Tarih: 05.02.2022 12:33

Elektrik zammına karşı protestolar tüm ülkeye yayıldı

Facebook Twitter Linked-in

MANİSA - Elektriğe yapılan yüzde 125'in üzerinde zammın ardından halk sokağa döküldü. Elektrik zamlarını protesto ederek zamlara isyan etti. Ağrı'da başlayan eylemler Bursa, Muğla ve Şanlıurfa'da da devam etti.

Önceki gün Ağrı’da elektrik faturalarını protesto etmek için sokağa çıkan vatandaşların ardından Bursa'da da kafe, bar ve restoranlar dün gece bir saat boyunca ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti. Eyleme müşteriler de alkış ve ıslıklarla destek verdi.

BURSA'DA 77 ESNAF ELEKTRİKLERİ KAPATTI

Bursa'da 77 kafe, bar ve restoran saat 21.00-22.00 arasında ışıklarını kapatarak elektrik zamlarını protesto etti.

Mekânların elektriklerini kapatarak mumlarla ve alkışlarla yapılan protestoya, müşteriler de destek verdi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Hizmet Ticaret Konseyi Başkanı ve Osmangazi ilçesi Kükürtlü Mahallesi'nde bulunan bir barın işletmecisi Turgay Güler, "Zamlar geri çekilene kadar her gün saat 21.00'de bu eylemi yapacağız" dedi. Güler, geçen ay 9 bin TL gelen elektrik faturasının bu ay 23 bin TL'ye çıktığını söyledi.

"Bursa Cafe- Restaurant, Lokanta, Çay Bahçesi İşletmecileri" adına protesto ile ilgili yazılı açıklama da yapıldı. Açıklama şöyle:

"Yeni yılla birlikte başlayan ve halen devam eden zamlar karşısında işletme faaliyetlerimizi sürdüremez hale geldik. Yüzde 125 gibi daha önce görülmemiş oranda gelen elektrik zamları nedeniyle işletmeler faturalarını ödeyemez duruma getirilirken, elektrik ve doğal gaz (doğal gaz yüzde 50) zamları sonucunda enerji maliyetlerindeki artış, işletmelerin ödediği kira bedelinin bile üzerine çıkmıştır. Bu koşullarda işletmelerin ayakta kalması gittikçe zorlaşmaktadır. Ülkemizde yaşanan ağır ekonomik kriz nedeniyle, talepte ciddi bir daralma yaşayan kafe, restoran, lokanta vb. işletmeler zamlı maliyetli ürünleri fiyatlarına yansıtamamaktadır. Mekânlar her geçen gün boşalırken, iş yapamazken, zararlar büyümeye devam etmektedir. Pandemi kaynaklı kapatmalar nedeniyle zaten borç ve kredi batağında bulunan yeme-içme sektörü, enerji giderleri ve her alanda gelen zamlar nedeniyle daha büyük bir açmazın içine girmiştir.

Türkiye’nin tamamını ilgilendiren, her haneyi her iş kolunu etkileyen enerji maliyetlerindeki artış, hayat standartlarımızı, ticari faaliyetlerimizi, iş yapma kapasitemizi, verimliliğimizi onarılmaz bir şekilde etkilemektedir. Bu koşullarda işletmelerimizin ayakta durması, bu kışı geçirmesi imkânsız hale gelmiştir. İşletmelerimizin devamı için yapılan zamları geri alın. 04 Şubat 2022 tarihinde, saat 21.00-22.00 arasında elektrik zamlarına gelen yüzde 125 artış nedeniyle işyerlerimizi karartıyoruz. Kamuoyuna ve misafirlerimize duyurur, desteklerini bekleriz."

MUĞLA VE ŞANLIURFA’DA DA PROTESTO DEVAM ETTİ

Yurttaşlar, elektrik faturalarına gelen zamlara karşı birçok ilde sokağa döküldü. Zamların geri çekilmesi talep edildi.

Elektrik faturalarına gelen son zamların ardından birçok ilde yurttaş ve esnaf sokağa çıktı. Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesinde fahiş fiyatlar nedeniyle sokaklara dökülen binlerce insanın yürüyüş görüntüleri paylaşıldı.

Doğal gaza gelen yüzde 50, elektriğe gelen yüzde 125’e varan indirimler sonrası vatandaş katlanan fatura fiyatlarına isyan etti. Zengininden yoksuluna her kesimin belini büken faturalar için Ağrılılar sokaklara döküldü. Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde binlerce kişi soğuk havaya aldırmadan yürüyüş yaparak gelen zamları protesto etti.

Şanlıurfa’da yurttaşlar önceki aylara göre yaklaşık üç kat artan elektrik faturalarına tepki gösterdi. Sokağa çıkan yurttaşlar, elektrik zamlarının geri çekilmesi talebiyle Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. önünde toplandı.

Ellerindeki faturalara itiraz eden grup, yetkililerle görüşmek istedi. Özel güvenlik görevlileri, vatandaşların binaya girmesine izin vermedi. Vatandaşlar ile özel güvenlik görevlileri arasında kısa süreli bir gerginlik çıktı. Olay yerine çok sayıda çevik kuvvet polisi ve zırhlı araçlar sevk edildi.

