Tarih: 04.11.2016 09:56

ERGENLİK ÖNCESİ DÖNEME DİKKAT!

Facebook Twitter Linked-in

KADIN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Gök, Çocuk ve Ergen Jinekolojisi üzerine toplumda ciddi bir bilgi birikimi olmadığını, ailelerin çocuklarında ergenlik belirtileri gördüğünde bu alanda uzman bir doktora başvurmaları gerektiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum içerisinde ele alınan Çocuk ve Ergen Jinekolojisi´nin, çocukların ve yetişkin adaylarının geleceğine ilişkin hayati öneme sahip olduğunu belirten Gök, ?Çocuk ve ergen jinekolojisi, daha çok çocukluk ve ergenliğe giriş döneminde üreme organlarında ve vücudun diğer bölgelerinde oluşabilecek olan sorunları inceleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum branşının bir bölümüdür. Normal jinekolojiden farklı olarak, yaş itibari ile, vücudun hormonal dengesi ve üreme sistemi anatomik olarak daha farklıdır. Aynı zamanda çocuk ve ergenliğe giriş döneminde olan yaş grubuna, psikolojileri ön planda tutularak yaklaşılmalıdır. Bu yüzden daha geniş ve farklı bir kategori altında incelenmesi gerekir" şeklinde konuştu.

"Ergenlik Belirtilerinin İyi Analiz Edilmesi Gerekiyor"

Ergenlik döneminde psikolojik adaptasyon sorunları ortaya çıktığını dile getiren Gök, "Genç kız adayı çocuklarımıza daha hassas davranmak, sorunlarını anlamaya çalışmak çok önemli. Görülen bazı belirtilerin çocuğun yaşı ile uyumlu olup olmadığı, doğru sırayı izleyip izlemediği ve görülen belirtilerin herhangi bir hastalığın belirtisi olup olmadığı da iyi tahlil edilmesi gerekiyor" dedi.

"Çocuklarda Kanamanın Sebebi Başka Bir Hastalık Olabilir"

Ergenlik belirtilerinin dışında en sık görülen jinekolojik hastalığın enfeksiyonlar olduğunu dile getiren Gök, "Çocuklarda kanamaların sebebi daha çok tahriş ve çocukların bölgeyle bilinçsiz olarak oynamaları olabilir. Akıntının temel sebebi de genellikle enfeksiyonlardır. Nadiren olsa da, kanamalar vücuttaki başka bir hastalığın belirtisi olabiliyor. Her kanamayı tahrişe enfeksiyona bağlamamak, üzerine gidip araştırmak gerekir" diye konuştu.

Dr. Gök, çocuk jinekolojisi üzerine hekimlerin tecrübeli olduğunu fakat ülkemizde bu alana yeterince eğilinmediğini söyledi. Gök, "Çocukluk ve ergenliğe giriş aşamasında olan kızımıza doğurgan çağdaki kadınlara yaklaştığımız gibi yaklaşamayız. Eğer onlar gibi yaklaşırsak aramızdaki iletişim sağlıklı olmaz. Bu yaşlardaki genç kız adaylarımıza, bir baba, bir abi gibi yaklaşmak, aradaki iletişimi güçlü tutmak tedavi için çok önemli" şeklinde konuştu.

"Ergenlikte Profesyonele Mutlaka Danışılmalı"

Ergenlik döneminde yaşanan sıkıntılar konusunda ailelerin eskiye göre daha fazla bilinçlendiğini söyleyen Gök, şöyle devam etti; "Anneler, kendi ergenlik dönemini çok iyi hatırlamayabilir. Vücudunda yaşanan değişiklikleri bilmeyebilir. Bu yüzden ergenliğe giriş döneminde profesyonel destek alınmamasının önemli olduğunu düşünüyorum. Doğru olduğunu düşündüğümüz yanlışlar olduğunu fark edebiliriz. ´Nasılsa düzelir´ yaklaşımı da doğru değil. Çok üzerine düşmek de, doğru değil. Profesyonele mutlaka danışılmalı" dedi.

Ergenlik Döneminde Yaşanan Değişiklikler

Ergenlik döneminde yaşanan fiziksel değişimlerin doğru sırayı takip etmesi gerektiğini vurgulayan Gök, "Ergenlikte çocuklarımızda öncelikle göğüslerde bir miktar büyüme olacaktır. Daha sonra cinsel organda tüylenme ve en son adet görme ortaya çıkacaktır. Belli yaşlardan erken veya geç görülmesi sorundur. Hormonlar açısından incelemek gerekir. Göğüslerin büyümesi ve tüylenmenin 13 yaşını geçmemesi gerekiyor. İlk âdetin de 14 yaşını geçmemesi gerekiyor. 8 yaşın altında olan çocuklarda bu belirtiler ortaya çıkıyorsa, bu durum bir hastalığın belirtisi olabilir. Mutlaka doktora başvurulmalıdır. Örneğin, çocukluk çağında görülen bazı tümörlerin erken ergenlikle belirti verdiğini unutmamak lazım" diye konuştu.

Ailelere Tavsiyeler

Dr. Gök, ergenlik öncesi çocukların yaşadığı değişimlerde herhangi bir anormallik yoksa bile muayene edilmeleri gerektiğini söyledi. Gök, "Her ergenlik çağındaki çocuğun, en az bir kez değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü normal olarak kabul edilen bazı durumların, aslında normal olmadığını muayeneyle görebiliyoruz. Toplum olarak doğru bildiğimiz yanlışlar var. Bu dönemde profesyonel anlamda bir destek alınması gerekiyor." dedi. Ergenlik öncesi yaş grubundaki çocukların, destek alabilecekleri ve istedikleri her şeyi sorabilecekleri bir uzmanın olması gerektiğinin altını çizen Gök, "Ailelerin ergenlik belirtileri gördüğünde bir hekime başvurmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Çocuğa profesyonel olarak bir kişi tarafından, gelecek dönemde neler olacağının ve neler yaşayacağını açıklanması daha sağlıklı olacaktır. Çocuğun inanması ve ikna olması anlamında da katkısı olacaktır. Arada duyulan güven bağı sayesinde çocuk yeri geldiğinde ailesine bile soramadığı bazı soruları bir abi, bir amca gibi gördüğü doktoruna telefon açıp sorabilecektir. Bu bağ onları, genç kızlık dönemine daha iyi hazırlayacaktır" şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —