SAĞLIK - Kadın Hastalıkları ve Metabolic Balance Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk anne adayları üzerinde büyük stres oluşturan tarama testleri hakkında bilgi verdi. 
Anne adayları üzerinde büyük stres oluşturan tarama testleri hakkında Kadın Hastalıkları ve Metabolic Balance Uzmanı Op. Dr. Funda Öztürk önemli bilgiler verdi.
Genetik tarama testlerinin anne adayları üzerinde büyük stres oluşturduğunu belirten Öztürk,?Bu konuda medya ve internetteki bilgi kirliliği, konunun karmaşıklığı ve anlaşılma güçlüğü, hastalar arasındaki farklı görüşler daha hamilelik sürecinin başında büyük bir problem olarak karşılarına çıkıyor. İnsan vücudundaki 46 kromozomun üzerinde 25-30 bin gen var. Bu genlerin yarısı anneden diğer yarısı da babadan gelmekte ve bebekte farklı bir kombinasyon ile ortaya çıkmaktadır. Bu genler beslenme, çevre, kullanılan ilaçlar, maruz kalınan radyasyon, enfeksiyon gibi nedenlerle hastalanabiliyor ve buna bağlı doğumsal defektler olabiliyor? dedi.
?Kesin tanı için kullandığımız testler birkaç yıldır gelişen FETAL DNA testleridir?
Tüm gebeliklerin yüzde 3-4´ ünde doğumsal kusurların saptanabildiğini ancak; ´anne yaşının 35 ve üzeri olduğu durumlar, ailede genetik hastalık öyküsü, anne -baba arasında akraba evliliği, annede şeker hastalığı öyküsü, ölü doğum hikayesi, tekrarlayan düşükler´ gibi risk faktörlerinin olması durumunda bu sıklığın daha da arttığını söyleyen Öztürk, ?Hamilelik süresince hem bu doğumsal genetik bozuklukların hem de yapısal anomalilerin büyük oranda teşhis edilmesi mümkün. Ultrasonografi cihazları ve tarama testlerindeki baş döndürücü gelişmeler; ailelerin bebeklerinin sağlığıyla ilgili beklentilerini arttırdı. Artık neredeyse yüzde 1 riskin varlığı bile kabul edilmek istenmiyor. Hamilelik sürecinde 11-14´üncü haftalar arasında 2´li tarama testi, 16-18´inci haftalar arasında 3´lü ve 4´lü tarama testleri yapıyoruz. 2´li tarama testiyle yüzde 90,3 lü tarama testiyle yüzde 60, 4´lü tarama testi ile de yüzde 70-80 oranında toplumda en sık görülen ´´Down sendrom, trisomi 13 ve 18´´ gibi zeka geriliği ile seyreden doğumsal hastalıkları teşhis etmek mümkündür. Ancak bu testler kesin tanı testleri değil,tüm toplumda kullanılan tarama testleridir. Amacı toplumdaki tüm gebelere tarama yaparak riskli gruba girenleri saptamak ve sonrasında bunları ileri incelemeye alarak kesin testleri uygulamaktır. Kesin tanı için kullandığımız testler Amnıosentez, kordosentez gibi invaziv işlemler ve son birkaç yıldır gelişen FETAL DNA testleridir? diye konuştu.
Tarama testleriyle ilgili bilinmesi gereken gerçeklerden birinin de yüzde 5 oranında yalancı pozitiflik oranı olduğuna dikkat çeken Öztürk, ?Yani yüzde 3-5 oranında bu testler ile bebek sağlıklı olduğu halde fazladan hastalık tanısı konabilir. Son yıllarda aileler çoğu zaman bebeklerinin sağlıklarının daha da iyi değerlendirilmesi ve belkide psikolojik olarak kendilerini daha rahat ve güvenli hissettiklerinden dolayı bu tarama testlerinin hepsini yaptırmak istiyorlar. Burada bir testin yakalayamadığını diğer test yakalar gibi düşünülse de test sonuçlarının yorumlanmasında bir kaos ortaya çıkıyor. Bir test yapıldığında yüzde 5 olan yalancı pozitiflik oranı 2 test yapıldığında yüzde 10´a çıkıyor ve haliyle ´amnıosentez´ oranlarında gereksiz bir artışla sonuçlanıyor. yüzde 100 sonuç veren Amnıosentez yani karından su alma işlemi de en iyi ellerde bile yüzde 1-3 oranında düşük ve gebelik kaybına neden olur. Eğer bir gebelik kaybı söz konusu olur ama genetik olarak da bebek sağlıklı ise ´fazla test´ bir yıkıma yol açmış oluyor.Bu yüzden gebelik takip programlarında biz kadın doğum hekimleri 11-14. haftalar arasında 2´li testi, eğer bu testi kaçırmışlar ise de 4´lü testi yapmalarını öneriyoruz? şeklinde konuştu.
Amnıosentez ve Kordosentez´in hala yaygın olarak kullanılsa da son yıllarda anne karnına herhangi bir iğne batırılmadan, sadece anne kolundan alınan kandan çalışılarak fetal DNA´ya ulaşmanın mümkün olduğunu vurgulayan Öztürk, ?Bu sayede bebeğe herhangi bir risk oluşturmadan genetik hastalıkları yüzde 97-99 oranında teşhis edebilmekteyiz? dedi.



Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Maliz ile Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Bülent Gökmen de Elif Ela Gülseren’i ve ailesini tebrik ederek başarı dileklerini paylaştı.

Başkan Akın’dan YKS ve MSÜ'de dereceye giren öğrenciye tebrik

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), tasarımcılardaki desteklemek amacıyla uluslararası bir sempozyum düzenledi.

İzmir Ekonomi’de 'tasarım' zirvesi

Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, dijital altyapısı ve güçlü akademik kadrosuyla dünya standartlarında eğitim sunuyor.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi, modern eğitimiyle geleceğin hekimlerini yetiştiriyor

Arslanlar biberi, Urfa isotu ile yarışmak istiyor

Coğrafi işaretli Arslanlar biberinde hasat dönemi başladı

Kordon ve Alsancak'ta korsan taşımacılığa karşı harekete geçen İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası ile Kordon İş Adamları Derneği, iş birliği protokolü imzaladı.

Şoförler ve esnaf el ele: 'Korsana geçit yok'

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, toplantıda sanayinin mevcut durumunu ve beklentilerini paylaştı.

DSO Başkanı Kasapoğlu: "Merkez Bankası‘ndan güçlü ve anlamlı bir faiz indirimi bekliyoruz"

Demirci ilçesinde kırsal mahallelerde buğday, arpa ve çavdar üreten çiftçiler hasatlarını imece usulü ile el birliği içerisinde gerçekleştiriyor.

Demirci'de buğday ve arpalar imece usulüyle hasat ediliyor

Operasyon kapsamında 5 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Manisa'da sentetik uyuşturucu operasyonu: 5 tutuklama

2025 yılı üniversiteye giriş sınavları sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Manisa, yükseköğrenime hazırlık sürecinde başarılı bir tablo çizdi.

YKS ve MSÜ’de Manisa imzası

Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın eşi Serap Balaban’ın babası İsmail Çullu hayatını kaybetti.

Başkan Balaban'ın acı günü

Saruhanlı ilçesindeki iki ayrı mahallede çıkan yangınların, tarım ekipmanlarından çıkan kıvılcımlar nedeniyle başladığı belirlendi.

Saruhanlı’da orman yangınına neden olan şüpheli tutuklandı!

Salihli ilçesinde virajı alamayarak şarampole devrilen kamyon alev alev yandı. Yangın ormana sıçramadan söndürüldü.

Alev alan kamyon şarampole uçtu, yangın ormana sıçramadan söndürüldü

emekli öğretmen olan 78 yaşındaki felçli kadın son zamanlarda sık sık akciğer enfeksiyonu nedeniyle hastaneye gidiyordu.

Nefes borusuna kaçan mısır tanesi 5 ay sonra ortaya çıktı

Serinlemek için denize giren 25 yaşındaki genç, boğularak hayatını kaybetti.

25 yaşındaki genç denizde boğuldu

Dayı ve yeğeninin miras kavgasında kan aktı: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Karısını darp eden yeğenini öldürdü

"20 hanedeki 58 vatandaşımızı ve 110 küçükbaş ile 20 büyükbaş hayvanı tahliye ettik"

Afyonkarahisar’da bir köy tahliye edildi

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 7.11.2017 08:10:53 841 0

Tarih: 07.11.2017 08:10 Güncelleme: 07.11.2017 08:10
Haberi Sesli Oku
23.07.2025 16:50:00