Ege´de tarım ürünleri ihracatı yüz güldürüyor

EİB´nin ihracatında gıda ürünlerinin payı yüzde 40´ı aştı.

EKONOMİ - Gıda ürünleri ihracatıyla Türkiye´ye yüzyıllardır döviz kazandıran, Türkiye´de ihracatın başlangıç noktası Ege Bölgesi´nde, gıda ürünleri ihracatı yüz güldürmeye devam ediyor. Türkiye´nin ihracatında gıda ürünlerinin payı yüzde 14 seviyesinde iken, Ege İhracatçı Birlikleri´nin son bir yılda kayda aldığı ihracatta gıda ürünlerinin payı yüzde 40´ı aşıyor.

Ege İhracatçı Birlikleri´nin 2016 yılının Ocak ? Kasım dönemindeki ihracatı 9 milyar 993 milyon dolar olurken, tarım ürünleri ihracatı 4 milyar 23 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. EİB´de kayda alınan tarım ürünleri ihracatı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. EİB´nin ihracatında tarım ürünleri ihracatının payı yüzde 40.3 oldu. EİB´den yapılan tarım ürünleri ihracatı son bir yıllık dönemde ise 4 milyar 404 milyon dolara yükseldi. 

Zirvede tütün ve kuru meyve ihracatı var 

2016 yılının 11 aylık döneminde, Ege Tütün İhracatçıları Birliği 918 milyon 184 bin dolarlık ihracatla ilk sırada yer alırken 2016 yılında ihracatını yüzde 14 arttırmayı başardı. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 734 milyon 118 bin dolarlık ihracata imza attı ve ikinci sırada yer aldı. 

2000´li yılların başında 65 milyon dolar seviyesinde olan ihracatını her yıl arttıran ve ihracatın yıldız sektörleri arasına adını yazdıran Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 727 milyon 150 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği´nin ihracatı 2016 yılında yüzde 5 gelişti.

Yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatını Rusya´da durduramadı 

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 2016 yılında parlak bir ihracat dönemine imza attı. 2015 yılının Ocak ? Kasım döneminde 525 milyon 732 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatçıları, en büyük ihracat pazarlarından Rusya ile yaşanan krize rağmen 2016 yılında yüzde 21´lik ihracat artış hızını yakaladılar ve Türkiye´ye 634 milyon 717 bin dolarlık döviz kazandırdılar. 2016 yılında; yaş meyve sebze ihracatı yüzde 53´lük rekor artışa imza atarak 99 milyon dolardan 151 milyon dolara ulaşırken, meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 13´lük gelişimle 426 milyon dolardan 483 milyon dolara yükseldi.

İhracatını istikrarlı bir şekilde arttıran Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, 2016 yılının 11 aylık döneminde de geleneği bozmadı. İhracatını yüzde 8 geliştiren mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatçıları 528 milyon dolarlık döviz geliri elde etti.

İhracat artış rekoru hububat bakliyat ihracatında

Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2016 yılında EİB çatısı altındaki 7 tarım birliği arasında ihracatını en fazla arttıran birlik oldu. Yüzde 33´lük rekor ihracat artış hızı yakalayan Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracat rakamını da 259 milyon dolardan, 344 milyon dolara tırmandırdı. 

Son 4 ayda sağladığı ihracat artışıyla toparlanan Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği´nin ihracatı ise 104 milyon 586 bin dolar olarak kayıtlara geçti. 2016/17 sezonuna hızlı giriş yapan zeytin ve zeytinyağı ihracatçılarının önümüzdeki aylarda ihracatta daha büyük artışları gerçekleştireceklerinin ipucunu verdiler. 

Seyyar: ?Yaş meyve sebze ihracatı yüzleri güldürüyor? 

Kasım ayında Ege Bölgesi´nden yapılan yaş meyve sebze ihracatı yüzde 58´lik artış gösterdi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, gıda sektörünün küresel ekonomik daralmadan en az etkilenen sektörlerin başında geldiğini, ihracat rakamlarının da bunu teyit ettiğini söyledi. 

Kasım ayında Ege Bölgesi´nden Rusya´ya satsuma mandalina ihracatının 179 ton´dan 1800 ton´a yükseldiğini, yüzde 900´luk artış yaşandığını dile getiren Seyyar, ?Ege Bölgesi´nden önemli artış gösteren bir diğer ürünümüz ise kestane oldu. İtalya´ya kestane ihracatı yüzde 298´lik rekor artışla 2 milyon 911 bin dolardan, 11 milyon 594 bin dolara yükseldi. 50 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik. Yaş meyve sebze mamullerinde de düzenli bir büyüme karşımıza çıkıyor. Kasım ayında meyve sebze mamulleri ihracatımız yüzde 9´luk artışla 54 milyon 570 bin dolara çıktı. Bu rakamlar, yaş meyve sebze ve mamulleri sektörüne Kamu´nun gözbebeğimiz gibi bakması gerektiğini ortaya koyuyor? diyerek sözlerini noktaladı.

