Besin tüketim miktarı ve seçiminin obeziteyi etkileyen önemli faktörlerden olduğunu vurgulayan Kırklareli Özel Balkan Hastanesi Diyetisyeni Melike Hasip, "Kilolu kişiler genellikle porsiyonu fazla kaçırdıklarını itiraf ederler. Ancak bazıları ise sürekli çok miktarda yemez; sağlıklı ve normal miktarda beslenir. Fakat bu kişiler ise zaman zaman yeme krizine girerler ki bu krizler duygusal nedenlerle kadınlarda daha sık görülmesine rağmen erkeklerde de kendini gösteriyor" dedi.
TEKNOLOJİNİN ETKİSİ
Televizyon ile birlikte son yıllarda artan bilgisayar, tablet bağımlılığının çocuklarda, obezite riskini arttırdığı belirtildi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Hasip, "Çocukların egzersize, aktivite içeren oyunlara gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının karşısında daha uzun süre vakit geçirmeleri obeziteyi de beraberinde getiriyor" ifadelerini kaydetti.
KRONİK HASTALIK
Modern yaşamla birlikte çağın gelişen iletişim ve eğlence araçlarının obeziteyi arttırıcı etkiler oluşturduğunu söyleyen Dyt. Melike Hasip, "Obezite yani şişmanlık, genetik ve çevresel etkileşimleri olan, sadece irade yetersizliği ile açıklanamayacak kadar ciddi, psikolojik faktörlerin de etkin olduğu karmaşık ve kronik bir hastalık" diye konuştu.
SAĞLIKLI YEMEĞE ZAMAN YOK
Çalışan annelerin zamanla yarıştıkları tempoda yaşarken sağlıklı, besleyici yemekleri hazırlamak için yeterli vakit bulamadıklarını kaydeden Dyt. Hasip, bu durumun çocukları hazır beslenmeye ve fast food yiyeceklere yönlendirdiğini kaydetti. Dyt. Melike Hasip, "Gelişen teknoloji ve hızlı yaşam şartları; bol elektronik cihazlar, az hareket, bol abur cubur üzerine kurulmuş bir hayat ortaya çıkarır. Sonuç olarak ise obezite yani şişmanlık, daha sık ve daha erken yaşta görülmeye başlar" açıklamasında bulundu.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Melike Hasip, "Çocuklarda obeziteyi önlemenin tek yolunun da ailece sağlıklı yaşam tarzının benimsenmesi ile sağlıklı beslenme ve egzersize vakit ayırmaktan geçer" ifadelerini kullandı.
EGZERSİZ YAPILMALI
"Çocukların ve gençlerin erişkinlerden daha aktif bir yaşam sürmesine rağmen asıl önemli olan hem o günkü hem de gelecekteki sağlık durumlarına yararlı olacak düzeyde egzersiz yapmalarıdır" diyen Kırklareli Lüleburgaz Özel Balkan Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt.Melike Hasip, şunları söyledi:
"Modern yaşam stili hem istemli hem de istemsiz yapılan aktivitelerde azalmaya yol açmaktadır. Son yıllarda kilo alma ve obezitedeki artışın önemli nedenlerinden biri budur. Televizyon, bilgisayar, tablet başında fazla zaman geçirmek aktivitelerin azalmasına neden olur. Ayrıca metabolizma hızında da yavaşlamaya yol açar. Bunlar da obeziteyi körükler."