalısınız. Bu önlemlere rağmen bir değişiklik olmuyorsa en yakın zamanda hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Kış aylarında daha net hissettiğimiz ve geçmeyen bu yorgunlukta vücut ritmini dengelemek için öncelikle doğal besinlerden destek alın.

Mor havuç ile hem beden hem zihin yorgunluğunuzu giderin

Kış aylarındaki beden yorgunluğunu yenmek için vitamin ve mineralden zengin doğal besinleri tercih etmek gerekiyor. Bu konuda güçlü bir antioksidan olan mor\siyah havuç etkili bir besindir. Kış aylarında taze olarak tüketilebilen mor havuç, antioksidan olan alfa ve beta karotenleri fazla miktarda içerir. Mineral ve vitamin açısından zengin olan mor havucun içeriğinde yüksek miktarda lif, manganez, potasyum, A- C ve B grubu vitaminler de bulunuyor. Vücudun ihtiyacı olan B vitamin kompleksini sağlayan mor havuç, hücrelerin yenilenmesi konusunda destek verir ve zihinsel sağlığı destekler. Her gün bir mor havuç unutkanlık riskini azaltmaya katkıda bulunur. Lif özelliği ile hem vücut enerjisini arttırır hem de yağ yakımına yardımcı olur.

Sarı güçler size enerji versin

Kış aylarında belki havanın erken kararması ya da daha soğuk olmasıyla kronik yorgunluğun izleri daha sert hissediliyor. Bu dönemde bağışıklık sistemini güçlendirip, enerji verecek besinler tüketilmelidir. Sarı bazı besinler, kaybettiğiniz enerjinizi size geri verecek. Bunların başında potasyum zengini muz yer alıyor. Yorgunluk giderici besinler sınıfında yer alan muz, bağışıklık sistemini güçlendirmek için de önemli bir kaynaktır. Serotonin; yani mutluluk hormonunun salgılanmasını destekler. “Enerjim düşük, halsizim” dediğiniz günlerde bir adet muz size enerji verebilir. Lifli yapısı ile sindirimini düzenleyerek kan basıncını dengeleme açısından katkı sağlar. Ananas da size enerji verecek bu sarı güçlerden biridir. C-B1-B3-B6 vitaminleri, omega 3-6 yağ asitleri, potasyum, demir, manganez, kalsiyum, bakır, çinko, folat ve fosfor içeren lifli yapısı ile bağışıklığın zinde kalmasını sağlar ve enerjik hissettirir. İçerdiği B vitaminleri ile beynin fonksiyonları daha iyi çalışır ve stres ile etkili bir şekilde başa çıkma potansiyelini artırır.

Beyaz lahana ile vücudunuzu detokslayın

Kış aylarında vücudun kendisini yenilemesi için detoks etkisi yaratan beyaz lahanayı çorba olarak tüketebilirsiniz. Kokusu pişirirken birçok kişiye güzel gelmese de içeriğindeki kükürtlü bileşikler açığa çıkar ve tam bir detoks kaynağı olur. Barındırdığı A, C ve K vitaminleri ile antioksidan özelliği ile kış yorgunluğunu yok etmede oldukça güçlüdür. Haftada 2 kez tüketilebilir. Birçok sebzeye göre C vitamini açısından daha güçlü olan beyaz lahana kış aylarında bağışıklığı güçlendiren ve enerji sağlayan bir besindir.

Kış yorgunluğuna karşı 7 öneri!

  1. Sabahları kahvaltı yapmadan güne başlamayın.
  2. Basit şeker, paketlenmiş hazır gıdaların tüketimini en aza indirin.
  3. Günde en az 10 bardak su için ve çay-kahve tüketimini azaltın.
  4. Karbonhidrat tüketimini en az seviyede olacak şekilde sınırlandırın.
  5. Fazla kilolarınızdan sağlıklı bir şekilde kurtulun.
  6. Mümkünse her gün ya da iki günde bir 30 dakikalık yürüyüş, spor yapın.
  7. 23.00-03.00 saat aralığını kapsayacak şekilde günde 7-8 saat kadar uyuyun.


Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.12.2020 00:12:00 5270 0

Tarih: 23.12.2020 00:12

Haberi Sesli Oku