Anahtar Kelimeler: Erken Yaşlanmanın Temel Nedeni Güneş

İSTANBUL - Güneşin zararlı ışınları; deri elastikiyetini azaltıyor, kolajenin azalmasına, lekelenmelere ve cildimizin erken yaşlanmasına sebep oluyor. Dermatoloji Uzmanı Gizem Kocabaş Yenipazar, sıcaklığın zirvede olduğu şu günlerde korumasız olarak güneşe çıkılmaması uyarısında bulundu.

Güneş, dünyadaki yaşamın temel kaynağı. Ancak zararlı ışınlarının derimizde yarattığı etkiler göz önünde bulundurulduğunda korunmasız güneş maruziyetinden kaçınmak gerekiyor.

Peki güneş derimize nasıl zarar veriyor? Denizli Özel Odak Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Gizem Kocabaş Yenipazar erken yaşlanmadan leke oluşumuna, alerjik hastalıklardan deri kanserleri gelişimine kadar birçok deri hastalığının oluşumuna zemin hazırlayan korunmasız güneş ışınlarının etkilerini anlattı.

Dr Gizem Kocabaş Yenipazar şu bilgileri verdi:

Erken yaşlanmayı önlemenin temel basamağı ‘Güneşten korunma’

Güneşin zararlı ışınları derimizin elastikiyetini, direncini sağlayan kolajen ve elastin proteinlerinin yıkımını artırarak hacim ve elastikiyet kaybına, erken dönemde kırışıklık oluşumuna, daha mat ve cansız bir cilt görünümüne neden olur. Öte yandan melanositleri uyararak leke oluşumuna sebebiyet verir. Güneşten korunarak tüm bu etkilerden korunup erken yaşlanma ve lekelenmenin önüne geçebiliriz.

Tek başına güneş koruyucu kremleri kullanmak yetmez!

Güneşten korunma öncelikle fiziksel korunma ile başlar. Güneş ışınlarının dik geldiği zaman aralığında, özellikle 11.00-15.00 saatleri arasında direkt güneş ışınlarından kaçınmak gerekir. Dışarı çıkarken geniş kenarlı siperlikli şapkalar, geniş çerçeveli güneş gözlükleri kullanılmalı, açıkta kalan alanlar da mutlaka güneş koruyucu kremlerle korunmalıdır.

Güneş koruyucu seçerken nelere dikkat edilmeli?

- Güneş koruyucunun geniş sprektrumlu koruma sağladığından, yani hem UVB hem UVA ışınlarına karşı koruma sağladığından emin olunmalıdır. Üzerinde ‘geniş sprektrumlu’ ya da ‘broad spektrum’ ya da ‘UVB +UVA koruma’ yazan ürünler tercih edilmelidir.

- Suya dayanıklı ürünler tercih edilmelidir.

- En az 30 güneş koruma faktörlü (30 SPF) ürünler tercih edilmelidir.

- Deri hastalığı olan kişilerde deri tipine ya da hastalığına uygun güneş koruyucu kremler tercih edilebilir.

Güneş koruyucu kremler nasıl kullanılmalı?

Dışarı çıkmadan 30 dakika önce açıkta kalan tüm bölgelere sürülmeli; deniz/havuza girdikten sonra, yıkama/terleme sonrası ve en az 2-3 saatte bir tekrarlanmalıdır.

Kulak kepçeleri, dudaklar, el sırtları, dizler, ayak üzerleri gibi bölgeler sık atlanabildiğinden bu bölgelerin de güneşten korunması unutulmamalıdır.

Yeterli miktarda güneş koruyucu krem kullanmak koruyuculuğun etkili olması açısından çok önemlidir. Tüm yüz ve boyun için yeterli güneş koruyucu krem miktarı elin işaret parmağı ve orta parmağı boyunca sürülen kadar olmalıdır.

Bebek ve çocuklar için dikkat!

Özellikle bebeklik ve çocukluk çağında yaşanan ciddi güneş yanıkları deri kanseri gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Bebeklerin ve çocukların ciltleri daha hassastır. En ufak bir hasar ileride yaşanacak ciddi sorunların temeli olabilir. Bu yüzden bebek ve çocukların güneşten korunmasında mutlaka özenli olunmalıdır. 6 aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu ürünlerin kullanımı önerilmez, bu yüzden direkt güneş maruziyetinden korunması, dışarı çıkarken mutlaka siperlikli şapka, uzun kollu ve bacaklı kıyafetler giydirilmesi, UV koruyucu özelliği olan giysilerin tercih edilmesi önerilmektedir. 6 aydan büyük bebek ve çocuklar için de yine UV koruyucu özelliği olan giysiler ile fiziksel korumaya dikkat edilmesi, bunun yanı sıra açıkta kalan bölgeler için de mineral filtre özelliği olan güneş koruyucu ürünlerin kullanılması önerilir.



Saruhanlı’nın Bedeller Mahallesi sakinlerinden ALİ KOYUNCU vefat etti.

