Anahtar Kelimeler: Gebelikte hipertiroide dikkat

SAĞLIK - Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu, gebelik planlayan anne adayları için tiroid bezinin normal çalışmasının büyük önem taşıdığını belirterek, gebeliği olan kadınlarda tiroid bezinin muayene edilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Memorial Antalya Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma Hastalıkları Bölümü´nden Uz. Dr. Gökhan Yazıcıoğlu gebelik öncesi, sırası ve sonrasında oluşan hipertiroidi hakkında bilgi verdi. Gökhan Yazıcıoğlu, unutkanlık, kilo artışı, yorgunluk gibi şikayetlerle ortaya çıkan tiroid hastalığı, tiroidin az ya da çok çalışmasından kaynaklandığı bildirdi. Özellikle gebelik döneminde tiroid bezlerinin hem fonksiyon hem de boyutlarında oluşan değişiklikler hipertiroide yol açabileceği belirtilen Yazıcıoğlu, bebekte gelişim bozukluğuna ve zeka geriliğine neden olabilen hastalığın tedavisi dikkat ve özen gerektirdiğini ifade etti.

20-40 YAŞ ARASI KADINLAR TİROİD KONTROLÜNDEN GEÇMELİ
Gebelik planlayan anne adayları için tiroid bezinin normal çalışması büyük önem taşıdığının altını çizen Yazıcıoğlu, ?Gebelik planlayan ya da erken dönemde gebeliği olan kadınlarda tiroid bezinin muayene edilmesi ve gerekli incelemelerin yapılması gerekir. Hipertroidizm diye adlandırılan tiroidin aşırı çalışması, metabolizmayı büyük oranda etkilemekte ve en çok doğurganlık çağında olan 20 ile 40 yaş arasındaki kadınlarda görülmektedir? diye konuştu.

AİLESİNDE GUATR VE TİROİD HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT
Gebelik sırasındaki hipertiroidi, hem anne hem de bebek açısından risk oluşturduğunu açıklayan Yazıcıoğlu, ?Bu dönemde tiroid fonksiyonları kontrol edilmediğinde, anne adayında yüksek tansiyon gelişebilir. Bu durum, düşük, erken doğum ve düşük doğum kilosuna sahip bebek riskine yol açmaktadır. Hipertiroidi hastalarında kanda T3 ve/veya T4 hormon düzeylerinde artış saptanmaktadır. Bu nedenle özellikle gebelik döneminde düzenli kan tahlili yapılarak tiroid seviyeleri takip edilmelidir. Ailesinde guatr, tiroid ve şeker hastalığı olan gebelerin bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir? dedi.

TEDAVİDE GEÇ KALINMAMALI
Tedavide geç kalındığı takdirde, hastalık anne adayında tiroid krizine yol açabileceği uyarısında bulunan Yazıcıoğlu,?Gebelikte hipertiroidisi olan anne adaylarının bebekleri, kalp atışlarının ve boyun kısmının incelenmesi gibi işlemler için ultrason ile araştırılmalıdır. Bu durumda ateş, bilinç bulanıklığı, havale geçirme, bulantı-kusma, ishal ve kalpte ritim bozuklukları görülebilir. Hastalık için tanı konulduğunda gecikmeden tedaviye başlanmalı ve krizin başlama sebepleri araştırılmalıdır. Tedavide sıvı dengesinin sağlanması, ateşin düşürülmesi ve oksijen verilmesi gibi destekleyici önlemlerin dışında, tiroid hormonlarını düşürücü ve nabzı azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır? şeklinde konuştu.

Gökhan Yazıcıoğlu, tiroidin aşırı çalışması durumunda Nabızda yükselme, Ellerde titreme, Yeterince beslenmeye rağmen kilo kaybı, Kronik yorgunluk, hissi ve rahat uyuyamama, Kendini sinirli ve endişeli hissetme ve ateş basması gibi şikayetlerin oluştuğunu söyledi.



Saruhanlı’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 111. Yılı Törenle Anıldı

Salihli’de Motosiklet Kazası: 70 Yaşındaki Sürücü Hayatını Kaybetti

Saruhanlı'da kız futbol takımı kuruldu

Saruhanlı'da soğuk hava bağlara zarar verdi

Kemal Önal Sokak Modern Görünümüne Kavuştu

Saruhanlı’da 12. Sınıf Öğrencileri İçin Anlamlı İftar Buluşması

Saruhanlı’da Engel Tanımayan Şampiyon: Muhammed Emin Çiftçi İl Birincisi Oldu

Saruhanlı’da Vefat…

Belen Yolu Projesinde Önemli Adım: 1,6 Milyar TL’lik Sözleşme İmzalandı

İstiklal Marşı’nın Kabulünün 105. Yılı Saruhanlı’da Coşkuyla Anıldı

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ: SAĞLIKLI BÖBREKLER, SAĞLIKLI BİR YAŞAM

Saruhanlı Belediye Başkanı Ekrem Cıllı’dan 12 Mart Mesajı

Mütevellili Mahallesi’nde 1500 Kişilik İftar Sofrası Kuruldu

Başkan Cıllı’dan 8 Mart’ta Kadınlara Anlamlı Jest

Saruhanlı Devlet Hastanesi’nde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlandı

Saruhanlı’da Yeni Devlet Hastanesinin Yapımına Başlandı

Manisa'da hissedilen bir deprem meydana geldi

Saruhanlı'da vefat...

Büyükşehir’den Saruhanlıya 22 milyon TL’lik yatırım... Çalışmalar başladı

Saruhanlı’da dere temizliği başladı... Koku ve sinek sorunu sona erecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 23.02.2016 09:13:32 0
Tarih: 23.02.2016 09:13 Güncelleme: 23.02.2016 09:13
Haberi Sesli Oku

Saglik

Saglik Haberleri