GÖRÜŞ:

Kuru meyve ihracatında gelecek Uzakdoğu´da  

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ekim ve Kasım aylarında Ege Bölgesi´nde ihracat lideri oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Celep, bu başarıda kuru meyve ihracat sezonunu başlamasının ve Hristiyan dünyası için kutsal olan Christmas (Noel)´ın yaklaşmasının etkili olduğunu, kuru meyve ihracatında geleceğin ise Uzakdoğu pazarında olduğuna işaret etti. 

Kuru meyve ihracatında miktar bazında yüzde 30 artış olmasına rağmen, değer bazında artışın aynı oranda olmamasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Celep, ?Bu durum ihracatçılarımızı mutlu etmiyor. Katma değerli ürün ihraç etmemiz gerekiyor. Bizim katma değerli ürün ihraç edecek altyapıyı kurmamız gerekiyor. Bu amaçla,Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, Turquality, İnovasyon Projelerini sürdürüyoruz. Ayrıca, alternatif pazarlara girmek için çaba gösteriyoruz. Gelecek Uzakdoğu´da. Uzakdoğu pazarında yoğunlaşmak istiyoruz. Çin, yüzde 7-8 ortalama ile büyüyor. Hindistan bu yıl üçüncü çeyrekte yüzde 7.3 büyüdü. İnsan sağlığı için sağlıklı ürün üretme felsefesini moda akımı haline getirerek Uzakdoğu pazarında büyümek istiyoruz. Naturel kayısı pazarında artış var. Organik ürün satışlarında artış var. Bu değişimi geliştirmek istiyoruz? dedi. 

Görüş:

Zeytin ve Zeytinyağı ihracatı 4 aydır artıyor

Türkiye´nin son yıllarda ciddi yatırım yaptığı, son 15 yılda ağaç varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardığı zeytincilik sektöründe son 4 aydır ihracat rakamları artış gösteriyor.

Ekim ayında sofralık zeytin, Kasım ayında ise zeytinyağı ihracat sezonlarının başladığına işaret eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 2 aylık dönemde sofralık zeytin ihracatının 10 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini, Kasım ayında zeytinyağı ihracatının ise bir önceki sezonun Kasım ayına göre miktar bazında yüzde 224´lük artışla 718 ton´dan, 2330 ton´a yükseldiğini anlattı.

İlk verilere göre 2016/17 zeytin ve zeytinyağı sezonunun geçen sezona göre daha başarılı geçeceğine ilişkin ipuçları verdiğine vurgu yapan Er şöyle devam etti: ?Tabiat şartları da süreci desteklerse daha iyi olur. Son iki ayı kurak geçirdik. Ancak son günlerdeki yağışlarla bir nebze rahatladık. Sezon başında açıklanan rekolte rakamlarına yaklaşacağımızı umuyoruz. Sofralık zeytin ihracatında Irak, Romanya, Bulgaristan, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri hedef pazarlarımız. Zeytinyağı ihracatında ise; Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Çin ve Japonya öne çıkan ihraç pazarlamız.?



Bülent Arınç: “Değer Erozyonu Türkiye’yi Bu Hâle Getirdi”

İzmir'de dine, Peygamber Efendimiz'e ve Atatürk'ün annesine hakaret eden kişi tutuklandı

Ekrem Başkan, Yeni Kavşak Projesi İçin İzmir'de

Doğal gazını yakmayarak komşudan geçinene kötü haber

İhmal edilen baca temizliği yangına neden oluyor

Manisa Büyükşehir Belediyesi’nden üretimde rekor yıl

Açılan tapu davası 71 yıl sonra sonuçlandı

Başkan Kaplan'dan Arslan ailesine ziyaret

Zeyrek’ten katılımcı yönetim vurgusu ve imar planı müjdesi

Yenidoğan çetesiyle ilgili yeni gelişme: 13 hastane ve 3 şirkete kayyum atandı

Türk Sağlık Sen'den aile hekimleri ve çalışanlarına tam destek

Manisa'da 3 bin 500 yükümlü topluma kazandırılacak

Devriye görevinde fenalaşarak hayatını kaybeden polis memuruna son görev

Vali Özkan'dan Suriye'deki hapishaneden kurtarılarak vatanına kavuşturulan gencin ailesine ziyaret

Müdür Aktaş’tan vatan için can verenlere vefa: “Şehit emanetleri yalnız değil”

Duvarı kırıp 35 yıllık komşusunun eşyalarını çalmıştı, "Alkolün etkisindeydim" dedi

Manisa'da 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Paneli düzenlendi

Suriye’deki hapisten kurtarılan Saruhanlılı genci yurda giriş yaptı

Erdoğan'ı protesto edip tutuklanmıştı! Sena Eliküçük cezaevinde yaşadıklarını anlattı: Çıplak arama...

Sağlık birimlerinde 26 bin 673 sözleşmeli personel istihdam edilecek

https://www.youtube.com/@kardelengazetesi45/videos
Ekonomi 6.12.2016 08:03:56 394 0

Tarih: 06.12.2016 08:03

Haberi Sesli Oku