Vatandaşlar, “Bu faturaları ödeyecek gücümüz yok. Bizlere gelen fatura asgari ücretin yarısı kadar. Bizler bu zamların geri alınmasını talep etmekteyiz” dediler. Vatandaşlara, CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık da destek verdi.

Aydınlık, şunları söyledi:

“Biz aylarca yaklaşık bir buçuk yıldır söylüyoruz bu sistemle bu iş olmaz. 35 milyon arazinin güneş enerji sistemine çevirip bu insanları bu dertten kurtaracağız, dediğimiz zaman herkes bize yüklendi CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu geldiği zaman vatandaşa çiftçiye beleş (ücretsiz) vereceğiz dediler, niye vermeyelim arkadaşlar bunu yapmalıyız. Şimdi bu faturalar karşısında sayın Cumhurbaşkanı sizlerle bizlerle hepimizle dalga geçiyorlar. Geçen hafta bu faturalar geldiği zaman insanların bu sorununu mecliste de Genel başkanımız söyledi bizlerde milletvekilleri de söylüyorlar Türkiye’yi dolaşıp bunu her yerde söylüyoruz ama geçen hafta dedi ki yeni bir uygulamaya geçiyoruz, nedir bu yeni uygulama”

"KİRALARDAN ÇOK DAHA YÜKSEK FATURALAR KESİLDİ"

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde de elektriğe yapılan zamlar, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’in önünde Selda Bağcan’ın seslendirdiği “Yuh Yuh” şarkısıyla protesto edildi. “Marmaris Artık Yeter Platformu”, “2022 yılı için böyle fahiş bir zam yapılmasının gerekçesi nedir? Dağıtım şirketlerine elektrik kaç liradan verilmektedir?” sorusu yöneltildi.

Marmaris Artık Yeter Platformu üyeleri ve vatandaşlar, elektrik dağıtım şirketi AYDEM’in önüne giderek elektrik ve doğalgaza yapılan zamları, Selda Bağcan’ın seslendirdiği “Yuh Yuh” şarkısı eşliğinde faturalarını sallayarak protesto etti.

Marmaris Artık Yeter Platformu, şu açıklamayı yaptı:

“Ülkemizde özellikle son altı aydır dolar kurundaki akıl almaz artışlarla tetiklenen bir zam yağmuru var ve emeğiyle geçinmeye çalışan bizlerin üzerine yağmaya devam ediyor. İğneden ipliğe her hizmet, her ürün durmadan zamlanıyor. İktidar, doların ateşini söndürdüğünü söyleyip övünüyor ama mutfaklarımızdaki yangın artarak devam ediyor. Bunların üstüne bir de ‘kademeli faturalandırma sistemi’ ve yüzde 100’ün üzerinde zamlarla elimize ulaşan elektrik faturalarıyla şok yaşadık. Asgari ücretle çalışan arkadaşlarımız, daha maaşlarını almadan maaşlarının yarısından fazlasına denk gelen faturalarla karşılaştı. Esnaf arkadaşlarımıza ödedikleri kiralardan çok daha yüksek faturalar kesildi. Memur, emekli, işçi, esnaf ayırt etmeden hepimize iki kat, üç kat faturalar gönderildi.

ESKİDEN FATURALAR CEBİMİZİ YAKARDI, ARTIK CANIMIZI YAKIYOR, CANIMIZI ALIYOR

Örnekleri uzatabiliriz ama şöyle söylemek durumu özetler. Eskiden faturalar cebimizi yakardı, artık canımızı yakıyor, canımızı alıyor. Isınma, barınma, beslenme, eğitim, sağlık vb. haklar temel insan haklarıdır. Bu şehirde doğalgaz yok, kömür yakmak yasak haliyle elektrik tüketiminin çoğunu ısınma ihtiyacı için kullanıyoruz. Basit ısıtıcılar ya da klimalarla en temel insan haklarımızdan biri olan ısınma hakkımızı kullanmanın karşılığı bu olamaz!

2022 YILI İÇİN BÖYLE FAHİŞ BİR ZAM YAPILMASININ GEREKÇESİ NEDİR?

Şimdi soruyoruz: 2022 yılı için böyle fahiş bir zam yapılmasının gerekçesi nedir? Dağıtım şirketlerine elektrik kaç liradan verilmektedir? Aslında bunlar cevabı çok zor olmayan sorulardır. Faturalarımızdaki rakamların büyük kısmının elektrik dağıtım şirketlerine gittiğini biliyoruz. Sosyal devlet anlayışıyla örtüşmeyen özelleştirmeci ve piyasacı politikaları reddediyoruz. Devlet vatandaşlarının sefaleti üzerinden kar edemez; vatandaşının emeğinin, alın terinin büyük sermaye gruplarına aktarılmasına aracılık yapamaz. Ülkemizdeki ekonomik ve siyasi istikrarsızlığın bedelini biz ödemek istemiyoruz.”

Marmaris Artık Yeter Platformu taleplerini ise şöyle sıraladı:

“Zamlar derhal geri alınmalıdır. Enerji piyasasındaki özelleştirmeci politikalardan vazgeçilmelidir. Enerji dağıtımı devlet eliyle yapılmalı, dağıtım şirketleri kamulaştırılmalıdır. Özellikle kış aylarında vatandaşa elektrik fatura desteği verilmelidir. Bıçak kemiğe dayandı. Artık yeter.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —