KÜLTÜR SANAT - Minyatür sanatçısı Özgün Feride Özgan, küçük yaşlarda minyatüre ilgi duyduğunu belirterek Elimde fırçayla, dudaklarımda şiirle minyatür sanatındaki yolculuğum başladı” dedi.

İlkokulda öğretmeninin geleneksel sanatları anlatırken güzel yazı yazana ‘Hattat' denildiğini söylediğini belirten Özgan, şöyle konuştu: Ben, o gün yazımı güzelleştirmeye karar verdim bana da ‘hattat' desinler istedim. Fakat yazımı güzelleştirmeye çalışırken daha çok bozmuştum, öğretmenimden azar işittim ve aynı gün hattat olmaktan vazgeçtim. Bir de minyatür sanatı vardı, öğretmenim anlatmıştı, küçük, şirin el yapımı resimler. Hattat olamasam da, minyatür yapabilirdim. Hemen kararımı verdim büyüyünce minyatür sanatçısı olacaktım. Aradan yıllar geçti, lisedeydim, okulumuzun kütüphanesinde, Türk edebiyatının büyük bir bölümünü okumuştum. Üniversitede edebiyat okuyacaktım, akademisyen olacaktım. Bütün hayallerim edebiyat ve sanat üzerineydi. Ama ben maceracı ruhumun sesine uyarak, bilerek isteyerek arkeoloji okudum.”

Şiirlerin arasına yerleştirilmiş minyatürlere hayran hayran baktığını anlatan Özgan, şunları söyledi: Minyatür yapmalıydım, en azından denemeliydim. Hemen araştırmaya başladım, kimden ve nasıl minyatür yapmayı öğrenebilirdim. Muhibbi rüzgarı beni Küçükayasofya`ya götürdü. Küçük bir yelkenliydim, rüzgarım ise çok büyüktü. Özcan Özcan ile tanıştım, `bu sanata ilgi duyduğumu, öğrenmek istediğimi` anlattım. Gözlerini yaptığı işten ayırmadan beni biraz dinledi, sonra ‘üzgünüm ders veremiyorum zamanım yok' dedi. Hiç ısrar etmedim, müsaade isteyerek oturduğum sandalyeden kalkıp kapıya doğru yöneldim. Özcan Özcan elindeki fırçayı su kabına batırıp yıkadığı sırada birkaç mısra duydum, durdum, yarım kaldığı yerden devam ettim. Başka mısralar ve başka mısralar, duyduğum her mısra tanıdıktı, her defasında kaldığı yerden devam ettim. Artık sanat ve edebiyat hayatımın içindeydi. Elimde fırçayla, dudaklarımda şiirle minyatür sanatındaki yolculuğum başlamıştı.”
2006 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen, Türk-İslam sanatları yarışmasında, birincilik ödülüne layık görüldüğünü anlatan Özgan, Bu ödül çalışma şevkimi güçlendirdi. Birçok karma sergiye katıldım. Birçok televizyon programına konuk oldum” dedi.

2000 yılında başlayan minyatür yolculuğuna, yeni sergi hazırlıkları ile Küçükayasofya camisi bahçesinde yer alan Somuncu Baba isimli atölyesinde devam eden Özgan, sözlerini şöyle tamamladı: İçinizde sanat ve edebiyat sevgisi varsa bir gün mutlaka ortaya çıkar, buna engel olamazsınız.”



23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLU OLSUN

Manisa'da gökyüzünü balonlar renklendirdi

Vali Özkan makamını devretti

23 Nisan okullarda da coşkuyla kutlandı

Demirci’yi çocuk sesleri şenlendirdi

Manisa'daki festivalde 2 ton hamsi dağıtıldı

TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI GİZLİGİDER SARUHANLI’DA HASAR GÖREN BAĞLARI İNCELEDİ

Selendi’de şehitler için sergi açıldı

Türkiye Oryantiring Şampiyonası Manisa’da başladı

Soma’da Ahmet Sula’dan unutulmaz bir seminer

Kula’da Kütüphaneler Haftası coşkuyla kutlandı

Don afetini yaşadı çalışmaya ara vermedi

TBMM zirai dondan etkilenen üreticiler için adım attı

Kaymakam Güldoğan, don afeti yaşayan bağları yerinde inceledi

Vali Özkan: "Çiftçilerimizin yanındayız"

Saruhanlılı çiftçiler için don tehlikesi devam ediyor

Manisa'da don afeti üzüm bağlarına büyük zarar verdi

Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL

Kaymakam Acar, dondan etkilenen bağları inceledi

Polis Haftası Kutlamaları Başladı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Sanat 30.12.2014 08:30:33 1913 0

Tarih: 30.12.2014 08:30
Haberi Sesli Oku
24.04.2025 16:59:00