9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01
Erasmus+ Programı kapsamında eğitim, öğretim ve gençlik alanlarının yanı sıra spor konusunda da geliştirilecek projelere destek sağlanacağının kaydedildiği açıklama şöyle:
“Türkiye’nin de içinde olduğu 34 Avrupa ülkesini kapsayacak olan programın 2014-2020 dönemi bütçesi 14,7 Milyar Avro olarak belirlendi. Söz konusu dönemde Türkiye’nin yaklaşık 1 Milyar Avro bütçe kullanması bekleniyor. Erasmus+, daha önce kamuoyu tarafından bilinen adlarıyla Comenius (Okul Eğitimi), Erasmus (Yükseköğretim), Leonardo da Vinci (Mesleki Eğitim), Grundtvig (Yetişkin Eğitimi) ve Gençlik programlarını tek bir isim altında birleştiriyor. Anılan bu programlar tarafından halen yürütülmekte olan etkinliklerde çok büyük bir değişiklik olmamakla beraber, programların yapısında, isimlerinde, başvuru usullerinde birtakım değişikliklere gidildi ve basitleştirmeler yapıldı.
Söz konusu değişiklikler Türkiye Ulusal Ajansı’nın www.ua.gov.tr adresinde yayınlanan Erasmus+ Teklif Çağrısı ve Erasmus+ Program Kılavuzu adlı dokümanlarla kamuoyu ile paylaşıldı. Erasmus+ Programından kamu kuruluşları, okullar, üniversiteler, mesleki kuruluşlar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve işletmeler gibi tüzel kişiliğe sahip olan her türlü kuruluş faydalanabiliyor. Programda gençler için bir ayrıcalık tanınarak tüzel kişilik şartı aranmaksızın en az dört gencin biraraya gelerek başvuru yapmasına imkân sağlanıyor. Erasmus+ Programı altında iki farklı proje imkânı bulunacak. Hareketlilik adı verilen projeler ile Avrupa ülkelerine eğitim, meslek eğitimi, staj, iş başı eğitimi, gönüllü hizmeti yapma imkânı sağlanacak. Stratejik Ortaklık olarak tanımlanan projeler ile okul eğitimi, meslek eğitimi, yüksek öğretim, kişisel gelişim veya kurumsal kapasite gelişimi gibi alanlarda Avrupa ülkelerindeki iyi uygulamalar ile yenilikçi yöntem, metot, müfredat vb. çalışmalar ülkemize transfer edilebilecek.
1 Ocak 2014 tarihi itibariyle uygulamaya başlayan Erasmus+ Programının 2014 yılı için proje başvuru tarihleri de belirlendi. Buna göre hareketlilik projeleri 17 Mart 2014 tarihine kadar stratejik ortaklık projeleri ise 30 Nisan 2014 tarihine kadar Türkiye Ulusal Ajansına sunulabilecek. Erasmus+ Programı ile spor alanında geliştirilecek projelere de destek sağlanacak. Sporcu gelişimi ve sağlığı, doping ve şike ile mücadele ve uluslararası spor organizasyonlarının düzenlenmesi gibi konular destek alanları arasında yer alacak. Program kamu kuruluşları, federasyonlar, spor kulüpleri, ligler, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri vb. kuruluşlar tarafından sunulacak projeleri kabul edecek. Erasmus+ Programı iş dünyası ile üniversite işbirliğini geliştirecek projelere özel önem verecek.
Bu kapsamda “Sektörel Beceri Ortaklıkları” ve “Bilgi Ortaklıkları” adı altında geliştirilen iki yeni destek başlığı ile gençliğin girişimciliğinin artırılmasını, sektörlerin ihtiyaç duyduğu mesleki becerilerin geliştirilmesini ve niteklikli ara elaman yetiştirilmesini hedefleyen projelere finansman sağlanacak.”
Türkiye Ulusal Ajansı tarafından, Erasmus+ Programının tanıtımı amacıyla yoğun bir tanıtım çalışmasının başlatıldığı ve bu kapsamda önümüzdeki dönemde Erasmus+ Programının detayları TV programları, radyo spotları, röportajlar, geniş katılımlı sektörel tanıtım toplantıları, il bilgilendirme toplantıları ve çeşitli kurumlarla yapılacak tanıtım işbirlikleri ile vatandaşlara anlatılacağı ifade edildi.
Konuyla ilgili açıklama yapan Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu kamuoyuyla şu mesajı paylaştı: “Türkiye Ulusal Ajansı’nın 2007-2013 yılları arasında farklı hedef kitlelere yönelik olarak yürütmüş olduğu Avrupa Birliği eğitim ve gençlik programlarından Comenius, Erasmus, Leonardo da Vinci, Grundtvig ve Gençlik programları 2014-2020 döneminde tüm Avrupa’da “Erasmus+” adıyla yürütülecek. Geçtiğimiz dönemde Türkiye bu programlardan yararlanmada büyük bir başarı gösterdi.
10 yıllık dönemde Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 630 Milyon Avro kaynak kullanıldı ve 370.000 vatandaşımız Avrupa ülkelerine eğitim amaçlı gönderildi. Sadece 2013 yılında 70.000 vatandaşımız desteklenen projeler ile Avrupa ülkelerine 5 gün ile 1 yıl arasında değişen sürelerde eğitime ve değişime gitti. 2014 yılı itibariyle bu programlar Erasmus+ adı altında biraz biçim ve içerik değiştirmekle birlikte yine aynı amaçlara ve aynı hedef kitlelere yönelik olarak varlığını sürdürecek. Biz de Erasmus+ programının bütün vatandaşlarımızca tanınmasını sağlamak için var gücümüzle çalışıyoruz. Toplumun her kesiminden kişilerin hem bireysel hem mesleki gelişimleri için, nihai olarak da toplumumuzun gelecek dönemlerde daha da güçlenmesi için bu programlar son derece önemli. Tüm vatandaşlarımızı Erasmus+ programının sağladığı fırsatlardan yararlanmaya davet ediyorum.”