EKONOMİ - Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,09 artış, yurt içi üretici fiyat endeksi ise aylık yüzde 0,32 düşüş gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Temmuz ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Yurt içi Üretici Fiyat Endeksini (Yİ-ÜFE), açıkladı. Buna göre; Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,09 arttı. TÜFE´de (2003=100) 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,85, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6,81 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 8,07 artış gerçekleşti.

Aylık en yüksek artış yüzde 1,60 ile ev eşyası grubunda oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan lokanta ve otellerde yüzde 1,21, alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1,16, eğitimde yüzde 0,51 ve ulaştırmada yüzde 0,41 artış gerçekleşti.
Aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde 4,97 ile giyim ve ayakkabı oldu. Ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan eğlence ve kültürde yüzde 0,18 ve haberleşmede yüzde 0,01 düşüş gerçekleşti.

Yıllık en fazla artış yüzde 13,80 ile lokanta ve oteller grubunda gerçekleşti. TÜFE´de, bir önceki yılın aynı ayına göre çeşitli mal ve hizmetler (yüzde 9,31), gıda ve alkolsüz içecekler (yüzde 9,25), ev eşyası (yüzde 8,69), konut (yüzde 8,15) artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.

İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. Düzey´de bulunan 26 bölge içinde, bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 0,70 ile TR81 (Zonguldak, Karabük, Bartın) ve TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan), bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 5,98 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale), bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 7,61 ile TR22 (Balıkesir, Çanakkale) ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,68 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgelerinde oldu.

Temmuz 2015´te endekste kapsanan 426 maddeden; 59 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 245 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 122 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,32 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,15 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,62 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 6,43 artış gösterdi.

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,38 düşüş, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,33 düşüş, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,26 artış ve su sektöründe yüzde 0,16 düşüş olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; mobilya (yüzde 2,66), bilgisayarlar ile elektronik ve optik ürünler (yüzde 0,65), gıda ürünleri (yüzde 0,51) alt sektörleridir. Buna karşılık kok ve rafine petrol ürünleri (yüzde -6,56), ham petrol ve doğal gaz (yüzde -4,57) ve metal cevherleri (yüzde -3,07) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu.

Ana sanayi grupları sınıflamasına göre 2015 yılı Temmuz ayında en yüksek aylık ve en yüksek yıllık düşüş enerji mallarında gerçekleşti.



Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Belediyesi Kurtuluş Mahallesi’nde Sathi Kaplama Çalışmalarını Sürdürüyor

Manisa’nın Gururu Milli Sporcular Vali Özkan’ı Ziyaret Etti

Saruhanlı Devlet Hastanesinden Dünya KOAH Gün

Saruhanlı Belediyesi Sosyal Yardım Faaliyetlerine Devam Ediyor

Belediyeden mahallelerde yol çalışması Saruhanlı

Paşaköy'den transfer bombası

Saruhanlı'nın Doğa Severleri Pazar gününe hazırlanıyor

Manisalı kuaförler Uşak'tan 3 kupa ile döndü

51 yıl hapis cezası olan firari Yunusemre’de yakalandı

MCBÜ öğrencisi Toker, milli takıma altın madalya getirdi

Manisa'da avcı tarafından vurulan çoban hayatını kaybetti

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Perşembe günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı'da vefat...

Saruhanlı Devlet Hastanesinde Çarşamba günü görev yapacak doktorlar

Saruhanlı'da vefat...

Gürle’de yılların altyapı sorunu çözüldü

Okul müdürü, voleybol maçında geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti

Yerel Basında Dijital Dönüşümün Merkezi Manisa olacak

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 3.08.2015 10:06:29 574 0
Tarih: 03.08.2015 10:06 Güncelleme: 03.08.2015 10:06
Haberi Sesli Oku

Ekonomi

Ekonomi Haberleri