SARUHANLI - Milli Eğitim Bakanlığı tarafından uygulamaya sokulan ?FATİH PROJESİ? hakkında Saruhanlı´da ki okullarda ders veren İlçe Bilişim Formatör öğretmenlerine bilgilendirme semineri verildi.
Saruhanlı Anadolu Lisesi Kapalı Salonunda gerçekleştirilen seminere, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Işık, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Ramazan Erul, ve Bilişim teknolojisi öğretmenleri katıldı. Seminer, Fatih Projesi Akhisar Sorumlusu Harun Durburga tarafından verildi.
Saruhanlı İlçe Milli Eğitim müdürü Mehmet Işık bilgilendirme toplantısının ardından Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, ?FATİH PROJESİ? ile eğitimde bilişim teknolojisinin önemini artırmayı, sınıfları daha ileri teknolojiyle donatmayı, öğrencilerin teknolojiyi daha etkin kullanmayı öğrenmesini amaçladıklarını söyledi.
Işık, " Toplantıda Fatih Projesi kapsamında Sorumlu Bilişim teknolojisi öğretmenlerimize Fatih Projesinin Alt yapısının kullanımı, Proje kapsamında aksaklıkların giderilmesi, öğretmenlere proje ile ilgili rehberlik yapılması, Eğitim bilişim ağının ve DyNed projelerinin kullanım ağının geliştirilmesi ve Akıllı tahtaların etkin kullanılması hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdik.? Dedi.
-Başarı faktörleri 5 temel esasa dayandırılmıştır-
Her öğrencinin en iyi eğitime kavuşması, en kaliteli eğitim içeriklerine ulaşması ve eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması için tasarlanmış olan FATİH Projesi, eğitimde teknoloji kullanımıyla ilgili dünyada uygulamaya konulan en büyük ve en kapsamlı eğitim hareketi olduğunu ifade eden Işık, şunları kaydetti;
Eğitimde FATİH Projesi, eğitim ve öğretimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okullarımızdaki teknolojiyi iyileştirmek amacıyla bilişim teknolojileri araçlarının öğrenme-öğretme sürecinde daha fazla duyu organına hitap edilecek şekilde, derslerde etkin kullanımı için başlatılmıştır. Bu prensiplerden yola çıkarak çözümü oluştururken başarı faktörleri 5 temel esasa dayandırılmıştır: Erişilebilirlik: Her an her yerden, zaman ve araçlardan bağımsız olarak hizmet sunabilmek, Verimlilik: Hedef odaklı, daha verimli çalışma ortamları ve gelişim alanları sunabilmek. Eşitlik ?fırsat eşitliği´: Tüm paydaşların en iyi hizmete erişilebilmesini sağlayabilmek. Ölçülebilirlik: Gelişimin doğru değerlendirilebilmesi için sürecin ve sonuçların doğru ölçülebilmesini sağlamak. Buna göre düzgün geri bildirim verebilmek. Kalite: Tüm eğitimin kalitesini ölçülebilir şekilde yükseltmek. Bütün bu başarı faktörlerini gözeten çözüm sayesinde, fırsat eşitliği sağlanıp sayısal uçurum kapatılırken toplam kalitenin de artırılması hedeflenmiştir.?
-Öğrenci bu projeyle ders dışındaki ilgi alanlarını tespit ederek-
Eğitimde FATİH Projesi ile öğrencinin, sadece dersteki başarısıyla değil, ilgi alanları, aktiviteleri ve eğilimleriyle değerlendirilebilmesi ve bu yolla, öğrencilerin tüm öğrencilik hayatlarına ait verinin analizinin yapılmasının önemi de ortaya çıktığını anımsatan İlçe Milli Eğitim Müdürü Işık, şöyle dedi; ?Burada söz konusu olan sadece toplanan verilerle istatistik oluşturulması değildir. Bu proje ile öğrencinin eğitimi sürecinde oluşan her türlü bilginin tek bir kimlik yönetimi sisteminde tutulması ve bir veri havuzu ile analizlerin anında yapılabileceği bir altyapı oluşturulması amaçlanmaktadır.
Milyonlarca verinin arasından doğru veriye ulaşıp analiz edebilmek bireysel eğitim aracılıyla günümüze kadar kazanılamayan öğrencilerin kazanılabilir hale getirilmesini sağlayacak, aynı zamanda ilgi ve başarı alanlarına göre mesleğe yönlendirme anlamında da bilgi kaynağı olacaktır. Öğrencinin kişisel kazanımının sağlanabilmesi için bireysel veri analizinin yapılabilmesi esastır. Öğrencinin sadece sınavla değerlendirildiği sistemden; Sınav sonuçlarına göre eksik kalan yönlerini görerek. Görsel olarak analiz ederek. Ders dışındaki ilgi alanlarını tespit ederek. Özel yeteneklerini keşfederek. Hangi yolla daha kolay öğrendiğini anlayarak. Hangi alanlara eğilimli olduğunu fark ederek, değerlendirildiği bir sisteme geçiş bu proje ile hedeflenmektedir. Bu sistemle sınıf yönetimi kullanılarak, öğretmen-öğrenci etkileşimli tahta-tablet etkileşimi sağlanacak, bilgi edinme/öğrenme süreçleri daha etkin kullanılacak, sınıf yönetimi ile öğretmen, sınıf içi üretilen materyalleri öğrencileri ile paylaşabilecek, ödev gönderebilecek, öğrencilerinin sınıf içerisinde öğrenme düzeylerini daha kontrollü olarak ölçebilecektir. Bu sistemin sınıflarda etkin kullanımı için tüm okullarımıza yüksek hızlı ve güvenli internet (VPN) sağlanmaktadır. Okul bilgi sistemi ile okullara kurulan sistemler ve okullara ait donanım değişiklikleri izlenebilmektedir.
Ayrıca öğrencilerin okul dışında da öğrenme sürecine devam edebilecek ya da pekiştirebileceklerini söyleyen Işık, ?Eğitimde FATİH Projesi ile öğrenci, bulunduğu ortamdan bağımsız olarak ders notlarına, ders içi projelere ve öğretmen tarafından verilen ödevlere ulaşabilmekte. Ürettiği bilgileri öğretmeni ve diğer arkadaşları ile paylaşabilmekte ve ayrıca EBA ile yardımcı dokümanlarla öğrendiği konuları pekiştirebilmektedir.? Dedi.