ANKARA - Bütçe Mecliste görüşülürken, gece yarısı operasyonuyla Komisyonda başka bir teklife borçlanma yetkisini artıran madde eklediler.

Harcamaları ve borçlanmaları bütçede düşük gösterip, sonradan ek borçlanma yetkisi almak devletin kaynaklarını nasıl har vurup harman savurduklarını gösteriyor.

Çıkarılan maddeler, eklenen korsan maddeler ile ilgili ilgisiz birçok konuyu Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşmek zorunda kaldık

Adı Elektrik Piyasası Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi olan teklife gece 2’de verdikleri kabul ettikleri önerge ile 2022 yılı için borçlanma limitini 200 milyar lira artırdılar.

Kendi hazırladıkları bütçeye güvenmedikleri için bütçe mecliste daha kabul edilmeden borçlanma yetkisi almak Cumhurbaşkanlığı sisteminin nasıl çöktüğünü gösteriyor.

Aslında Plan ve Bütçe komisyonu görev alanına giren konuyu biz Sanayi Ticaret Enerji Tabii Kaynaklar Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda görüşmek zorunda kaldık.

Bundan ne teklifin imza sahipleri ne de komisyon üyeleri bilgi sahibi değildi. Emredersiniz denildi ve AKP-MHP oylarıyla kabul edildi.  

Bütçe kanunuyla tanınan borçlanma limiti 278 milyar liraydı.

Bu rakam Hazine ve Maliye Bakanının yüzde 5 artırma yetkisiyle 292 milyara çıkıyordu.

Komisyonda kabul edilen önerge ile 200 milyar daha ekleyince borçlanma limiti 492 milyar liraya yükseliyor. Böylece borçlanma yetkisi yüzde 68 artırılmış oldu.

Tam bir öngörüsüzlük. Çünkü 2022 yılında iki defa bütçe yaptık. Yetmemiş ek borçlanma yetkisi istiyorlar. Hesap iyice şaşmış.

Kasım ayı bütçesi rakamları açıklandı.

Ocak-kasım dönemindeki bütçe açığı sadece 20 milyar. Bu dönemde Hazinenin nakit gerçekleşmelerine göre Ocak-Kasım döneminde net 350 milyar borçlanmışlar ve Meclisin verdiği yetkiyi zaten aşmışlar. 120 milyarlık bütçe açığının finansmanı için 492 milyar lira net borçlanmaya gitmek istiyorlar.

Amaç, seçimden önce har vurup harman savuracak için şimdiden borçlanmayla para bulmak.

Seçimi kaybedeceklerini anladıkları için gelecek iktidara adeta bir enkaz bırakmak istiyorlar.

Fakat halkımızın desteği ile biz bunun altından kalacak kabiliyete ve güce sahip olacağız.

Bu kanun teklifindeki asıl niyette ortaya çıkmış oldu.

Zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasına ilişkin maddeyi geri çekerek kamuoyunun tepkisini bertaraf edip, özelleştirilen limanların sözleşme sürelerini 49 yıla çıkaran madde ile gece yarısı korsan bir önergeyle borçlanma yetkisini yüzde 68 artıran maddeyi komisyondan geçirmek.



Kahramanmaraş okul saldırısında can kaybı arttı

Otomobiller çarpıştı: 4 kişi yaralandı

Bir üzücü haber daha! Ayla öğretmenin eşi acı habere dayanamadı

Koldere Mahallesi’nde Çalışmalar Hız Kesmeden Devam Ediyor

Bariyere çarpan otomobildeki 2 kişi yaralandı

Saruhanlı Belediyesi’nden Halitpaşa Mahallesi’nde Yoğun İlaçlama Seferberliği

Liseli Sude son yolculuğuna uğurlandı

Saruhanlı Belediyesi’nden İlçe Genelinde Yoğun Temizlik Seferberliği

Vincin kırılan parçası konteynerin üzerine düştü, 3 işçi yaralandı

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Hasta Memnuniyeti En Büyük Motivasyon Kaynağı

Saruhanlı Devlet Hastanesi’ne Yeni Dahiliye Uzmanı: Uzm. Dr. Okan Özak Göreve Başladı

17 yaşındaki lise öğrencisi motosiklet kazasında hayatını kaybetti

Uzm. Dr. Seher İdil Hastanemizde Göreve Başladı

Manisa'da Tartışma Cinayetle Bitti! Şüpheli Kaçarken Yakalandı

Miniklerden Doğaya Anlamlı Dokunuş: “Toprağın Diriliş Hikâyesi” Hayat Buluyor

Marmara Gölü yıllar sonra yeniden göçmen kuşları ağırlıyor

Saruhanlı Belediyesi’nden Annelere Anlamlı Destek

Paşaköy’de Av Köpekleri Yarışması Coşkusu

Saruhanlı’nın Gururu: Uşak Yarı Finallerinden Büyük Başarı!

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Politika 16.12.2022 11:43:00 0
Tarih: 16.12.2022 11:43 Güncelleme: 16.12.2022 11:43
Haberi Sesli Oku