İSTANBUL - BİK Genel Müdürü Erkılınç, internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına alan yeni Basın Yasası’nın mutlaka çıkması gerektiğini belirterek, gazetelerin kaderinin internet haber sitelerinden ayrı olmadığını söyledi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Samsun, Amasya, Çorum, Giresun, Ordu, Sinop, Tokat’ta resmi ilan yayınlayan 87 gazetenin sahipleri ve temsilcileri ile bölge toplantısında bir araya geldi.

Samsun’da bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Genel Müdür Erkılınç, Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin geçtiğimiz haziran ayında TBMM Genel Kurulu’na gelmesi beklenirken ekim ayına bırakıldığını belirterek, “Kanun koyucu böyle takdir etti; düzenlemeyi yeni yasama dönemine bıraktı. Basın İlan Kurumu’nun alanına giren maddelerin hayati öneme sahip olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle gazetelerimizin kurtuluşu burada; kanun teklifinin yasalaşmasına bağlı. Ne demek istiyorum? Şu anki resmi ilan adet ve gelirleri ile gazetelerin ayakta kalması imkansız. İlan adetlerini ve gelirlerini artırmanın tek yolu, en gerçekçi çözümü bu yasa teklifinde bulunuyor. Bu, aynı zamanda Kurumuzun da geleceğini yakından ilgilendiriyor” değerlendirmesinde bulundu.

“Yasa çıktığında kazanan yine gazeteler olacak”

Yeni Basın Yasasının internet haber sitelerini süreli yayın kapsamına aldığını ve en başta her biri birer meslek okulu olan gazetelerin bu duruma sevinmesi gerektiğini anlatan Erkılınç, internet haber sitelerinde çalışanların özlük haklarına kavuşarak, bu hakların sosyal güvence altına almasından rahatsızlık duyulmaması gerektiğini kaydetti.

Kuruma bağlı resmi ilan yayınlayan bütün gazetelerin internet sitesi bulunduğuna işaret eden Erkılınç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bine yakın gazetemiz var ve her birinin internet haber sitesi var. Yasa çıktıktan sonra en kısa sürede mevzuat çalışmalarımızı tamamlayacağız. Belirli kriterler ve kurallar getireceğiz. Elbette bunları yaparken kazanılmış hak anlamında gazetelerimizin haklarını sonuna kadar savunacağız. Yönetim Kurulumuzun ve Genel Kurulumuzun bu yönde bir takdiri olacağına inanıyorum. Bu gerçekleştiğinde hem gazetelerimiz resmi ilan yayınlayacak hem de şartları taşıyan gazetelerin internet siteleri. Dolayısıyla yasa sonrasında iki ayrı mecradan resmi ilan geliri elde edilecek, aynı zamanda resmi ilanların bu mecralarda yayınlanması güvence altına alınacak. Her iki durumda da kazanan gazetelerimiz olacak.”

“Mevcudun 3 katı icra ilanı gelecekti”

Kanun teklifinin icra ilanlarına ilişkin önemli bir düzenleme içerdiğine değinen Erkılınç, “ve/veya” üzerinden kopartılan fırtınanın, teklifin ekim ayına bırakılmasında rol oynayan etkenlerden biri olduğuna inandığını ifade etti.

Erkılınç, “Buraya gelmeden önce gittiğimiz şehirlerde söyledim; burada da not düşmek istiyorum. Sizlerin üzerinden güç devşirmek isteyenlere, küçük iktidarlarını korumak isteyenlere, sizleri bile isteye yanıltanlara lütfen fırsat vermeyin. Bu insanların kopardıkları anlamsız fırtına 4 bin adetten fazla icra ilanının kaybedilmesine neden oldu. Çünkü ilanı verip vermemek kişisel takdire bağlıydı ve icra ilanları üzerinden yaşanan tartışmalar üzerine ilan vermemeyi seçtiler. İcra ilanlarının şablon şeklinde yayınlatılmasının getirdiği ebat kayıpları ise bir başka sorun. Oysa bu yasa çıkmış olsaydı tıpkı İhale Kanunu’nda olduğu gibi belirli bir eşik değerin üstündeki tüm ilanların gazetede yayınlanması zorunlu olacaktı. Tahtaya giden hatta oraya dahi gitmeyen tüm ilanlar gazetelere gelecekti. Biz buradan mevcudun üç katı ilan bekliyorduk. Bu yasa ‘ve/veya’ gibi anlamsız tartışamaya kurban edilmese ve gelecek binlerce ilanının bir bölümü internet haber sitelerine gitseydi ne kaybedilirdi? Zaten ilanın gideceği internet siteleri, büyük ihtimalle ve çoğunlukla yine gazetelerimize ait olacaktı.”

