Erkenci üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı
Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’nın Alaşehir ilçesinde erkenci bir tür olan "Superior Seedless"te hasat başlarken, ihracat için de ilk tırlar yola çıktı.
Türkiye’de "Üzümün Başkenti" olarak adlandırılan Alaşehir’de, Sultaniye çekirdeksiz üzümün hasadından 15 gün önce hasadına başlanan "Superior Seedless" cinsi sofralık üzümde, hasat ve ihracat heyecanı yaşanmaya başladı. Hasadı yapılan üzümler, tırlara yüklenerek, başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Erkenci üzümünü satan üretici Sadık Tosun, "Bu tür üzümün bakımı ve giderleri yüksek. Erkenci ve turfanda olduğu için fiyatlar da iyi, üzümlerimiz de güzel" dedi.
Alaşehir Gümrük Müdürlüğünde ilk tırları yola çıkma töreninde konuşan Alaşehir Ticaret Borsası Hüseyin Soygür, "2023 yılı ilk erkenci Superior cinsi üzümün çıkış izni verildi. Bugünden itibaren üzümün ihracatına başladık. Geçen yıl 10 bin ton civarında olan erkence üzümün bu yılda 10 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Geçen yıl Alaşehir Gümrük Müdürlüğünden 350 bin ton yaş sebze meyve ve tarımsal ürün ihracatı yapıldı. Net olarak 600 milyon dolar gelir elde edilmektedir. Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm üretimi yapıldı. Bu sene de bu rakama ulaşmaya çalışacağız. Aşırı yağışlardan dolayı üzümün kalitesinde ve rekoltesinde düşüşler olacaktır. Türkiye yaş üzüm yetiştiriciliğinde dünyada 5 ülkeden birisiydi, bugün bu rakam 14’e çıkmıştır. Rekabet şansımız gün geçtikçe zorlaşıyor. Üreticilerimizin daha kaliteli daha iyi ürün yetiştirmesi gerekmektedir. Bu hava şartlarından üreticilerimizin mağdur olduğu hayat pahalılığından dolayı girdi maliyetleri arttığından dolayı masrafları çok yüksek olmuştur. Onun için devletimizden taban fiyatı ve yaş üzüm fiyatlarında destek bekliyoruz" dedi.
Soygür, konuşmasında 2022 yılında Sultaniye üzümü başta olmak üzere, diğer sofralık üzüm çeşitleri ile nar, şeftali, kiraz, kayısı ve incir gibi toplam 76 kalem üründen 79 farklı ülkeye ihracat yapıldığını belirtti.



Tarlaya uçan otomobilin sürücüsü hayatını kaybetti

Saruhanlı Belediyesi’nden Şatırlar Mahallesi’ne Kapalı Düğün Salonu

-Akhisarlı bisikletçiler Türkiye Şampiyonasında göz doldurdu

Saruhanlı'da Vefat...

Feci kazada karı-koca vefat etti

Manisalı çiftin piknik keyfi faciayla bitti

Saruhanlı'da Vefat...

Büyükşehir’den Engelli Yurttaşa Destek

Turgutlu'da yanan çiftlik evinden ceset çıktı: 3 gözaltı

Yaşlı çift evlerinde ölü bulundu: Katil, kadının oğlu çıktı

Feci kaza; Eğlence mekanından çıkan genç feci şekilde hayatını kaybetti

Paşaköy FK'da Mutlu Çamlıyer dönemi

Yıldızspor 45 FK Yaz Okulu'nda ikinci dönem başlıyor

Bıçaklı dehşet! Yaralılar var

Vahşice katledilip valize konulmuştu: Genç kızın bilinmeyenlerini açıkladı

Kaçak içki operasyonunda 1 tonun üzerinde etil alkol ele geçirildi

Bisikletçiler orman yangınlarına dikkat çekmek için pedalladı

Lambayı boşa yakana okkalı tarife. Elektrikte büyük kazık

Kaddafi'nin eski danışmanı Bodrum'da isyan etti: "İskelemi yıktılar, personelimi darp ettiler"

Merhum Başkan Ferdi Zeyrek vefatının 52. gününde dualarla anıldı

Soma'da gençlerin isteği yerine geldi

Ormanlara giriş yasağını delenlere ağır yaptırım

Kalp krizi geçirip hayatını kaybeden polis memuru için tören düzenlendi

Sarıgöl'de orman yangınlarına karşı tedbirler devam ediyor

Orman yangınında yaralanan Kader Dereli'nin tedavisi yoğun bakımda sürüyor

Müdür Öztürk dualarla görevine veda etti

Denizlili orman şehitleri son yolculuklarına uğurlandı

Kaymakam Güldoğan, Salihli basınını unutmadı

Başkan Balaban'ın acı günü

Üç günlük damat kumar borcu yüzünden takılarla birlikte kayboldu

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 27.07.2023 15:35:00 2504 0

Tarih: 27.07.2023 15:35 Güncelleme: 27.07.2023 15:35
Haberi Sesli Oku
3.08.2025 10:13:00