VEFAT ve BAŞSAĞLIĞI…

Solunum yetersizliği nedeniyle 3 gündür yoğun bakımda olan CHP'nin eski Genel Başkanı Altan Öymen, hayatını kaybetti.

Altan Öymen hayatını kaybetti

Jhon Duran'ı kadrosuna katan Fenerbahçe'de Youssef En-Nesyri'nin ayrılık ihtimali yükselmişti.

Fenerbahçe'ye piyango vurdu! Yıldız oyuncuya öyle bir talip çıktı ki...

Son dakika... Murat Çalık hastanenin 1. katından 11.katına alındı.

Murat Çalık hakkında şoke eden karar!

bir süredir mücadele ettiği hastalık sonucu vefat eden eski belediye başkanlarından Muhittin Dalgıç’ın kardeşi Zahir Dalgıç toprağa verildi.

Zahir Dalgıç son yolculuğuna uğurlandı

Yuntdağı Ortaköy’de düzenlenen turnuvaya 14 ilden yaklaşık 500 sporcu katıldı.

Tekvando kulüplerarası minikler turnuvası başladı

Beyaz eşya alışverişi yapan onlarca vatandaş mağdur: Mağaza kapalı, ürünler ortada yok

Düğün arifesinde büyük şok: Ürün de yok muhatap da

Yüzlerce kilo ağırlığındaki mermerin altında kalan Furkan Avcu, hastanedeki yaşam savaşını kaybetti.

Mermer tablanın altında kalan 19 yaşındaki genç hayatını kaybetti

Sporcuları ve teknik ekibi tebrik eden Vali Işın, Avrupa Şampiyonası'nda da aynı azim ve başarıyla ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerine inandığını ifade etti.

Vali Musa Işın, Türkiye Şampiyonu Kütahya Ecofirm Ayak Tenisi Takımını ağırladı

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) Çarşamba Söyleşileri'nde bu hafta Kuşadası'nın deniz kıyısındaki tek lagünü olma özelliği taşıyan Kocagöl'e dikkat çekildi.

Doğaseverler Kocagöl'e dikkat çekti

24 yıl hapis cezasıyla aranan ve izini kaybettirmeye çalışan firari şahıs, JASAT ekiplerince kıskıvrak yakalandı.

Hırsızlık suçundan aranan şahıs JASAT'tan kaçamadı

Şezlong kavgası baltalı cinayetle bitti, yakalanmamak için yangın çıkarttı

Baltalı dehşet: 1 ölü

Almanya'da düzenlenen Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'na Eskişehir'den katılan Eda Nur Tulum, Türkiye'yi temsilen yarışmalara katılıyor.

Eda Nur Tulum, Rhine-Ruhr 2025 Dünya Üniversite Oyunları'nda Türkiye'yi Temsil Ediyor

Suriye'de çatışmalar sürüyor, görüşmelerde ilerleme sağlanamadı.

Suriye'de Baas Rejimi Son Buldu: Yeni Yönetim ve Çatışmaların Sürekliliği

1. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte katıldığı programda Kral III. Charles ile sohbet eden Gül'ün lüks çantası, etkinliğin önüne geçti.

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Müzik kariyeri boyunca sayısız şarkıya ve sanatçıya hayat veren Sezen Aksu, bu kez sesiyle değil görünümüyle gündeme geldi.

Sezen Aksu alışılmış imajına veda etti

Hayrunnisa Gül'ün çantası, İngiltere kralıyla sohbeti gölgede bıraktı

Bakan Memişoğlu açıkladı: 10 milyon kişinin ölçümü yapıldı, yüzde 70'i fazla kilolu

Elektrik akımına kapılan 2 kişinin ölümüne ilişkin davada sanık sayısı arttı

Saruhanlı'da 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü

Kula’da 15 Temmuz Şehitleri dualarla anıldı

Manisa'da 15 Temmuz şehitleri dualarla anıldı

Manisalı 15 Temmuz gazisi o geceyi anlattı

Memur-Sen'den 15 Temmuz vurgusu

Saruhanlı’da orman yangınlarına karşı önlem ziyaretleri

Manisa'da 'Paranın doğduğu kent' UNESCO listesinde

Kırkağaç'ta 38. dönem uzman erbaşlar yemin etti

Serdar Kabaş’ın acı günü

MasterChef 2025’te ana kadro heyecanı! Kıyasıya mücadele de önlüğün ilk sahibi belli oldu

Kıbrıs gazisi Manisa’da törenle toprağa verildi

Manisa’da 4 stratejik yatırıma devlet desteği

Eş katiline 'İyi Hal'le ödül gibi ceza

Genç yaşta kalbine yenildi

Minik Deniz'den şehit babasına son bakış

Şehit Piyade Astsubay Kıdemli Çavuş Fikret Mangura son yolculuğuna uğurlanıyor

Başkan Zeyrek'in aile fertleri adına sahte sosyal medya hesabı açmışlar

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Saglik 20.07.2022 00:12:00 868 0

Tarih: 20.07.2022 00:12 Güncelleme: 20.07.2022 00:12
Haberi Sesli Oku
19.07.2025 11:59:00