“Yasa çıkmazsa 33 bin kişi etkilenebilir”

Personel, içerik üretim, baskı ve dağıtım maliyetleri her geçen gün artarken buna karşılık ilan-reklam gelirlerinin azaldığına dikkat çeken Erkılınç, internet haber sitelerine ve diğer dijital platformlara yapacakları yatırımın gazetelerin kurtuluşu olacağının altını çizdi. Erkılınç, şöyle devam etti:

“İnternet sitelerinin süreli yayın sayılması gazetelerin geleceği ile doğrudan ilgilidir. Eğer ki gazete işletmeleri, varlıklarını sürdürmek istiyorlarsa daha fazla bu alandan uzak duramazlar ve kaçamazlar. Mevcut statü ve yapı daha fazla bu yükü taşıyamaz. Çünkü ilan gelmiyor, gelse bile yetmiyor. Kamu da açıkçası şu durumda ilan vermekten imtina ediyor. Dolayısıyla gazetelerin kaderi internet haber sitelerinden ayrı değildir. Bu yasa mutlaka ama mutlaka çıkmalıdır. ‘Ne halleri varsa görsünler’ diyemeyiz, dememeliyiz. Gazeteleri de Kurumumuzu da geleceğe taşımanın yolu buradan geçiyor. Değilse zamanla 33 bin kişi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.”

Erkılınç’ın konuşmasının ardından gazete sahipleri ve temsilcileri söz alarak görüşlerini ifade etti. Daha sonra soru cevap bölümüne geçilerek gelen sorular birim müdürlerince cevaplandırıldı.

Toplantı, gazete sahipleri ve temsilcilerinin onuruna verilen öğle yemeğinin ardından gerçekleştirilen sohbet bölümü ile sona erdi.

Genel Müdür Erkılınç, 21 Eylül 2022 Çarşamba günü Trabzon’da düzenlenecek Gazete Sahipleri ve Temsilcileri Bölge Toplantısına katılacak.



"Hastalarımız tahlil hizmetine çok hızlı ulaşabiliyor"

Menemen'de hastane konforunda poliklinik

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Özel Aliağa Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde görev yapan eğitmenlere teşekkür sertifikası takdim etti.

Aliağa’da engelleri aşan eğitim

Alaşehir'de 2 bin 903 kök kenevir ve 8 kilo 820 gram kubar esrar ele geçirildi.

Alaşehir'de yasa dışı kenevir ekimine jandarma darbesi

Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, "Yaşayan İnsan Hazinesi - Kültürel Miras Taşıyıcısı Hayri Dev'i ölümünün 7. yılında saygı, hürmet ve özlemle anıyoruz" dedi.

Başkan Arslan vefatının 7. yılında Hayri Devi unutmadı

Kemalpaşa ilçesinde bakım ve onarım çalışması sırasında elektrik akımına kapılan genç işçi kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Elektrik akımına kapılan genç işçi hayatını kaybetti

Özge Ceren Deniz ile İnanç Öktemay’ın elektrik akımına kapılarak hayatlarını kaybettiği olaya ilişkin davaoa sanık sayısı 45’e yükseldi.

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Belediye İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Atalay: "Cemil Başkan baskıyla, tehditle bizleri eline almaya çalışıyor"

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işten çıkartılan işçilerin eylemi 9'uncu gününde sürüyor

yaklaşık bir ay önce Bademli Mahallesi açıklarında meydana geldi.

Denize atlayarak başını kuma çarpan genç hayatını kaybetti

Yaşar Üniversitesi, Avrupa Patent Ofisi’nin PATLIB 2025 Konferansı’na Türkiye’den katılan 10 üniversiteden biri oldu

Türkiye, Avrupa patent başvurularında 16. sırada

4 yıldır kanserle mücadele eden 70 yaşındaki Penbe Yılmaz, son olarak yemek borusu kanseri olduğunu öğrenince tedavi için doktor doktor gezdi.

Tek bir sözle hayata yeniden tutundu

Günbay ve beraberindeki 4 kişi mahkeme kararıyla tekrar partilerine geri döndü.

İhraç edilmişlerdi, Mahkeme kararıyla geri döndüler!

25 yaşındaki Bağyurdulu genç Ramiz Turgut, elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirdi.

Acı olay: Bağyurdulu genç elektrik akımında hayatını kaybetti!

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Alzheimer ve Demans hastaları etkinliklerle hayata tutunuyor

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tüp bebek merkezinde gördükleri tedaviyle çocuk sahibi olan aileler ve bebekleri, düzenlenen özel bir etkinlikte bir araya geldi.

Manisa CBÜ Tüp Merkezinde ilk buluşma gerçekleştirildi

Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Manisa Şubesi tarafından Turgutlu’da düzenlenen kahvaltı programı, duygu dolu anlara sahne oldu.

Turgutlu’da şehit aileleri ve gaziler kahvaltı programında buluştu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

TBMM Araştırma Komisyonu Saruhanlı’da Zirai Don İncelemesi Yaptı

Orman yangınlarını önleyici tedbirler değerlendirildi

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Medya 20.09.2022 17:13:00 743 0

Tarih: 20.09.2022 17:13 Güncelleme: 20.09.2022 17:13
Haberi Sesli Oku
18.07.2025 15:41:00